Siirry pääsisältöön

Toptasten olutraati nauttii

Iloinen olutraatimme koostuu tällä kertaa kolmesta jäsenestä:

Pekka harrastaa oluita ”hard core” –ajatuksella ja mobiililaitteen Untapped –aplikaatio näyttää hänellä majesteetillisia lukumääriä juomien suhteen. 

Vierailijana raadissa on Lari,  pitkän linjan olutharrastaja, joka kertoo rehellisen mielipiteensä ja on järjen ääni tässä maistelutuokiossa. 

Kolmas jäsen raadissa on naisnäkökulmaa antava Riikka, joka ei ole juonut oluita oikeastaan koskaan, innostuu gluteenittomista vaihtoehdoista ja ajattelee maistellessaan myös ruuan ja juoman liittoa. Raadin arviot ovat täysin makuvaltaiset.

Ensimmäinen maistelukohde: Hilla Cloudberry Longdrink

Hilla Cloudberry Longdrink nautittiin ilolla ensimmäisenä makutestin juomana ja raati totesi sen olevan maultaan rapsakan raikas ja siinä tuntui selkeästi autenttinen suomuuraimen kärki. Totesimme, että juoma tulee ehdottomasti nauttia todella kylmänä, sillä lämpimänä sitä ei pelasta edes jääpalat. 

Raati kiittää: 
Maku ei ollut äkkimakea, ajoittain se tuntui likööriltä kivennäisvedellä höystettynä, mistä tultiinkin siihen ajatukseen, että tästä juomasta kehkeytyisi erittäin hyvä boolipohja erilaisiin juhliin tai juomaa voisi yhdistää muiden ainesten kanssa. P.S. Jonka myöhemmin kokeilimmekin ja totesimme toimivaksi.

Raati antaa risuja:
Kritisoimme hieman ”rungon” puuttumista makuelämyksessä. Tässä on mielestämme haettu ”brändilonkerotuntumaa”.  

Tasting suoritettiin Helsingissä, joten raati totesi yksimielisesti: 

”Lapintaikaa mummotunnelissa.”

Toinen maistelukohde: Original Lapland Lager

Original Lapland Lager 5.2% ABV // Pale Lager – Intl / Premium

Mikäli halutaan opettaa raadin olutneitsyelle miltä maistuu oikea lager niin Original Lapland Lager on oiva juoma siihen tarkoitukseen. Tätä mukavaa ja turvallisen oloista olutta raati kuvaili Lapin Kullan äidiksi.  Maku on mukavan pehmeä ja raikas sekä maltainen. Tuoksu taas herätti seuraavia sanoja: ”heinämäinen, ruohomainen ja ehkä hieman leipämäinen”.

Original Lapland Lager on saanut Monde Selection Gold Awardin  eli kultaisen palkinnon vuonna 2018.
http://awards.monde-selection.com/results/label/result.asp?fileName=6430064990124

Alkuperäisellä reseptillä valmistettu Original Lapland Lager on Lapin Kullan entisen panimojohtaja Leo Andelinin olut, jollaiseksi panimomestari sen nuorena suunnitteli yli 50 vuotta sitten. Tornion Panimon tiedotteen mukaan vanhaa olutta varten on onnistuttu löytämään alkuperäistä oluthiivaa saksalaisesta tutkimuslaitoksesta.

Raati kiittää: Pehmeä, helppo ja saunaoluena varsin toimiva.

Raati antaa risuja:
Maku oli sangen ohut ja hieman karamellimainen. Jälkimaku katkerahko.

”Maistuu siltä, miltä Lapin Kulta nuorena.”

Kolmas maistelukohde: North Arctic Lager

North Arctic Lager 5.5% ABV// 35 IBU // Pale Lager – Intl / Premium

Tämä juoma on raadin ehdoton suosikki tässä olut -tastingissa. 

Napapiirin Sankarien virallinen janonsammuttaja, tuttu elokuvasta Napapiirin sankarit 3 ja Suomen paras vaalea lager vuonna 2018.  http://www.suomenparasolut.fi/tulokset_2018.

Ensimmäisessä kulauksessa humala maistui erittäin voimakkaasti, mutta loppumaussa palattiin perinteiseen makuun enemmän, silti humalan maku jää kielelle pitkäksi aikaa. Olut oli pirskahtelevan hedelmäinen, hyvin vahva, mausteinen ja luonteikas. Tuoksusta löytyy täyteläistä mallasta, kukkaisuutta ja hunajaista karamellisuutta ja ruohoista humalaa. Humalat: Magnum, Mosaic, Cascade.

Raati kiittää: Erittäin iloinen yllätys. Olut toi mieleen lumisen talven ja hiihtoladut, mutta samalla myös raikkaan saunaoluen. Rehellinen ja tasapainoinen lager. 

Raati antaa risuja: Kovasti vaahtoavaa sorttia, tosin kaatotavassakin on hiomisen varaa.

”Olit millainen sankari tahansa, voit olla varma, että pohjonen heittää eteesi pari muuttujaa. Puraise silloin Nortti.” 

Neljäs maistelukohde: NORTH Arctic Rye IPA

NORTH Arctic Rye IPA 5.5% ABV //  IPA – Rye

Olut antoi vahvan rukiin maun, mutta muuttui mitä enemmän olutta nautti. Jälkimaku on hieman kuivahko, maltainen ja jonkin verran kitkerä. Kaadettaessa oluen väri oli haalean kultainen.  Yksi raadin jäsenistä tokaisi: ”Tämä on hieman kuin se huvipuiston laite, jossa kaikki ovat kerran käyneet, mutta jonka nimi ei ihan ole jäänyt mieleen.” 

Raati kiittää:  Oluesta oli helppo saada irti eri makuvivahteet ja juoma on varsin helppo. 

Raati antaa risuja: Rukiin maku oli jopa niin vahva, että alkumaun assosiaatiot lähentelivät ruispuuroa tai mämmiä.

”Pohjoisen ruista ranteissa”

Viides maistelukohde: Lapland Red Ale

Lapland Red Ale 5.2% ABV // 25 IBU  Red Ale / Intl Amber Ale

Lapissa käsityönä valmistettu gluteeniton täysmaltainen janonsammuttaja. Laadusta vastaa ex- Guinness panimomestari James Huey.

Tämän oluen historiaa on avattu seuraavasti: 

”Runoilija Cano ylisti 700 -luvulla rubiininpunaista irlantilaista Ale -olutta. Oluttyyli unohtui vuosituhanneksi, kunnes se luotiin uudelleen vanhojen kirjoitusten pohjalta.” Oluessa yhdistyvät panimomestarin James Huye:n oman kotimaan perinne, ammattitaito ja suomalaiset maltaat. Lopputuloksena panimomestari lupailee karamellimaisen pehmeää Irish Red Alea. 

Raati totesi Lapland Red Alen maultaan hyvin hedelmäiseksi. Jostain syystä assosioimme suoraan konjakin maun. Myös sanat paahteinen, hiukan tunkkainen ja kahvimainen kuuluivat raadin huulilta. Olut oli raadin mielestä tasapainoinen ja hunajainen. 

Raati kiittää: Gluteenittomuudesta annamme plussaa ja myös maun hedelmäisyydestä ja hunajaisuudesta.

Raati antaa risuja: Maku paikoitellen vetinen ja valjuhko. Tähän olisi kaivannut hieman lisää runkoa.

”Slainte! Kippis!”

Lue myös