Siirry pääsisältöön

Suomalaisryhmiä opastava tietää, mikä Latviassa yllättää

Ajan kerrostumia tarjoileva Latvia on lähellä. Moni yllättyy siitä, kuinka hyvin Latvia täyttää erilaisten matkailijoiden toiveet. Koettavana on kaupungin vilinää ja maaseudun mutkatonta vieraanvaraisuutta. 

Latvia tarjoaa huikeita luontoelämyksiä, historian kosketusta ja menopaikkoja trendikästä iltaelämää kaipaaville. Lyhyen reitin varrella maisemat ja tunnelmat muuttuvat. On muinaisia linnoja, upeita laaksoja ja jopa useita kilometriä pitkiä hiekkarantoja. 

Latvialla riittää annettavaa niin aktiivilomaa kuin erilaisissa tunnelmissa viipymistä arvostaville. On seikkailupuistoja, gallerioita, ostospaikkoja ja vehreyttä. Latviassa voi kokea tekevänsä aikamatkan, sillä historia ja nykyhetki ovat samanaikaisesti läsnä. 

Riga.fi-matkailuyrityksen johtaja, suomenkielinen opas Arnis Pooks toteaa suomalaisten usein yllättyvän iloisesti siitä, kuinka siistejä Latvian kaupungit ovat. Ja kukat! jo pelkästään Riian kukkaloisto saa monen turistin ihastumaan kaupunkiin, Pooks sanoo.  Sen lisäksi Latvia yllättää monipuolisuudellaan, maa on niin paljon enemmän kuin pääkaupunkinsa Riika. 

Kuva: Lauris Hercenbergs.

Latvian matkailun asiantuntija Inguna Žīgure pohtii, että Latviasta voi hyvinkin tulla lähitulevaisuudessa suomalaisten suuri suosikki matkailukohteena. Suosioon nousua avittanee se, että Suomesta Latviaan lentävät useat lentoyhtiöt. 

– Lento Helsinki-Vantaalta, Tampereelta ja Turusta Riikaan kestää noin tunnin. Latvia on niin lähellä, että se on oiva kohde myös minilomalle, Žīgure muistuttaa.

Latviaan pääsee paitsi lentäen myös Viron kautta. Tallinnasta Riikaan on matkaa noin 310 kilometriä. Žīgure vinkkaa, että Virosta Latviaan ajettaessa matkalla on koettavana monia ihania Pohjois-Latvian Vidzemen alueen paikkoja. 

– On esimerkiksi Sigulda, hansakaupunki Cēsis sekä Alūksne, josta on vuosi vuodelta tulossa yhä suositumpi matkailukohde. 

Monipuolinen pääkaupunki

Latviassa on näkemisen arvoisia kaupunkeja, mutta pääkaupunki Riikaa ei tule unohtaa. Riikaa voi hyvällä syyllä kutsua hienostuneeksi mini-Pariisiksi. Elämä sykkii kauniiden jugendrakennusten ja vehreyden keskellä. Matkailijaa odottavat vanha kaupunki, art nouveau -alue, puistot, markkinat, putiikit, musiikkitapahtumat. 

Žīgure muistuttaa, että Riiassa on noin 800 jugendrakennusta. Vanhoissa rakennuksissa voi aistia vuonna 1201 perustetun Riian historian Latvian pääkaupunkina. Riika hemmottelee arkkitehtuurin ystävää myös siksi, että kaupunki on hieno kattaus eri tyylisuuntia.

Riikaa voi verrata myös Prahaan, sillä samassa kaupungissa ovat vahvasti läsnä ajan eri kerrostumat. Vanhakaupunki on vuodesta 1997 lähtien ollut yksi Unescon maailmanperintökohteista. Pooks kuitenkin muistuttaa, että vanhakaupunki on vain pieni osa Riikaa. 

– Vanhankaupungin lisäksi ei kannata unohtaa keskustan uutta aluetta ja ostospaikkoja. 

Riiassa kokee kauneutta ja idyllisyyttä, mutta sama kaupunki tarjoilee myös karua koruttomuutta, neuvostoaikojen suuria rakennuksia. Kaupungin eri kortteleiden ilme vaihtelee ja virkistää. 

Pääkaupunkiin viehättyy myös rauhallista tunnelmaa etsivä. Rauhasta voi nauttia muun muassa vehreissä puistoissa. Erityisen upeita ovat Riian keskustan läpi kulkevan kanaalin ympäristön useat puistot. Puistot ovat  kauniita, hyvin suunniteltuja ja huolella hoidettuja. 

Latvian pääkaupunki Riika kesäyön loisteessa. Kuva: Shutterstock.

Mainio kohde minilomalle

Pooks pohtii, että vaikkapa hääpäivää viettävälle parille tai syntymäpäiväjuhlia viettävälle porukalle Riika on mitä mainioin kohde. 

– Luksusta lomaan kaipaavan suosittelisin varaamaan huoneen Riian viiden tähden hotelli Kempinskistä ja sisällyttämään lomaan vaikkapa oopperaa. Kempinski ja Latvian kansallisooppera sijaitsevat kaiken lisäksi lähes vierekkäin.

Oopperan lähellä on toinenkin, niin ikään viiden tähden hotelli, Semarah Hotelsien Grand Poet. 

 Pooks pohtii, että vaikkapa Roomassa Italiassa vastaava laadukas kokemus maksaa todennäköisesti hyvin paljon enemmän. Ja matkaa on Suomesta enemmän. 

Miniloma johtaa ihastumiseen

Moni matkailija tulee Riikaan ensimmäistä kertaa vain piipahtamaan.

Pooks kertoo monen suomalaisen matkailijan toteavan lyhyen matkan päätteeksi, että Riikaan ja Latviaan täytyy päästä uudestaan ja pidemmäksi aikaa. Nähtävää riittää ja tunnelmasta haluaa nauttia pidempään.  

Pooks toivoo suomalaisten löytävän myös muut matkailijaa hemmottelevat latvialaiskaupungit. Hän nostaa esiin kolme paikkaa, jotka ovat hänen mielestään mitä parhaita matkakohteita, mutta joista ei vielä juurikaan puhuta. 

Ne ovat rantakaupunki Liepāja, Latvian länsiosassa sijaitseva Kuldīga ja Cēsis. 

Liepājan trendikäs henki

Satamakaupunki Liepājassa on kahdeksan kilometriä upeaa rantaviivaa, mutta myös kallioista ja jylhää. Tunnelma on kuin eteläisessä Euroopassa. Pooks mainitsee Liepājan infrastruktuurin olevan hyvässä kunnossa, kaupunki nauttii myös latvialaisten arvostusta. 

Ranta on itsessään kokemisen ja näkemisen arvoinen, mutta Liepājassa pääsee kosketuksiin myös historian kanssa. Kaupungissa on mahdollisuus tutustua osittain mereen huuhtoutuneeseen linnoitukseen (Northern Forts). Liepāja ilahduttaa myös kirkoista kiinnostuneita sekä jugend-arkkitehtuuria arvostavia.

Osittain mereen huuhtoutunut linnoitus Northern Forts. Kuva: Jānis Bautra.

Liepājalla on tärkeä paikkansa myös Suomen historiassa. Siellä sijaitsee Pyhän Kolminaisuuden luterilainen kirkko, joka on niin kutsuttu jääkärikirkko. Helmikuussa 1918 suomalaiset jääkärit vannoivat siellä uskollisuudenvalansa Suomen hallitukselle.  

Liepāja tunnetaan myös Latvian musiikkikeskuksena ja Baltic beach party -juhlistaan. 

– Liepāja on Latvian rokkikaupunki. Siellä on sellainen free sprit -tunnelma, Pooks hymyilee.

Liepājassa on mahdollisuus tehdä myös makumatkaa. Kaupungissa ja sen rantojen tuntumassa on useita suuren ystäväjoukon keränneitä ravintoloita. 

Elokuvien näyttämö

Pooksin mainitsema Kuldīga on puolestaan paikka, jonka idyllisyys huokuttelee muun muassa elokuvaväkeä.  

– Kun Intian Bollywoodin elokuvantekijät haluavat kuvata Saksaa, he tulevat usein Kuldīgaan.

Myös moni latvialainen toivoo ainakin kerran kesässä pääsevänsä käymään Kuldīgassa. Yksi sen vetonauloista on Euroopan levein vesiputous. 

