Siirry pääsisältöön

Makkara! Tee sitä, syö sitä

Kari Martiala, Helena Lylyharju

Gummerus, 2018

Nyt tulee kunnon makkaraeepos. Sellainen, jossa esitellään Suomen parhaat makkarat, näytetään miten valmistaa parhaat makkararuoat, ja myös se, miten makkaraa tehdään näppärästi itse!

Ruokakirjailijat Martiala ja Lylyharju ovat armottomia kulinaristeja, jotka kertovat, miten kaupan makkaraan saa uudenlaista twistiä ja miten sitä voi tehdä ihan itse. Makkarasta on moneksi: siinä missä rotissööri Karin lempiwurstia saa vain Turun kauppahallista, keittiömestari Helenaa lämmittävät joskus kylmät pakettinakit. Aika monelle suomalaiselle tuttu makumuisto on puolestaan saunamakkara. Siihen väliin mahtuukin tämän kirjan kansien väliin sitten kaikki – koko makkaran maukas maailma ja runsas joukko erilaisia reseptejä. Kirjaan on valittu mukaan myös herkullisia makkarareseptejä suomalaisilta keittiömestareilta. 

Suomalaiset makkarakirjat ovat harvinaisuus ja aivan yhtä harvinaisia makkararuokareseptit ruokakirjoissa, joten tämä kirja on samalla kunnianosoitus makkaralle, jota jokainen suomalainen kuitenkin syö lähes 20 kiloa vuodessa eri muodoissaan. Kirjassa on mukana myös lyhyt katsaus makkaran suomalaiseen historiaan 1950-luvulta nykypäivään, joten se tarjoaa nippelitietoa sitä kaipaavalle. Loppuun on listattu pieniä, kotimaisia makkarantekijöitä, joten opus voi toimia myös makkaranystävän matkaoppaana Suomeen. Kuvitus on maukas ja muheva, hieman jopa retro. 

Koonnut: Mia Heiskanen

Lue myös