Siirry pääsisältöön

Osta suoraan tuottajalta REKO-jaossa

Mikä ihmeen REKO?

Lyhenne REKO tulee sanoista REjäl KOnsumtion, eli on ruotsinkieltä ja tarkoittaa suomeksi reilu kulutus. Koska REKO-piirin perustaja, Thomas Snellman, on suomenruotsalainen, pysyi piirin nimi myös ruotsinkielisenä. REKO-piirejä löytyy nykyään lähes jokaiselta paikkakunnalta.

Lauttasaaren REKO-jaossa muistetaan hyvin myös korona-ajan turvavälit

REKO-jako on nimensä mukaisesti jakotilaisuus, ja itse kaupankäynti käydään Facebookissa, eri REKO Facebook-ryhmissä. Paikan päällä ei voi siis ostaa tuotteita, vaan ne on tilattava ensin Facebook-ryhmässä, ja sitten tuotteet haetaan itse jakotilaisuudesta. Tässä on kyse suoran torimyynnin välttämisestä, joka on Helsingin kaupungin asettama sääntö. Sääntö mahdollistaa sen, että jakelupaikasta ei peritä erillistä vuokraa. Tuotteet maksetaan joko etukäteen tai paikan päällä tilisiirrolla, Mobile Pay:lla tai käteisellä.

Itse asun Lauttasaaressa, ja ostan nykyään lähes kaikki kasvikseni, lihani, kalani, kananmunani ja yrttini REKO-jaosta. Paikalle saavun pyöräni kanssa, ja täytän korini ihanilla luomuherkuilla. Olen jopa oppinut kuljettamaan kananmunakennon pyörän kyydissä ehjänä kotiin!

Puhuin aikaisemmin hiilijalanjäljestä ja sen pienenemisestä. Ensinnäkin, kun ihmiset käyvät REKO-jaossa, niin suurin osa saapuu paikalle jalan tai polkupyörällä, koska asuvat lähellä. Toiseksi, tuotteiden pakkausmateriaalit ovat minimissään ja muovia on todella vähän jaossa, koska kaikki tuovat omat kassinsa mukanaan. Kolmanneksi, todella monet toimijat käyttävät biodiseliä autonsa polttoaineena!

Itse jakotilaisuus toimii niin, että ennaltasovitulle parkkipaikalle tai hiekkakentälle hurahtaa paikalle liuta tuottajia, jotka jakavat autostaan tuotteita omaan myyntilistansa mukaisesti. Jotkut tuottajat tekevät jopa kivan näköisen myyntiständin itselleen, ja somistavat paikkansa kivasti. Koko jako kestää puolisen tuntia, joten paikalla pitää olla juuri tuon aikaikkunan puitteissa. Siinä jaossa on jotain todella sympaattista: kierrät isolla parkkipaikalla ringissä olevaa autokokoontumista ja kurkkailet omasta listastasi mitä kaikkea olet tällä kertaa haalinut itsellesi.

Jako on myös todella fiksusti toteutettu, koska kilpailevia tuotteita ei ole myynnissä. Esimerkiksi kalaa myy Lauttasaaren REKO-jaossa kolme tahoa, mutta kaikki myyvät hieman erilaista kalaa. Esimerkiksi Peter Kellgren myy kuhaa ja ahventa ja Ronny Holmström myy leppäsavustettua, kotimaista nieriää tai lohta. Paikalla on myös Sipoon ainoa naispuolinen kalastaja Tanja Åkerfelt, jonka erikoisuus on vuorostaan chili-aura tai parmesan-kuorrutettu lämminsavustettu kotimainen lohi. Tämä ja kylmäsavustettu lohi kuuluu meidän talouden vakio-ostoksiin. Kaiken lisäksi, kala on vasta savustettua ja verrattain edullista.

Jos et ole vielä tutustunut oman paikkakuntasi REKO-toimintaan, niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan. Löydät jakopaikat listattuna aakkosjärjestyksessä täältä. Klikkaa itsesi oman paikkakuntasi Facebook-ryhmään, pyydä pääsyä jäseneksi ja aloita shoppailu!

Olemme myös rakentaneet tuottajahakemiston, josta voit etsiä omalla postinumerollasi lähiruokaa, suosittelen tutustumaan myös siihen.

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös