Siirry pääsisältöön

Olutraati maistelee alkoholittomat oluet

Raadin arviot ovat makuvaltaiset ja oluet maistellaan sokkona. Vaihtelevassa olutraadissa on jokaisella kerralla mukana myös yksi jäsen, joka ei normaalisti juo olutta ollenkaan. Erilaiset huomiot kirjataan ylös ja ne avataan yhteisesti raadin kesken. Makuasioista ei sovi kiistellä, mutta kuplivaa keskustelua ja vertailua heräsi myös tämän maistelun tiimoilta. Alkoholittomia, olkaa hyvä!

1. Lucky Saint  0,5 %

alkoholiton olut

Saksalainen, väriltään kultainen, hieman sameahko Lucky Saint oli tässä sarjassa kevyt ja helppo aloittaja. Lucky Saint on perinteisen makuinen Pilsner -maltaasta pantu alkoholiton olut. Se on valmistettu bavarialaisesta lähdevedestä, pilsner -mallaksesta, Hallertau -humalasta ja hiivasta.

Tämän oluen alkumakuna oli vahvasti mallas, mutta jälkimaku jäi viipyilemään jonnekin. Maltaisuudesta tulee mieleen nyanssina jokin tuttu; muistuttaa etäisesti paahtoleivän makua. Maun sisällä havaittiin myös hieman sitrusta ja humalaa. Suuntuntuma on kevyt.

Ruuan yhdistäminen tähän olueeseen tuntuu vieraalta ajatukselta; ruuan mausteet ja muu makumaailma saattaisi jyrätä oluen nautinnon kokonaan. Raadin jäsenen sanoin:

”Jos pitää lagerista, pitää tästä oluesta.”

Valmistaja ja alkuperämaa: Lucky Saint, Saksa
Alkoholipitoisuus: 0,5%
Ainesosat: Vesi, ohramallas; hiiva, humala
Ravintosisältö (100ml): Energia 70kJ / 16kcal; rasva 0,1g, joista tyydyttyneitä 0,1g; hiilihydraatit 3,5g, joista sokereita 0,1g; proteiini 0,6g; suola <0,01g

2. Klokk & Co Happy Days Pilsner 0,5 %

alkoholiton olut

Tämä norjalainen tölkistä tarjoiltu olut on väriltään kultainen ja kirkas. Hiilihappoa on maltillisesti. Happy Days Pilsner tuoksui hedelmäiseltä ja tuoksu itsessään lupailee paljon, mutta maku ”nousee jostain syystä nenään samalla tavalla kuin esimerkiksi tulinen sinappi” eikä jää pelkästään suuhun.  Maultaan olut on makea ja ohuenlainen, mutta mallas tuntuu nopeasti suussa ensi puraisulla. Mielikuva mausta on lähellä voileipäkeksin makua ja siitä tuleekin ajatus yhdistää tämän alkoholittoman pilsnerin kanssa vaikkapa juustoja ja tapas -tyylistä purtavaa. 

Urheiluintoinen raatilaisemme yhdisti juomaan ladut ja saunan:

”Tämä toimisi hyvin hiihtolenkin jälkeen saunaoluena…”

Valmistaja ja alkuperämaa: Klokk & Co, Norja
Alkoholipitoisuus: <0,5%
Ainesosat: vesi, ohramallas; humala; hiiva
Ravintosisältö (100ml): Energia 106 kJ / 25 kcal; rasva 0g, josta tyydyttynyttä 0g; hiilihydraatit 5,2g, joista sokereita 2,4g; proteiini 0,3g; suola 0g

3. Biere Des Amis 0,0 %

Tämä Belgialainen Blonde ilahdutti heti alkuunsa. Olut on hiilihappoinen, mutta ei mitenkään häiritsevän paljon. Tuoksu on täyteläisen hyvä ja makukokemus jatkuu samassa linjassa. Maultaan olut on hieman yrttinen ja kermainen. Pyöreä ja makeahko kermainen hieman toffeeta muistuttava maku korostuu, mitä enemmän olutta maistelee. Maku kantaa pitkään. 

Täyteläisen ja kokonaisvaltaisen makunsa vuoksi, tämä olut ei kaipaa kaveriksi mitään muuta kuin rauhallisen miljöön, kynttilän valoa ja kunnon nojatuolin.

”Tää on kiva, voisin juoda toistekin… monta kertaa.”

Tuottaja ja alkuperämaa: Neobulles, Belgia
Alkoholipitoisuus: 0,0%
Ainesosat: vesi; ohramallas; humala; hiiva; sokeri; hiilidioksidi; luonnolliset aromit; askorbiinihappo
Ravintosisältö (100ml): Energia 95kJ / 23kcal; rasva 0g, josta tyydyttyneitä 0g; hiilihydraatit 5,26g, josta sokereita 1,4g; proteiini <0,5g; suola <0,2g

4. Klokk & Co FRIPA  0,5 %

alkoholiton olut

Maistelun toinen norjalaispanimo Klokk & Co:n olut on Ipa nimeltään Fripa. Väri on syvän kultainen ja tuoksussa on sitrusta ja appelsiinin kuorta. Maku on hieman katkera ja se tuntuu kielen makunystyröissä välittömästi. Mallas sekä humala tuntuvat jälkimaussa suhteellisen pitkään. Raati pohti, että Fripa sopisi hyvin jonkin liharuuan tai tulisesti maustetun etnisen ruuan kanssa nautittavaksi:

”Tää huutaa kunnon pihviä kylkeen!”

Tuottaja ja alkuperämaa: Klokk & Co, Norja
Alkoholipitoisuus: <0,5%
Ainesosat: vesi; ohramallasvehnäkaura; humala; hiiva
Ravintosisältö (100ml): Energia 103kJ / 24kcal; rasva 0g, joista tyydyttyneitä 0g; hiilihydraatit 5g, joista sokereita 2g; proteiini 0g; suola 0g

5. Kehrwieder üNN IPA 0,4 %

alkoholiton olut

Saksan ensimmäinen palkintojakin niittänyt alkoholiton IPA üNN on tässä. Oluen väri on punertavan ruskea ja tuoksu hyvin maltainen. Maku toffeemaisen makea ja toisaalta humalan havun tuoksua muistuttava  aromi puskee läpi. Äkkinäinen ensimaku ja kevyt kitkeryys häviää nopeasti. “Kehrwieder! Palaa takaisin!” raati toivoi. Maku syvenee ja paranee, mitä enemmän olutta maistelee ja moninaiseen makumaailmaan tottuu eli lisää maistelua piti tehdä. Tästä oluesta keskusteltiin ehkä eniten; teemaksi nousi sivutuotteena makutottumukset eri maissa ja kulttuureissa. Tässä kohtaa Saksassa ja Suomessa. 

Ipan kanssa suosittelemme grilliruokaa, esimerkiksi sinihomejuustohampurilainen sopisi tämän juoman kaveriksi.

”Täytyy antaa pisteet visuaalisuudelle, pullon hieno graafinen etiketti todella jää mieleen.”

Tuottaja ja alkuperämaa: Kehrwieder Kreativ Brauerei, Saksa
Alkoholipitoisuus: 0,4%
Ainesosat: Vesi; OHRAMALLAS; humala; hiiva.
Ravintosisältö (100ml): Energia 136kJ/32kcal; rasva 0g, josta tyydyttynyttä 0g; hiilihydraatteja 6,8g, josta sokereita 3,4g; proteiini 0,5g; suola 0,005g

6. Playground IPA – VandeStreek Bier 0,5 %

alkoholiton olut

Tämä Hollantilainen alkoholiton Ipa on hyvin hiilihappoinen tapaus. Oluen väri on samean kultainen ja tuoksu hunajainen. Se tosin on vain ensituntuma, sillä makumaailma varioi: vahvasti humalaa, yrttisyyttä ja trooppisia hedelmiä.Amerikkalaiset humalat oluessa ovat Mosaic, Citra ja Cascade. Vandestreek on hyvin tasapainoinen ja siinä on mainittavan hyvä vaahto. 

Suosittelemme tämän alkoholittoman kanssa ruokaisaa paahdettua kukkakaalisalaattia ja leipäjuustosalaattia. Lihan nälkään mukaan voisi lisätä myös porsaan kylkipaloja eli ribsit.

Playground Ipa oli ehdottomasti edukseen ja erottui maisteltavien oluiden joukosta.

Referoimme tässä tanssija ja koreografi Jorma Uotisen tuttua positiivista lausahdusta:

”Ei huano! Ei ollenkaan!”

Tuottaja ja alkuperämaa: vandeStreek bier, Hollanti
Alkoholipitoisuus: <0,5%
Ainesosat: Vesi; OHRAMALLAS; humala; hiiva.
Ravintosisältö (100ml): Energia 136kJ/32kcal; rasva 0,0g; hiilihydraatteja 6,6g, joista sokereita 3,2g; proteiini 0,5g; suola 0,004g; alkoholipitoisuus 0,5%

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Raati totesi maistelun jälkeen yksimielisesti, että makutestin voittaja on belgialainen blondi eli Biere Des Amis. Olut oli kokonaisuudessaan ehyin niin maun, koostumuksen, värin, tuoksun ja fiiliksenkin näkökulmista. Suosittelemme tätä olutta nautittavaksi ystävien kanssa turvavälein! 

Jos kuitenkin olet IPA – Sieppo tai Lager -Lauri, niin suosittelemme Fripaa hyvän ruuan kanssa tai Lucky Saintia palautusjuomaksi talvi- tai penkkiurheilun jälkipuintiin. 

Toptasten olutraati

Näitä oluita pääset itsekin maistelemaan tilaamalla osoitteesta: www.aaltojuomat.com

Lue myös