Siirry pääsisältöön

Maatalouden kuormitus kuriin kilpailulla – jaossa 10 000 euroa ja Itämeren ympäristöystävällisimmän viljelijän titteli

WWF etsii taas Suomen Itämeri-ystävällisintä maatilaa osana kansainvälistä viljelijäkilpailua. Kilpailun tarkoituksena on saada Itämeren ravinnekuormaa pienentävät viljelymenetelmät yleistymään ja antaa tunnustusta edelläkävijöinä toimiville viljelijöille. Rehevöityminen on Itämeren suurin uhka ja näkyy esimerkiksi lisääntyneinä sinileväkukintoina.

Kahdeksatta kertaa järjestettävään viljelijäkilpailuun osallistuvat kaikki Itämeren yhdeksän rantavaltiota sekä Ukraina ja Valko-Venäjä.

Nyt alkavassa ensimmäisessä vaiheessa kustakin maasta valitaan kansalliset voittajat, jotka saavat 1 000 euron palkinnon. Kansallisten voittajien joukosta valitaan syksyllä koko Itämeren alueen ympäristöystävällisin viljelijä, joka palkitaan 10 000 eurolla.

Palkinnon avulla halutaan antaa tunnustusta maataloustuottajille, jotka ovat edelläkävijöitä vesistöjen rehevöitymistä vähentävien menetelmien käytössä. Samalla lisätään tietoa ympäristöystävällisestä viljelystä ja levitetään hyviksi havaittuja käytäntöjä koko Itämeren alueelle.

”Itämeri on yksi maailman saastuneimmista ja herkimmistä merialueista. Rehevöityminen on edelleen sen suurin uhka, vaikka paljon on jo tehty maatalouden fosfori- ja typpipäästöjen vähentämiseksi. Viljelijät ovat avainasemassa rehevöitymisen vastaisessa työssä. Haluamme kilpailun avulla nostaa esiin konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tämän voi tehdä”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Jenny Jyrkänkallio-Mikkola.

Eroosion vastaisilla toimilla voittoon

Viime vuoden Suomen-osakilpailun voitti Kilpiän luomutila Pusulasta Uudeltamaalta. Viljelijät Tuomas ja Iiris Mattila pyrkivät erityisesti vähentämään eroosiohaittoja eli estämään maa-aineksen ja ravinteiden kulkeutumisen tuulen tai veden mukana pois pelloilta – ja edelleen Itämereen.

”Kilpailu opetti, että vaikka eri puolilla Itämerta toimitaan hyvin erilaisissa ympäristöissä, hyväksi havaittuja toimintatapoja kannattaa jakaa. Esimerkiksi viljelijöiden välinen yhteistyö Puolassa ja viljelyn ja tutkimuksen yhteistoiminta Tanskassa tekivät vaikutuksen. Näitä toimintatapoja voisi tuoda Suomeenkin”, Tuomas Mattila sanoo.

Kilpailun valintakriteerit, hakulomake ja lisätiedot löytyvät osoitteesta wwf.fi/viljelijapalkinto. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 7.4.2019. Kansalliset voittajat julkistetaan toukokuun lopulla, ja koko kilpailun voittaja valitaan syksyllä.

Lähde: https://bit.ly/2GFhBLw

Lue myös