Siirry pääsisältöön

Mitä ihmettä? Viiniä suola- ja pippuripurkista..

Toptaste-makuraati törmäsi erikoisiin tuotteisiin, nimittäin viinisuolaan ja -pippuriin, joiden taustalta löytyy mielenkiintoinen tarina.

Viinisuolat ja -pippurit ovat kotoisin Gironden alueelta Lounais-Ranskasta, jossa merisuolaa ja punaviiniä kuljetettiin aikoinaan meriteitse. 1900-luvun alkupuolella eräs punaviiniä ja suolaa kuljettanut laiva joutui myrskyn kouriin, jolloin lastina olleet punaviinitynnyrit rikkoutuivat ja punaviini värjäsi merisuolalastin.

Satamaan päästyään merimiehet harmittelivat kun suola ei ollutkaan enää myyntikunnossa, joten he päättivät lahjoittaa lastin Valentine Cornierille, arvostetulle viinitilan emännälle. Bisnesnenällä varustettu rouva tuumaili hetken ja keksi viinisuolan, jota hän päätti lähteä myymään. Punaviinisuolaa on siitä lähtien kehitetty perheen viinitilan keittiössä Saint-Emilionin alueella lähellä Bordeauxta.

Punaviinisuolaa valmistetaan tänäkin päivänä käsityönä. Makumaailmaa ryydittävät Merlot, Cabernet, Syrah, Pinot ja Blanc Sauvignon-viinit. Merisuolan jatkoksi on syntynyt myös Merlot- ja Cabernet-punaviiniä sisältävä pippuri, joka on sekoitus kolmesta eri pippurilaadusta. Valkoinen pippuri tulee Sri Lankasta, Malabar mustapippuri Etelä-Intiasta ja Sichuaninpippuri Kiinasta.

Merlot punaviinillä maustettu merisuola sopii eritoten lihan, maksan ja ankan, Cabernet valkoisen lihan, kalan ja äyriäisten, Syrah grilliruokien, lohen, karitsan ja lampaan ja Pinot riistan, kastikkeiden ja kalan maustamiseen. Makuraatimme odottaakin mielenkiinnolla, miten viinin, suolan ja pippurin yhdistelmä rokkaa keittiössä ja antaako punaviinin aromi aidosti pikantin lisän vaikkapa pihviin?

Lue myös