Siirry pääsisältöön

Monipuolinen raclette vie mielen Alpeille

Sulata, dippaa ja nauti

Racletten nimi on peräisin kaapimista tarkoittavasta ranskan kielen racler-verbistä. Racletten tarina alkoi tiettävästi Alpeilta, jossa paimenet sulattivat juustoa iltanuotiolla päivän päätteeksi ja upottivat siihen leipänsä. Vain luovuus on rajana tämän juuston kanssa – voit tehdä siitä lämpimät voileivät, lisätä sitä pizzaan tai herkutella dipattavien kanssa!

Raclette onkin rentoa seurusteluruokaa — juuston sulatukseen voi osallistua koko illanistujaisporukka, ja kokkailun ohessa jutustelusta on pönötys kaukana. Racletten sulatukseen on varta vasten kehitetty kätevä raclettegrilli, mutta valmistat sen helposti tavallisessa teflonpannussa tai vaikkapa retkinuotiolla.

Helppo käsitellä

Moni juusto palaa kuumennettaessa – vaan ei raclette. Tämä johtuu siitä, että se sulaa hyvin helposti, eikä sitä tarvitse lämmitellä pannussa turhan pitkää aikaa. 

Entremont Raclette on pakattu helppokäyttöiseen rasiaan ja paloiteltu valmiiksi 12 viipaleeseen. Kuten muillakin juustoilla, myös raclettella on kuori. Se tuo lisämakua ja helpottaa juuston käsittelyä. Jos kuoren mausta ei piittaa, voi sen leikata pois ennen juuston sulattamista.

Raclette on aromikas maultaan, mutta toisin kuin useat muut keskieurooppalaiset juustot, Entremont Raclette ei tuoksu voimakkaalta. Voit siis huoletta säilyttää sitä jääkaapissa kelmuun, folioon tai tiiviiseen pussiin pakattuna noin viikon ajan. Rasvaisiin juustoihin – kuten racletteen ­– ilmestyy joskus säilytyksessä valkoinen pinta. Se on luonnollista ja auttaa juuston mehevää sisusta pysymään hyvänä. Leikkaa vain valkoinen osa pois ja juusto on taas valmis käytettäväksi.

Toptasten vinkit täydelliseen raclette-iltaan

On yhtä monta tapaa nauttia raclettea kuin seurueitakin. Jotkut nauttivat tästä sveitsiläisestä perinneherkusta perunan ja pikkusuolakurkkujen voimin, toiset nostavat grillille äyriäisiä. Grillattavia ainesosia löytyy monen monta, joten koostimme tähän liudan herkkuja sekä itse raclette-grilliin että lisukkeeksi. Let’s raclette!

Lihat:

  • Vuolukanaa (Toptaste suosittelee kypsän kanan käyttöä)
  • Ilmakuivattu kinkkua tai serrano-kinkkua
  • Chorizoa
  • Naudan filettä viipaleina
  • Paahtopaistia

Kasvikset:

  • Herkkusieniä
  • Sipulia
  • Paprikaa
  • Cocktail-kurkkuja
  • Kirsikkatomaatteja
  • Myskikurpitsaa
  • Kesäkurpitsaa
  • Artisokan sydämiä
  • Vihreitä papuja
  • Parsakaalia
  • Kevätsipulia
  • Purjosipulia
  • Valkosipulia
  • Ananasta
  • Perunaa
  • Parsaa

Kalat ja äyriäiset:

  • Kampasimpukkaa
  • Jättikatkarapuja
  • Lohta
  • Kuhaa
  • Tonnikalaa (paloina)

Yrtit:

  • Persiljaa
  • Basilikaa
  • Rosmariinia
  • Timjamia

Lue myös