Siirry pääsisältöön

Näin onnistut hiiligrillauksessa

Ensinnäkin, ei ole Kamadon voittanutta! Kamado on japanilainen sana hiili- tai puulämmitteiselle hellalle, ja löysi tiensä amerikkalaisten grillaajiien tapoihin toisen maailmansodan myötä. Kamadon käyttö on viime vuosina noussut suureen suosioon vaativimpien grillaajien pihoilla, johtuen sen monikäyttöisyydestä. Kamadon keraamisessa grillissä voit nimittäin grillaamisen lisäksi savustaa ja leipoa! Meidän Kamado tuli Hobby Hallista ja oli merkiltään Nordgarden.

Kamadon ominaisuudet

Kamadossa on erittäin helppoa säätää lämpötiloja juuri sopivaksi, sen opin hyvinkin nopeasti. Ylä- ja alaventtiiliä säätämällä, pystyy hienosäätämään lämpötilan juuri sellaiseksi kuin on tarve. Lisäksi kannessa olevassa lämpötilamittarissa löytyy vielä erikseen merkattuna lämpötilat, joihin pitäisi tähdätä riippuen aiotko grillata, savustaa tai leipoa. Kamado eroaa kaasugrillistä monen muun asian lisäksi myös lämpötilan osalta. Nimittäin mitä enemmän ilmaa päästät sisään Kamadoon, sen kuumemmaksi se muuttuu.

Hiilien valinta ja sytytys

Sitten siirrytäänkin itse käyttöön. Yksi tärkeä asia hiiligrillauksessa osoittautui olevan hiilien laatu ja tapa miten ne sytyttää. Lyhyesti: älä käytä perus grillihiiltä äläkä sytytä hiiliä sytytysnesteellä. Molemmat virheet tein tietenkin! Lopputulos on aivan eri, jos vaihdat grillihiilen grillibriketteihin ja sytytsynesteen sytytysvillaan tai paloihin. Ja grillibriketeissä on perussääntö: mitä kalliimpi, sen parempi. Sytytysnestettä ei suositella käytettävän, koska sitten ruoka saa ikävän sivumaun. Ja laadukkaita brikettejä suositellaan käytettäväksi, jotta hiilet palaa tasaisesti ja kauan.

Sytytyksessä on tärkeää odottaa, että kaikki hiilet palavat kunnolla ennen kuin laitetaan kansi kiinni. Sitten vaan säädetään venttiilejä niin, että saadaan oikea lämpötila. Itse säädin ne alussa ihan kolmostasolle ja sitten kun sopiva lämpötila oli saavutettu niin säädin venttiiliä niin pienelle että lämpötila pysyi siinä tasaisena. Lämpötila on muuten todella helppo pitää tasaisena Kamadolla!

Hiiliä ei tarvitse uusia joka käytön jälkeen, varsinkin jos on käytössä laadukkaita brikettejä. Kun on grillannut valmiiksi, pistää luukut kiinni ja tukahduttaa tulen. Sitten kun on seuraavan grillaushetken vuoro, niin avaat luukun ja tiputat muutaman sytytysvillan sekaan.

Monta käyttötapaa

Koska Kamadolla on monta käyttötapaa, aiomme tässä juttusarjassa tutustua savustamiseen, grillaukseen, leivontaan sekä pizzan paistamiseen!

Seuraa Toptastea siis Facebookissa!

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös