Siirry pääsisältöön

Marjasatotieto verkkoon kaikkien ulottuville – tule mukaan havainnoimaan!

Mustikan, puolukan ja suomuuraimen satotietoja voi nyt seurata Luonnonvarakeskuksen (Luke) marjahavainnot.fi-palvelusta. Kansalaiset ovat tervetulleet mukaan kartuttamaan satotietoja tallentamalla omia havaintojaan järjestelmään.

Suomen lähes kolme miljoonaa marjastajaa pohtii joka vuosi, mistä päin Suomea parhaat marjapaikat löytyvät ja mihin aikaan kesästä marjaan kannattaa lähteä. 

– Luken karttapohjainen palvelu on perustettu siksi, että luonnonmarjojen ystävät ja marjastajat voivat tuottaa toisilleen mahdollisimman ajan tasalla olevaa tietoa marjasatonäkymistä. Palveluun kerätään eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja suomuuraimen kukista, raakileista ja kypsistä marjoista, kertoo Luken erikoistutkija Rainer Peltola.

Mitä useampi osallistuu, sitä tarkempi tieto on käytettävissämme

Vuonna 2018 perustetussa järjestelmässä on vielä tällä hetkellä pääasiassa 4H-nuorten tekemiä havaintoja, mutta tietojen odotetaan täydentyvän nopeasti kuluvan kesän aikana. Tällä hetkellä palvelussa näkyvät vielä vuoden 2018 havainnot, mutta järjestelmä nollataan vuoden 2019 havaintoja varten huhtikuun puolen välin tienoilla ja vanhat havainnot siirtyvät arkistoon. Ensimmäiset kuluvan vuoden kukkahavainnot ilmestynevät järjestelmään toukokuussa, kevään etenemisnopeudesta riippuen.

– Kannustamme ihmisiä osallistumaan. Kuka tahansa voi tehdä havaintoja kirjautumalla palvelun käyttäjäksi ja perustamalla oman havaintometsikön koeruutuineen. Havainnointi on mielenkiintoista puuhaa, Peltola toteaa.

Salaisten marjapaikkojen paljastumista ei tarvitse pelätä, sillä havaintometsä näkyy palvelussa vain 25 neliökilometrin (5 x 5 kilometriä) tarkkuudella. Palveluun kirjautuneille käyttäjille havainnot ovat näkyvissä reaaliaikaisesti. Muut näkevät satotilanteen noin viiden vuorokauden viiveellä.

Järjestelmää kehitetään käyttäjäkokemusten perusteella. Marjahavainnot.fi täydentää Luken muita kansalaisaktiivisuuteen luottavia tiedotus- ja tiedonkeruujärjestelmiä (riistahavainnot.fi ja kalahavainnot.fi).

Perusta oma havaintometsikkösi alla olevien ohjeiden mukaisesti. Tervetuloa mukaan kartuttamaan marjasatotietoa! 

Perusta omat koeruudut ja osallistu marjasatoseurantaan

Kuka tahansa voi osallistua marjasatoseurantaan 
– Havaintojen tekemiseen et tarvitse erityisosaamista. Innostuneisuus, tarkkuus ja huolellisuus riittävät.
– Koeruutujen perustamiseen tarvitset maanomistajan luvan.

Seuraa ja raportoi 
– Perusta valitsemaasi metsään viisi yhden neliömetrin kokoista koeruutua. Ruudun voit rajata esimerkiksi puukepeillä ja niiden ympärille pingotetulla narulla tai kuminauhalla.
– Laske ruuduista marjakasvien (mustikka, puolukka tai suomuurain) kukat, raakileet ja kypsät marjat kesän aikana.
– Tallenna tulokset marjahavainnot.fi:hin tabletilla, älypuhelimella tai tietokoneella.
– Tarkemmat ohjeet rekisteröitymiseen ja havaintojen tekoon löydät marjahavainnot.fi:stä.

Osallistumalla havainnointiin autat tuottamaan tarkempaa marjasatotietoa 
-Havainnot näkyvät kartalla marjahavainnot.fi:ssä. Kartan avulla voi seurata marjasadon kypsymistä ja satonäkymiä.

Salaiset marja-apajasi ovat turvassa  
– Koeruutuja ei ole tarkoitus perustaa pelkästään parhaille marjapaikoille, tämä johtaisi harhaiseen seurantaan.
– Marjahavainnot.fi-kartassa on karkeistus, eli seurantametsien tarkka sijainti jää ainoastaan havaintojen tekijän ja sivuston ylläpidon tietoon.

Lähde: https://bit.ly/2Fq9pNq

Lue myös