Siirry pääsisältöön

Numerot sen todistavat: Salaattibaari on noussut pikaruoka-alan suurten joukkoon

Salaattibaari on noussut roskaruoan todelliseksi haastajaksi. Picadeli AB on toiseksi suurin pikaruokatoimija Ruotsissa, ja kehitys on samanlaista Suomessakin: Picadeli Finland on myyntipisteiden määrässä (yli 220) jo neljänneksi suurin Suomen pikaruoka-alalla.

 

Vasta vuonna 2013 Suomeen rantautunut Picadeli myi viime vuonna jo yli 4,3 miljoonaa salaattiannosta kotimarkkinoillamme, ja Picadeli Finlandin maajohtajan Nina Westerbergin mukaan tänä vuonna tavoite on myydä 500 000 annosta enemmän.

”Suomessa tulemme kasvamaan kaksinumeroisin luvuin. Trendit puhuvat salaattibaarin puolesta: maailmanlaajuisesti kasvispohjaisten ruokien myynti kasvoi vähittäiskaupassa 2017–2018 + 20 %, kun ruoka kasvoi +2%”, vertaa 3,5 vuotta nykytoimessaan työskennellyt Westerberg.

Kuluttajahinnoin laskettuna 23 miljoonan euron liikevaihdollaan Picadeli on kasvanut suurten toimijoiden joukkoon Suomessa. Toistaiseksi edellä ovat ainoastaan Hesburger (227 M €), McDonalds (162 M€), Kotipizza (77 M€), Subway (50 M€) ja Burger King (40M€).

”Nopean syömisen markkina kasvaa, ja erityisen kovassa nosteessa ovat terveellisemmät vaihtoehdot, kuten salaattibarit, valmissalaatit, sushi, wrapit ja muut grab and go -tuotteet. Tähän vaikuttaa modernin kuluttajan vaatimus siitä, että pikaruoka on maukasta, helppoa ja nopeaa, mutta lisäksi terveellistä”, Westerberg arvioi.

Intohimoina maut ja kansainvälisyys

Makubisnes on Westerbergille tuttua aiemman työhistorian ansiosta. Hän toimi Candyking Finland Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2003–2015.

”Makubisnes on sydämen asia ja toimiala, jossa työskentelevän tulee rakastaa ruokaa ja makuja. 

Vapaus valita on suomalaisille tärkeää – sama pätee niin irtomakeisissa kuin salaattibaarissakin.”

Erityisen antoisaksi nykytyössään Westerberg kokee kansainvälisyyden, eikä ihme; hänen harrastuksiinsa kuuluvat vieraat kulttuurit ja toinen kotikin on Turkissa. Uuteen kulttuuriin tutustumisen ihanuus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

”Ennen kuin kävin Turkissa ensimmäistä kertaa, minulla oli totuuden nimissä joitain epäilyksiä ja ennakkokäsityksiä. Mutta sitten kun näkee sen ihanan ilmaston ja vieraanvaraiset ihmiset, on paljon avoimempi asioille. Sama pätee salaattibaareihin: kynnys ensimmäisen salaatin ostamiseen voi joillain olla korkea, mutta tilastojemme mukaan tuotettamme kokeilevilla ostos ei jää yhteen kertaan.”

Lisää kansainvälistymistä Westerbergille on tiedossa töiden puolesta.

”Ranskassa – siis todellisessa ruokakulttuurimaassa – käynnistimme toiminnan loppuvuodesta 2017, ja nyt yksinään Pariisissa on jo yli 150 Picadeli-salaattibaaria. Tänä vuonna Picadelin tavoite on tuplata asiakasmäärä Ranskassa ja moninkertaistaa se Saksassa.”

Lähde

Lue myös