d-md-none
Siirry pääsisältöön

Mikä on hyvän teen maun salaisuus?

Moni on maistanut elämänsä varrella hyvää teetä, mutta ei välttämättä tiedä, mistä maku syntyy. Teemaailma on täynnä nyansseja, joten navigoidessa auttaa tieto. –Tärkeintä on ymmärtää, teen lehdet maistuvat hyvin erilaisilta, vaikka näyttävätkin samanlaisilta. Suurin teen makuun vaikuttava tekijä on lehden koko ja se, miten tuoreena se on kerätty. Silloin kun lehti on vihreä varsa, on sen maku herkullisimmillaan. Kun teelehden koko kasvaa, teen maku kovettuu, massaantuu ja tylsistyy.

Juotko teekupissasi jauhelihaa?

Teen kerääminen vaatii myös hurjan määrän työtä. – Perussääntö on, että pieni lehti on teepensaan uusi osuus, joka on kerättävä käsin. – Kiinalaiset keräävät pienet silmut, jotka ovat lähes syötävää pinaattia. Siitä syntyy vihreän teen taika.

Teelehdet onkin luokiteltu konjakin tavoin eri laatuluokkiin. Nuorin lehti on aina luokituksessa korkeimmalla. Teetä valmistetaan myös vetämällä teepensasrivistöt läpi leikkurilla. Näin syntyy teemassaa eli ”jauhelihaa”, jota olemme tottuneet nauttimaan teepusseista.

Tiesitkö, että ammattimaiset teenmaistajat käyttävät 4000 sanaa kuvaillessaan teen makua? Ammattilainen kykenee arvioimaan teen maun teelehden ulkonäön ja koon mukaan.

Vihreää, mustaa vai valkoista teetä?

Teemaut jaetaan myös erilaisiin luokkiin valmistustavan mukaan. Pääluokkia ovat vihreä ja musta tee sekä niiden välimuoto sininen eli Oolong-tee. – Vihreästä teelehdestä voi tehdä useampaa teemallia valmistustavasta riippuen. Vihreässä teessä oleellista on se, että lehtivihreän väri säilytetään kuumentamalla. Oolong-teen valmistukseen kuuluu teelehtien fermentointi eli hapettuminen. Se on vihreän ja mustan teen välimuoto, joka on erittäin suosittua Aasiassa. Musta tee on länsimaiden suosikki. Sen valmistuksessa teelehden solunesteen annetaan nousta lehden pintaan, jolloin se fermentoituu. Tämän jälkeen se kuumennetaan uunissa yli 100-asteeseen, jolloin se saa mustalle teelle ominaisen rapeuden. Mustan teen valmistumista voisikin verrata hapanleivän valmistukseen. Vanhin teen valmistusmenetelmä on valkoinen tee, jossa vihreitä teenlehtiä ei käsitellä lainkaan, jolloin eteeriset öljyt pysyvät teelehden sisällä. Lehdet kerätään pieninä ja usein niiden pinnassa on valkoinen nukka ”villapaita”, joka auttaa lehtiä säilymään kylmässä. Tästä se on saanut nimen valkoinen tee.

Tiesitkö, että Kiinassa teen nimi perustuu valmiin juoman ja länsimaissa teelehden väriin?

Miten tee valmistetaan?

Santamäen mukaan ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta jos on ymmärrystä, osaa etsiä oman suosikkinsa teemaailman tuhansista eri keittiöistä.

Maailmasta löytyykin eri teen valmistuksen perinteitä. – Olemme länsimaissa tottuneet siihen, että haudutamme teepussia kupissa yhdestä kahteen minuuttiin. Lehtiteen valmistuksen peruskaava on se, että teelehtiä haudutetaan 2 grammaa kuppia kohden, jonka jälkeen lehdet otetaan pois. Aasiassa tee valmistetaan lehden koon ja ominaisuuksien mukaan. Pienessä kupissa voi hautua 10 grammaa teetä ja samoista lehdistä voidaan tehdä 3-7 haudutusta. Näin syntyy erilaisia makuvivahteita, joista jokainen voi valita suosikkinsa. Suosittelen kokeilemaan kiinalaista teen valmistustapaa, sillä se elävöittää teehetkeä ja osallistaa ihmiset teen valmistukseen.

Forsman tuo yhteen kaikki maailman maut

Länsimaiseen teekulttuuriin kuuluvat olennaisesti myös erilaiset makumaailmat maustettuine teelaatuineen. Se on oma taiteenlajinsa, jossa Forsman Tee on innovatiivinen edelläkävijä. Forsman Teen ideologiassa teen maku voi olla värikäs, vivahteikas ja siihen voidaan liittää myös hyvinvointia edistäviä ainesosia kuten yrttejä ja mausteita. – Olemme teen maustamisessa yksi alan merkittävämpiä kehittäjiä ja tuotteitamme viedään jo yli 15 maahan. Olen iloinen siitä, että olemme 40 toimintavuoden aikana tuottaneet uudella teknologiassa hienoon teeperinteeseen innovatiivista lisäarvoa, josta jopa Kiinassa ollaan kiinnostuneita. Käytämme ”keittiössämme” kaikkia maailman mausteita ja tuomme tarjolle maailman parhaat makuyhdistelmät.

Sukella teemailman saloihin Forsman Teen Teemyymälässä!

Teen ystävän taivas avautuu lentokentän lähellä sijaitsevassa Forsman Tee Teemyymälässä, josta löydät 500 erilaisen Forsman Tean valikoiman, jossa voit sukeltaa teen syvempään olemukseen, maistella, tuoksutella tai hankkia vaikkapa oman teepullon!.

Forsman Teemyymälä, Suokalliontie 7, 01740 Vantaa

Kesätarjous Toptasten lukijoille!

Forsman Tea My Bottle – teepullo on kesän uutuus, josta voit nauttia teetä koko päivän, sillä pullossa on kätevä haudutusosa. Koodilla Toptaste saat pullon Forsman Teemyymälästä hintaan 20,00 euroa 31.7. saakka.

Helppo ihanan raikas kylmään veteen yön yli uutettu jäätee

1.       Hauduta 5,5 tl teen lehtiä litraan kylmää vettä, siirrä jääkaappiin ja hauduta yön yli.

2.       Laita 2,5 tl teen lehtiä Forsman teepullon teesiivilään ja valuta kylmä vesi päälle, sulje pulloja hauduta yön yli. Ota mukaasi retkelle, salille, työpaikalle ym.

Lue myös