d-md-none
Siirry pääsisältöön

Matkakohteena Liepāja – Latvian todellinen helmi!

Liepājan upea hiekkaranta, historialliset kirkot, jugend-arkkitehtuuri, vivahteikas merenrantapuisto, brutaali Neuvostoliiton aikainen vankila, musiikkiperinteet, purjehdusmatkat ja gastronomiset elämykset ­eivät jätä ketään kylmäksi.  

Latvian kolmanneksi suurimmalla kaupungilla on pitkä ja värikäs historia. Toisen maailmansodan aikaan se oli vuorotellen Saksan ja Neuvostoliiton miehittämänä, ja myöhemmin kaupunki toimi merkittävänä satamakaupunkina myös Venäjän rahtiliikenteelle. Ensimmäisen itsenäisyyden aikaan Liepāja toimi hetken aikaa myös Latvian pääkaupunkina.

Surffausta ja meripihka-aarteita

Liepājan 8 kilometriä pitkällä rannalla riittää ihasteltavaa. Sen hieno ja valkoinen hiekka houkuttelee lomailijoita nauttimaan henkeäsalpaavista maisemista, ja hyvän sään aikaan ranta tarjoaa puitteet myös monelle aktiviteetille, kuten surffaukselle ja purjelautailulle.  

Yksi suosituista aktiviteeteista on Liepājan auringonlaskun ihastelu. Loputonta rantaviivaa pitkin käveltäessä, voi löytää rannalle ajautuneen merilevän tai simpukoiden seasta meripihkaa – mikä ihana matkamuisto! 

Värikäs merenrantapuisto

Aivan rannan tuntumassa sijaitsee historiallinen merenrantapuisto, yksi Latvian suurimmista istutetuista puistoista. 1800-luvun lopulla kylpyläksi suunniteltu puistoalue on täydellinen paikka rentoutua ja rauhoittua – kolme kilometriä pitkältä puistoalueelta löydät nähtävyyksien lisäksi kahviloita, lasten leikkipaikan, jalkapallokentän ja tenniskenttiä. 

Puistossa järjestetään kesäisin myös paljon tapahtumia: on nukketeatteria, sirkusta ja musiikkikonsertteja.

Romanttinen purjehdus tai rento kalastusmatka

Liepājan rannalla operoi päivittäin purjeveneitä ja kalastusaluksia, joita voi varata yksityiskäyttöön. Purjehdukselle kannattaa suunnata koko perheen voimin nauttimaan raikkaasta merituulesta tai pariskunnat voivat suunnata ihastelemaan auringonlasku romanttisissa merkeissä. Purjehdusmatkat kestävät keskimäärin säästä riippuen noin 4–6 tuntia. 

Kalastuksesta kiinnostuneiden on mahdollista hypätä paikallisen kalastaja-aluksen ”Baltan” kyytiin ja oppia verkkokalastuksen saloja. Päivän kova työ palkitaan tietenkin saaliin grillauksella veneen aurinkokannella, merimaisemista nauttien!   

Konserttitalo Great Amber

Luontoaktiviteettien ja historiallisten nähtävyyksien lisäksi Liepājassa on kulttuuria. Vuonna 1896 idea Liepājan omasta konserttitalosta pistettiin aluilleen, ja tämä vuosisadan kestävä unelma kantoi viimein hedelmää vuonna 2015, kun konserttitalo Great Amberin ovet avattiin. Konserttitalon erinomainen akustiikka, moderni arkkitehtuuri ja monipuolinen käyttötarkoitus on saanut kunniamainintaa useilta maailmanluokan ammattilaisilta.

Great Amberissa pääset nauttimaan sen laajasta ohjelmistosta – joka  koostuu musikaaleista, baletista, näytelmistä, konserteista ja näyttelyistä. Paikan päällä voit ihastella Great Amberin design-arkkitehtuurista opastettujen kierrosten kautta.

Neuvostoliiton aikainen Karostan sotilasvankila 

Karostan vankila on ainoa laatuaan, sillä se on Euroopan ainut sotilasvankila, joka on auki turisteille ­ja toimii nyt myös hotellina. Se on maailmanlaajuisesti arvostettu erikoisesta hotellikonseptistaan.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan rakennuksen oli tarkoitus toimia sotilassairaalana, mutta rakennusta käytettiinkin sittemmin pidätyskeskuksena, johon vangittiin lyhytaikaistuomittuja sotilasvankeja. Viimeiset vangit lähtivät rakennuksesta vuonna 1997. 

Karosta Vankila

Karostan vankilassa voi vierailla opastetulla kierroksella, jossa saa takuuvarmasti kylmät väreet kuunnellessaan vankilan legendaarisia tarinoita. Adrenaliinia voi nostattaa myös vankilan äärimmäisen toden tuntuisessa Escape Room -pelissä. Kaikista hurjapäisimmät voivat viettää yönsä vankisellissä!

”Ei heikkohermoisille!”, vierailija kirjoittaa Booking.com:issa.

”Se on pikemminkin seikkailu kuin viihtyisä hotelli, mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen.”.

Rennot bistrot ja kulinaristiset elämykset 

Liepājan kulinaristiset elämykset antaa jokaiseen makuun jotain – lähes jokaiselta nurkalta löytyvät rennot bistrot tarjoavat latvialaista perinneruokaa ja kansainvälisen keittiön antimia. Nauti ribseistä ja ranskanperunoista alle 5 eurolla tai astu sisään hämyiseen fine-dining ravintolaan, jossa sinulle tarjotaan poron carpacciota ja laadukasta viiniä. 

Liepajān nimikkoannoksen voi aistia jo kaukaa: Höyryävän kuumaan keraamiseen kippoon aseteltu savustettu turska, paistetut perunat, tuoreet yrtit ja kerma. Tämän suussa sulavan perinneannoksen haluaa tilata toiseenkin kertaan!

Latvian keittiö on saanut paljon vaikutteita Itä-Euroopasta ja Keski-Euroopasta. Unohtamatta skandinaavista ruokakulttuuria. Yksi latvialaisen keittiön perinteisiä ruokia on ruisleivästä valmistettu keitto frikadelu zupaLatvian keittiön raaka-aineita tuotetaan paljon itse, minkä vuoksi kausiluonteisuus näkyy vahvasti.

Liepāja tarjoaa kaikkea, mitä haluatkaan jännittävältä seikkailulta tai rentouttavalta lomalta. Älä myöskään unohda tutustua Riikaan, Latvian pääkaupunkiin, jonka upea arkkitehtuuri vie sydämen mennessään!

Lue myös