d-md-none
Siirry pääsisältöön

Matkailu on tulevaisuuden ja unelmien toteuttamisen toimiala

Matkailulla on yhä suurempi merkitys Suomen kansantaloudelle. Voidaan sanoa, että Suomi elää palveluista. Matkailuvienti eli Suomeen matkaavat turistit tuovat mukanaan verotuloja valtiolle ja luovat hyvinvointia koko maahan.

Matkailu on yksi JAMKin strategisista vahvuusaloista. Koulutuksen painopistealueita ovat vastuullisuus, digitalisaatio ja kansainvälisyys. JAMK kouluttaa vastuullisen matkailun asiantuntijoita sekä – mikä tärkeää –kehittää koko matkailualaa yhdessä yritysten ja kumppaneidensa kanssa.

Matkailu tekee Suomen ja meidät suomalaiset onnellisiksi. Olemme alalla edelläkävijöitä, sillä Suomi on jo nyt kestävien ja ilmastonmuutosta ehkäisevien palveluratkaisujen luoja ja tarjoaja.

Matkailualan ammattilaiset ovat tulevaisuuden tekijöitä. Kansainvälisyyden, kulttuurivaihdon ja modernin teknologian hyödyntämisen etulinjassa kulkeva matkailusektori tarjoaa jatkossakin valtavan määrän unelmien työpaikkoja ja yrittämisen mahdollisuuksia, joissa vain taivas ja ideoiden toteuttaminen ovat rajoina.

Tourism management -koulutukseen haku tammikuussa

JAMKissa alkoi syksyllä 2019 englanninkielinen Tourism management -koulutusohjelma. Syksyllä 2020 alkavan koulutuksen hakuaika on tammikuussa 2020.  Tourism management -ohjelma keskittyy vastuulliseen matkailuun (responsible tourism), digitalisaatioon sekä luovaan matkailuliiketoimintaan (creative tourism business).

”Tutkinto-ohjelman aikana opiskelija saa vahvaa osaamista matkailuliiketoiminnassa ja taitoja, joiden avulla voi valmentautua jatkuvassa muutoksessa oleviin kansainvälisiin matkailualan työtehtäviin. Ja mikä parasta: kielitaito kehittyy, kun opiskelu tapahtuu englanniksi kansainvälisessä ympäristössä”, kertoo koulutusohjelman tutkintovastaava Susanna Nuijanmaa.

Kansainvälisyys on keskeinen osa opintoja läpi JAMKin opintojen. Kansainvälistä kokemusta ja osaamista opiskelija saa ulkomaanvaihdon, työharjoittelun ja englanninkielisen opetuksen kautta. Opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä ulkomaille suuntautuvalle opintomatkalle, esimerkiksi Kaliforniaan San José State Universityyn. JAMKilla on useita kansainvälisiä yhteistyöoppilaitoksia, joissa voi suorittaa opintoja henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti.

Tähän AMK-tutkinto-ohjelmaan voi hakea, kun on suorittanut lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon. Haku tapahtuu kevään ensimmäisessä yhteishaussa 8. – 22. tammikuuta klo 15 mennessä osoitteessa www.opintopolku.fi.

Vastuullisen matkailun kehittäminen avainasemassa

JAMKin matkailun lehtori Petra Blinnikka koordinoi ICRT-verkostoa Suomessa. Vastuullisen matkailun verkosto perustettiin vuonna 2015. Se on osa kansainvälistä International Centre for Responsible Tourism ICRT -verkostoa.

Vastuullisen matkailun tarkoituksena on kehittää kohteita ja alueita, joissa ihmisten on parempi elää ja vierailla. Verkostoon ja sen toimintaan ovat tervetulleita yksityishenkilöt, yrittäjät ja eri alojen asiantuntijat.

”Olennaista on, että kaikki sidosryhmät osallistuvat matkailun vastuullisuuden kehittämiseen.  Monimuotoisuus, läpinäkyvyys ja kunnioitus ovat verkoston keskeisimmät arvot. Tarjoamme keskusteluun ja tiedon jakamiseen parhaan mahdollisen verkoston ja työkalut”, Blinnikka sanoo.

Helsingin Matkamessuilla ICRT toteuttaa kolme paneelikeskustelua vastuullisen matkailun ympärillä. Paneelikeskustelut ovat messuilla 16.1. klo 14.30 Inspiration stagella, 18.1. klo 12.30 Maata pitkin -lavalla ja 19.1. klo 14.00 Norwegian stagella. 

Lisäksi suunnitteilla on kesäkuussa JAMKin toteuttama Responsible tourism in destinations -konferenssi Helsinki-Jyväskylä-akselilla.

Opetus hyödyntää kansainvälistä osaamista ja tutkimusta

Tutkintoihin johtavan koulutuksen lisäksi JAMK tekee erilaista kehittämistoimintaa mm. hankkeiden kautta. Tällä hetkellä menossa on Vastuullisen matkailun portaat -hanke, jossa kumppaneina ovat Lapin ja Oulun yliopistot, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

Lisäksi päättymässä on ammattilaisille suunnattu Matkailun vastuullinen tuotekehitys -korkeakouludiplomi koulutus. Syksyllä 2020 on alkamassa myös esteettömän matkailun täydennyskoulutus.

Jyväskylä on maan johtavia opiskelukaupunkeja. Opiskelijat viihtyvät Jyväskylässä, sillä kaupungissa ymmärretään opiskelijoiden merkitys koko alueen ja myös Suomen tulevaisuudelle. Arvostus juontaa juurensa koulutus- ja sivistyskaupungin pitkästä perinteestä.

Jyväskylä on kansainvälinen kaupunki, jossa matkailu on luontaisesti mukana tuhansissa tapahtumissa ja palveluissa. Jopa 95 prosenttia kansainvälisistä opiskelijoista suosittelee Jyväskylää opiskelukaupungiksi. JAMK antaa eväät tulevaisuuden unelmille ja toimeentulolle sekä Suomessa että ulkomailla.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Viiden Tähden ja JAMKin kanssa.

Teksti: Heikki Kähkönen

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lue myös