d-md-none
Siirry pääsisältöön

Moccamaster on kestävä ja ekologinen valinta

Kahvinkeitin on olennainen osa suomalaista keittiötä ja se napsautetaan päälle useamman kerran päivässä. Kodin pienkoneet ovat tänä päivänä kovassa käytössä, mutta moni harmittelee niiden lyhyttä käyttöikää.

– Moccamaster on aina kulkenut kertakäyttökulutuksen vastavirtaan. Moccamaster-kahvinkeitinten luoja, Gerard C. Smit halusi kehittää kestävän kahvinkeittimen, joka valmistaa aromikasta kahvia. Ei siis ihme, että keittimet kestävät ja kulkevat sukupolvelta toiselle, Moccamasterin Suomen maajohtaja Tiina Airola kertoo.  

Moccamaster ei ole kertakäyttökamaa

On monta syytä miksi Moccamaster-kahvinkeitin ei ole kertakäyttökamaa. Ensinnäkin sen osat voi päivittää uusiin veden ulostuloputkesta suodatinsuppiloihin saakka keittimen iästä riippumatta. Vanhat osatkaan eivät ole ympäristörasite, sillä Moccamasterin materiaalit ovat kierrätettäviä: keittovastus on kuparia, veden nousuputki lasia, juoksuputki ruostumatonta terästä, runko alumiinia ja muovit elintarvikemuoviseosta.

– Kahvinkeitin kannattaa toki puhdistaa säännöllisesti kahvirasvan poistoon tarkoitetulla liuoksella. Se pidentää entisestään keittimen elinkaarta, Airola muistuttaa.

Kuvat Elina Engberg

Energiatehokas ja paloturvallinen valinta

Entäpä energiatehokkuus? Airola kertoo, että Moccamasterin kahvinkeittimessä on erillinen keitto- ja lämpölevyvastus.

– Se tarkoittaa, että keittovastus on päällä vain veden kuumennuksen ajan, jonka jälkeen vain lämpövastus jää päälle. Näin keitin kuluttaa minimaalisen vähän energiaa. Moccamaster on myös paloturvallinen, sillä kaikissa kotitalouskahvinkeittimissämme on automaattinen virrankatkaisu. Materiaalitkin on valittu niin, että ne kestävät kovia lämpötiloja, jolloin kahvinkeitin ei ole kodin paloturvallisuusriski.

Säännöllinen puhdistaminen pidentää keittimen ikää

Kahvinkeittimen säännöllisellä puhdistamisella voi pidentää entisestään sen käyttöikää.

– Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa säännöllisesti kahvirasvan poistoon tarkoitetulla liuoksella, sillä se vaikuttaa olennaisesti kahvin makuun ja lämpötilaan. Kahvissa on nimittäin rasvaa, joka kerääntyy lasipannun pinnalle, siirtyy veden mukana keittimen sisään ja pakkautuu keittovastuksen ympärille. Vesi tulisikin kaataa keittimeen erillisellä kannulla lasipannun sijaan, Airola vinkkaa.

Kahvinkeittäjän parhaat tärpit

  • Ethän kaada vettä keittimeen kahvikannulla, sillä kahvissa on rasvaa, joka kerääntyy lasipannun pinnalle, siirtyy veden mukana keittimen sisään ja pakkautuu keittovastuksen ympärille. Sillä on vaikutusta kahvin lämpötilaan ja makuun. 

  • Kahvi on parhaimmillaan tumman täyteläistä eliksiiriä. Paras lopputulos saavutetaan, kun suodatusveden lämpötila on 92-96 astetta suodatuksen aikana. 

  • Jos et halua kahviisi sinne kuulumattomia sivumakuja, käytä valkoista happivalkaistua suodatinpaperia. Moccamaster-suodatinpaperi on luonnollisella happivalkaisumenetelmällä valkaistu, joten se varmistaa oikean suodatusajan ja edesauttaa valmistamaan kahvia, jossa ei ole ylimääräisiä sivumakuja.

  • Kovassa käytössä oleva kahvinkeitin tulisi puhdistaa jopa kahden viikon välein. Clean drop –puhdistusaine on European Coffee Brewing Centre:n (ECBC) kehittämä puhdistustuote, joka sopii suodatinkahvinkeittimien puhdistamiseen.

Tiesitkö tämän Moccamaster- keittimestä?

  • Oikealla lämpötilalla on merkittävä rooli, että kahvin aromit liukenevat oikein. Siksi Moccamasterin keittimissä on tehokas keittovastus, jonka ansiosta kahvinkeitin saavuttaa oikean suodatuslämpötilan vain muutamassa sekunnissa ja ylläpitää sitä läpi suodatuksen.

  • Moccamaster-keittimen lämpölevyn tehonsäätökytkimen symbolit ovat täysi ympyrä, joka pitää kahvin oikean lämpöisenä 6-10 kupille ja ¾-ympyrä, joka pitää kahvin oikean lämpöisenä alle 6 kupilliselle.
  • Mekaanisesti säädettävän suodatinsuppilon asetuksilla voit säätää suodatuksen nopeutta. Auki asento soveltuu 6-10 kupin suodattamiseen, puoliksi auki puolikkaalle kahvikannulle ja suljettu asento pysäyttää virtauksen, jos haluat ottaa nopeasti kupillisen ennen kuin suodatus on valmis.

  • Kaikissa Moccamaster-malleissa on automaattinen virrankatkaisu eli kaikki virta kytkeytyy automaattisesti pois päältä 40 minuutin jälkeen.

  • Moccamaster-kahvinkeittimien runkotakuu on 5 vuotta kotitalouskäytössä, jonka voit näppärästi pidentää 10 vuoteen rekisteröimällä keittimen osoitteessa www.moccamaster.com.


Lue myös