Kuldīgan yksi vetonauloista on Euroopan levein vesiputous. Kuva: Hans Markus Antson.

Hansa-ajan linnoutuksia

Riiasta pohjoiseen mentäessä vastaan tulee Cēsis, joka niin ikään pääsi Pooksin listalle. Cēsikseen on Riiasta matkaa vain noin 90 kilometriä. 

Gauja-joen laaksossa sijaitseva Cēsis on hansa-ajan linnoituskaupunki, jolla on takanaan elämää jo yli 800 vuotta. Keskiaikainen historia kuiskii palatsissa ja samassa kaupungissa on tarjolla hyvin rentoa, trendikästä tunnelmaa, taidetta ja kulttuuria.  

– Cēsiksessä järjestetään Latvian suurimmat taidefestivaalit ja historiallisissa miljöissä on järjestetty ulkona oopperaesityksiä, Pooks sanoo. 

Pietarin Eremitaasin arkkitehdin toinen taidonnäyte

Vinkkejä on myös Žīgurella. Hän kannustaa matkailijaa tutustumaan Riian lisäksi muun muassa Rundālen linnaan, joka sijaitsee Länsi-Latviassa Bauskan kaupungin lähistöllä. 

Baltian Versaillesiksikin kutsutun linnan on suunnittelut Francesco Rastrellin, joka suunnitteli myös Pietarin Eremitaasin. Vuonna 1736 – 1740 rakennettu barokki- ja rokokootyylinen linna aikaansaa varmasti wau-elämyksiä. Vierailijaa odottaa myös linnan taideteosmainen 10 hehtaarin puutarha. 

Jūrmalan kylpyläelämää

Žīgure tietää monen suomalaisen yhdistävän Latvian matkaansa vierailun Jūrmalassa, joka on yli sata vuotta vanha kylpyläkaupunki Riianlahden rannalla. Matkaa sinne on Riiasta vain noin 25 kilometriä. 

Jūrmala hemmottelee kylpyläelämää kaipaavaa ja se on tunnettu myös valtavan pitkästä hienohiekkaisesta rannastaan. 

Kaupungissa riittää ihasteltavaa myös vanhoissa kauniissa pitsihuviloissa, jotka ovat kuin karamelleja. Pitsihuviloissa on voi halutessaan myös yöpyä, sillä niissä on tarjolla majoitusta. 

Jūrmala on erinomainen paikka nauttia luonnosta ja kävellä mäntymetsässä meren rannalla. Kaupungin nimi vilahtelee myös pyöräilystä bloggaavien teksteissä. Golfareillekin on kenttänsä ja Jūrmalassa on ravintoloita, joista valita. 

Jūrmalan rantaelämää. Kuva: Shutterstock.

Kansallispuisto ja aktiviteettejä

Žīgure toivoo suomalaisten löytävän myös  ”Latvian Sveitsin” eli Siguldan. Sigulda sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Riiasta, luontokokemuksella lumoavassa Gaujan kansallispuistossa Gauja-joen laaksossa. 

Siguldassa  on mahdollisuus tutustua 1200-luvulla perustettuun ja 1700-luvulla restauroituun Turaidan linnaan, joka on osa kymmenien hehtaarien kokoista museoaluetta. 

”Latvian Sveitsi” eli Sigulda. Kuva: Shutterstock.

Linnasta avautuvat upeat näkymät Gaujan kansallispuistoon ja Gauja-joelle. Kansallispuisto on kooltaan lähes 92 000 hehtaaria ja se pitää sisällään moninaisen luonnon lisäksi kulttuurihistoriaa.

Siguldassa riittää paljon muuta puuhaa. Palvelut ovat kattavat; on kauppoja, kylpylöitä ja ravintoloita. Lisäksi alueella sijaitsee tunnettu ilmaköysirata ja Tarzans seikkailupuisto, jossa on aktiviteettejä eri-ikäisille. Siguldan upeissa maisemissa voi kokeilla vaikkapa tandem-benjihyppyä tai ilmaköysirataa. Siguldassa kannattaa tutustua myös Krimuldan linnan raunioihin ja Gutmaniksen luolaan. 

