Siirry pääsisältöön

Nuorille lihantuottajille suunnatun koulutusohjelman suosio ylitti odotukset

Next Generation -koulutusohjelmassa aloitti 46 nuorta 

HKScan haki syksyllä 2018 nuoria tuottajia kolmivuotiseen Next Generation -koulutusohjelmaan. Alun perin yhdelle ryhmälle suunnitellun koulutusohjelman suosio ylitti odotukset. HKScan vastasi kysyntään starttaamalla tammikuussa kaksi rinnakkaista ryhmää. Kolmen vuoden koulutusohjelmassa aloitti yhteensä 46 nuorta tuottajaa. Koulutusohjelman tavoitteena on tukea nuoria menestyvän ja innovatiivisen maatilan kehittämiseen.

Osallistujia on niin isoilta kuin pieniltäkin sika-, nauta- ja broileritiloilta. Lisäksi koulutusohjelmaan osallistuu useampikin nuori, joilla tilanpito on vasta suunnitteilla ja lähivuosien toiveissa. 

”Osallistujia yhdistää suuri kiinnostus kotieläintuotantoon. He hakevat koulutusohjelmasta uutta tietoa ja innovatiivisia ajatuksia, joiden avulla he voivat kehittää omaa tuotantoaan ja menettelytapojaan”, kuvailee koulutusta koordinoiva Tony Erlands

 Talous ja investoinnit ensimmäisen vuoden aiheena 

Kolmivuotisen Next Generation -koulutusohjelman ensimmäisenä vuonna osallistujat pureutuvat talouden ja investointien maailmaan. 

”Maatilalla on tärkeä tietää kristallinkirkkaasti, mistä raha tulee, minne se menee ja miksi. Maatila on yritys ja tilallinen yritysjohtaja”, muistuttaa tuottajapalvelutiimin kehityspäällikkö ja osakeyhtiömuotoisten kotieläinyksiköiden hallitusammattilainen Juha Levonen

Levonen veti osallistujille ensimmäisen koulutuspäivän, jonka aiheina olivat yrittäjyys, yritysmuodot ja niiden vaikutus kotieläinyrittäjän arkeen. Toisena koulutuspäivänä käsiteltiin kannattavuuteen vaikuttavia asioita, kuten talouden hallintaa, tuotantokustannusten laskentaa ja budjetointia. Koulutuspäivästä vastasi ProAgrian Liha Osaamiskeskuksen toimitusjohtaja Ari Nopanen. Levosen ja Nopasen lisäksi kevään kouluttajana toimii Toivo Koski, joka on yritystalouden rautainen ammattilainen ja Kauppakamarin palkitsema kouluttaja. 

Helsingin Viikissä gradua maatilojen yhteisistä kasvintuotantoyhtiöistä työstävää Mattias Anomaata kiinnostaa koulutuksessa ennen kaikkea käytännönläheiset vinkit: ”Case-tapaukset kiinnostavat. Tosielämän tarinat ja konkreettiset esimerkit. Niistä saa uusia ideoita oman tilan hoitamiseen. Tietysti myös verkostoituminen on hauskaa.” 

Verkostoitumista kokkailun ohessa 

Ensimmäisen koulutuspäivän iltana Next Generation -koulutusohjelman nuoret ottivat toisistaan mittaa keittiössä Turun Linnateatterilla. Leikkimielisen kokkisodan lomassa käytiin läpi myös päivän sisältöä. Verkostoitumista tukivat tilaisuuteen kutsutut yrityskummit: Sanna Nokka ProAgrialta, Ilkka Pekkala Lantmännen Agrolta, Ulla Kommeri Borealilta ja Jussi Peltonen Berneriltä. 

”Osallistujat ovat toivoneet koulutusohjelmalta ajankohtaisen koulutuksen lisäksi verkostoitumismahdollisuuksia. Oli hienoa nähdä, miten keskustelu lähti molemmissa ryhmissä heti liikkeelle ja jatkui vielä iltaohjelman myötä. Osallistujista näkyy usko tulevaisuuteen ja tarmo viedä liha-alaa eteenpäin”, kuvailee Tony Erlands. 

Kokkisodan loppuhuipennuksena istahdettiin nauttimaan kokkailun aikaansaannoksia. Pääraaka-aineiksi tässä seurassa kelpasi vain oman ketjun kotimaiset HK® ja Kariniemen® – lihat.

Turun Linnateatterin keittiössä valmistui paahdettua rintaa ja vesikrassilla täytettyjä koipia Kariniemen kananpojasta. Kuvassa Jani Ukkonen ja Tommi Kallioinen. 

Kotimaisen tuotannon asialla 

Tiivis yhteistyö sopimustuottajien kanssa on yksi HKScanin Tilalta haarukkaan -strategian painopisteistä. Next Generation -koulutusohjelman tavoitteena on varmistaa tilojen sukupolvenvaihdokset sekä turvata kotimaisen tuotannon kilpailukyky myös tulevaisuudessa.

”Maatilojen määrä Suomessa vähenee. On tärkeää vahvistaa nuorten tuottajien kyvykkyyttä jatkaa ja kehittää tilojen toimintaa. On hienoa nähdä, miten moni pätevä nuori uskoo alaan ja haluaa viedä sitä eteenpäin. Uskon, että koulutusohjelman aikana syntyy monta uutta lähtöä”, kertoo HKScan-konsernin tuottajapalveluista vastaava johtaja Ulf Jahnsson

Kolmivuotinen koulutusohjelma on investointi suomalaiseen alkutuotantoon. HKScanin sopimustuottajille ja heidän perheenjäsenilleen koulutusohjelma on maksuton vapaaehtoisia ulkomaille suuntautuvia opintomatkoja lukuun ottamatta. 

Lähde: https://cisn.co/2UtK9dC

Lue myös