Satoja kilometrejä rantaa ja rauhaa

Pooks tietää monien suomalaisten tuntevan Jūrmalan rannat, mutta moni saattaa yllättyä siitä, että Latviassa on rantaviivaa kaikkiaan noin 500 kilometriä. Latvialla on annettavaa myös heille, jotka haluavat rannan rauhassa itselleen. 

– Riiasta ei tarvitse ajaa kovin kauas, kun löytyy rauhallisia rantoja, joissa ei ole juuri ketään. Jūrmala on meillä sama kuin Suomen Porin Yyteri tai Viron Pärnu. Siellä on rannan lisäksi myös ravintoloita, hotelleja ja muuta menoa, Pooks sanoo. 

Kulttuuripoimintoja

Latviassa riittää myös kulttuuritarjontaa. Latvian kansallisessa taidemuseossa on latvialaisen taiteen pysyvä näyttely, muita kokoelmia ja vaihtuvia näyttelyitä. Taidemuseon lisäksi Riiassa on pitkä liuta muita museoita. Riian tarjonnasta mainittakoon suuri nykytaiteen museo, Pörssitalon taidemuseo, Taideteollisuusmuseo, Sotamuseo. 

– Tänä kesänä avattiin Mustapäisen talon viereen Latvian miehitysmuseo. Se kannattaa katsastaa, Pooks sanoo.

Hän vinkkaa myös entisessä korkkitehtaassa Riiassa sijaitsevasta taidetila Zuzeumista. Sen perustajat Dina ja Jānis Zuzāns ovat tunnettuja latvialaisen, venäläisen ja kansainvälisen taiteen keräilijöitä. Parisen vuotta sitten avatussa kompleksissa on 1 100 neliömetriä näyttelytilaa kahdessa galleriassa, veistospuutarha, työpajatila, kahvila, kattoterassi ja taidekauppa. 

Pooks kannustaa vierailemaan myös Latvian kansalliskirjastossa.

– Suomessakin Oodi on nähtävyys. Kannattaa käydä katsomassa, millainen meidän kirjastomme on.

Illanviettoa mielenkiintoisessa ympäristössä

Yksi suomalaistenkin suosikeista illanviettoon Riiassa on boheemiuudestaan kuuluisa Miera iela -hipsterikortteli, jossa on design-kauppojen ja kahviloiden lisäksi pienpanimoja baareineen. Vanhasta kaupungista Miera iela -kadulle on noin 20 minuutin kävelymatka.

Pooks mainitsee klubielämää Riiassa etsiville kolme katua: Talinas kadun korttelin, Briana kadun korttelin sekä Sporta kadun korttelin. Briana katu on tunnettu isoista yökerhoistaan. Sporta kadulla on on hieman rauhallisempaa, siellä sijaitsee myös taidegallerioita, pieni teatteri ja konserttihalli. 

Pooks kuvaa kaikkia kolmea korttelia ”kehittyviksi alueiksi”, jotka ovat luonteeltaan mielenkiintoisia. 

– Niissä on näkynyt Neuvostoliiton aika, mutta vuosien aikana sinne on rakennettu paljon uutta: toimistoja, asuinalueita, myös kulttuuri näkyy vahvasti.

Tallinnas kadun kortteli. Kuva: Elina Engberg.

Makuelämyksille omistautuneita tekijöitä

Ruokakulttuuri on Latviassa suhteellisen nuorta. Pooks kuitenkin kehuu alan latvialaisia ammattilaisia, jotka panostavat ruoan laatuun ja tekevät herkullisia annoksia lähiympäristön raaka-aineista. Luomu- ja lähiruokaa voi Latviassa kutsua trendiksi. 

Latvian ruokatarjonnan ilahduttavan erityisesti liharuokien ystävää. Tarjolla on myös muita suomalaisille vieraampia liharuokia.

Myös kasvis- ja vegaaniruokaa löytyy Pooksin mukaan erityisesti Riian keskustasta. 

– Siellä on paljon tyylikkäitä ravintoloita.

Valmiermuiža -ravintola. Kuva: Valmiera City Council.

Viimeaikainen trendi on nauttia herkullisesta ja laadukkaasta ruoasta pääkaupungin ulkopuolella hiljattain avatuissa ravintoloissa. 

– Aiemmin ihmiset tulivat pääkaupungin ulkopuolelta Riikaan kokemaan hyviä ravintoloita, nyt tilanne on päinvastainen: riikalaiset menevät kaupungin ulkopuolelle huippuravintoloihin, Žīgure kertoo. 

Hän vinkkaa Pohjois-Latviassa Līgatnesta sijaitsevasta huipputrendikkäästä Pavāru māja -ravintolasta, jonka perustajilla on myös Riiassa arvostettu ravintola. Pavāru mājan annokset ovat tunnettuja siitä, että niissä käytetään ympäristövastuullisesti tuotettuja, tarkoin valittuja raaka-aineita. Puutarhan ympäröimä ravintola on suosittu kohde myös riikalaisten keskuudessa, kun he haluavat pienen irtioton arjesta. 

Kaupunki Cēsiksessa puolestaan sijaitsee hyvin suosittu ravintola KEST. Ravintolan annoksissa näkyy kokkikonkari Maris Jansonsin taituruus. Hän on pitkällä urallaan valmistanut ruokaa niin presidenteille, huippukokeille kuin prinseillekin. 

Tuttu olutsuosikki

Ryhmiä opastava Pooks tuntee juomalaisten juomasuosikit Latviassa. Vahvoista alkoholijuomista moni suomalainen peukuttaa latvialaista mustaa balsamia, jota voi verrata jossain määrin Jägermeisteriin. 

– Musta balsami on väkevää likööriä, jossa ei ole sokeria lainkaan. Se on yrittijuoma, jota nautitaan tyypillisesti talvella flunssa-aikaan. Tänä päivänä nuoret baarimestarit ovat kehittäneet siitä on erilaisia cocktaileja.

Suomalasten olutsuosikki on Pooksin mukaan Valmiermuiža. 

– Suomalaisten maistellessa oluita, voin melkein sadan prosentin varmuudella sanoa Valmiermuižan vievän voiton, Pooks hymyilee.

Valmiermuiža -olut on suomalaisten suosikki. Kuva: Valmiermuižas alus darītava.

Silmää hiveleviä käyttöesineitä

Ostosmatkakohteena Riika on nappivalinta. Kaupungissa on uusia hienoja ostoskeskuksia, joissa kuluu huomaamatta vaikka koko päivä. Niissä on myös tutustumisen arvoisia ravintoloita.

Yksi ostosmatkailijan kohteista on Via Jurmala Outlet -kylä. Pooks tietää, että suomalaisia kiehtovat myös lauantaiset markkinat Riian keskustassa. Vaikka ostoksille ei olisi tarvetta, Riian Keskustorilla kannattaa käväistä aistimassa vilkasta markkinatunnelmaa.

Vanhakaupunki on puolestaan pienten putiikkien tyyssija. Oma tunnelmansa on myös  jättimäisissä kauppahalleissa.

– Käsityöläiset Latviassa tietävät, että kysyntää on laadukkaille käsintehdyille käyttötavaroille, ei niinkään enää matkamuistoille, vaikka magneetteja saa aina, Pooks hymyilee.

Hintataso yllättää monesti Latviassa iloisesti. Matkailijoiden ostoskorista löytyy usein käsitöiden lisäksi kosmetiikkaa, luonnontuotteita ja paikallisia alkoholituotteita sekä leivonnaisia. 

Markkinatunnelmaa. Kuva: Latvia Travel.

Ihan vain leppoisaa oloa

Riika ja Latvia ovat vielä säästyneet massaturismilta, toisin kuin osa Euroopan suurkaupungeista. Niiden tarjoamia elämyksiä on mahdollista kokea siistissä ympäristössä, ilman turhaa hälinää ja vilinää.

Loma on loma ja sellaisena se palvelee, vaikka tavoitteena olisi vain katsella kaupunkia puistonpenkillä istuen tai hyvästä ruoasta idyllisessä ympäristössä nauttien. Latviassa ei ole kiire. 

. . .

Pääkuva: Cēsis on hansa-ajan linnoituskaupunki, jolla on takanaan elämää jo yli 800 vuotta. Kuva Shutterstock.

Lue myös