Siirry pääsisältöön

Lumoava lomakohde löytyy läheltä

Moni suomalainen on rakastunut Latviaan. Sydämen vie pääkaupunki Riika, mutta yhä useampi tietää, että paljon koettavaa löytyy myös Riian ulkopuolelta. 

Latvia on mitä mainioin kohde, kun halutaan matkustaa lähelle mutta kuitenkin päästä irti arjen ympyröistä. Lento Helsinki-Vantaalta, Tampereelta ja Turusta Riikaan kestää vain noin tunnin. 

Riika ja muut Latvian kaupungit ovat vielä säästyneet massaturismilta, toisin kuin monet Euroopan suurkaupungeista. Latvian tarjoamia elämyksiä ja historian havinaa on mahdollista kokea ilman rasittavaa hälinää. 

Näkemistä on paljon, mutta kiireen tuntu puuttuu. Riika on ”käveltävä kaupunki” ja pääkaupungin ulkopuolelta löytyy lyhyen juna- tai automatkan päästä uusia maailmoja: kartanomajoitusta, hurmaavia linnoja, ravintoloita lumoavissa maisemissa, kohteita aktiivilomailijalle ja luontomatkailijalle. Myös kylpylätarjonnan runsaus yllättää positiivisesti. 

Latvian matkailun asiantuntija Inguna Žīgure pohtii, että Latviasta voi hyvinkin tulla lähitulevaisuudessa suomalaisten suuri suosikki matkailukohteena. 

– Latvia täyttää erilaisten matkailijoiden toiveet. Koettavana on kaupungin kulttuuritarjontaa ja maaseudun mutkatonta vieraanvaraisuutta, Žīgure sanoo. 

Matkailijat antavat Žīguren mukaan usein hyvää palautetta myös Latvian kaupunkien siisteydestä.  

Monipuolinen pääkaupunki

Riiassa matkailijan hurmaa kaupunkielämän lisäksi vehreys. Vierailijaa odottavat vanhakaupunki, art nouveau -alue, puistot, markkinat, putiikit, musiikkitapahtumat ja muut kulttuurielämykset. 

Riiassa on noin 800 jugendrakennusta. Vanhoissa rakennuksissa voi aistia vuonna 1201 perustetun Riian historian Latvian pääkaupunkina. Riika hemmottelee arkkitehtuurin ystävää myös siksi, että se on hieno kattaus eri tyylisuuntia. 

Riian vanhakaupunki.

Riian vanhakaupunki on ollut vuodesta 1997 lähtien yksi Unescon maailmanperintökohteista. Vanhankaupungin lisäksi matkalijan kannattaa tutustua uudempaan keskustaan ja ostospaikkoihin. 

Pääkaupungissa viihtyy myös rauhallista tunnelmaa etsivä. Harmoniasta voi nauttia muun muassa puistoissa. Erityisen upeita ovat Riian keskustan läpi kulkevan kanaalin ympäristön useat puistot. Ne ovat kauniita, hyvin suunniteltuja ja huolella hoidettuja. 

Kulttuuripoimintoja laajasta tarjonnasta

Latviassa voimaannuttaa kulttuuri. Matkaohjelmaan voi sisällyttää oopperaa, kevyttä musiikkia, kuvataidetta tai arkkitehtuuria – tai sitten kaikkia niitä. Monet kulttuurinkeitaat sijaitsevat lähellä toisiaan. 

Latvian kansallisessa taidemuseossa Riiassa on latvialaisen taiteen pysyvä näyttely, muita kokoelmia ja vaihtuvia näyttelyitä. Jo rakennus itsessään on kokemisen arvoinen.

Taidemuseon lisäksi pääkaupungissa riittää muita mielenkiintoisia museoita. Poimintoina mainittakoon suuri nykytaiteen museo, Pörssitalon taidemuseo, Taideteollisuusmuseo, Sotamuseo. Tänä vuonna avattiin Mustapäisen talon viereen Latvian miehitysmuseo. Myös se on varmasti vierailun väärti. 

Entisessä korkkitehtaassa Riiassa sijaitsee taidetila Zuzeum. Sen perustajat Dina ja Jānis Zuzāns ovat tunnettuja latvialaisen, venäläisen ja kansainvälisen taiteen keräilijöitä. Parisen vuotta sitten avatussa kompleksissa on 1 100 neliömetriä näyttelytilaa kahdessa galleriassa, veistospuutarha, työpajatila, kahvila, kattoterassi ja taidekauppa. 

Riian keskustassa sijaitsevan Latvian kansallisoopperan ja -baletin ohjelmisto kannattaa katsastaa netissä jo ennen matkaa. Ohjelmistossa on kansainvälisiä tuotantoja, modernin oopperan ja baletin teoksia sekä latvialaista alkuperää olevia teoksia. 

Yksi Riian tunnetuimmista nähtävyyksistä on montaa eri tyylisuuntaa edustava Riian tuomiokirkko. Kirkon ainutlaatuisesta tunnelmasta pääsee nauttimaan muun muassa urkukonserteissa. Tuomiokirkon urut ovat valmistuneet vuonna 1884 ja niitä pidetään yhtenä maailman arvokkaimmista soittimista. 

Lomatunnelmaa myös pääkaupungin ulkopuolella

Jos pääkaupunki on jo tuttu tai muusta syystä haluaa tutustua Riian ulkopuoliseen Latviaan, Žīgure vinkkaa Jūrmalasta, joka on yli sata vuotta vanha kylpyläkaupunki Riianlahden rannalla. Matkaa sinne on Riiasta vain noin 25 kilometriä. 

Jūrmala hemmottelee kylpyläelämää kaipaavaa. Kaupungissa riittää ihasteltavaa vanhoissa kauniissa pitsihuviloissa, jotka ovat kuin karamelleja. Jūrmalaan voi suunnata myös makumatkalle. Kaupugissa on latvialaistenkin suosiossa olevia ravintoloita. 

Žīgure toivoo suomalaisten löytävän myös ”Latvian Sveitsin” eli Siguldan. Sigulda sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Riiasta, luontokokemuksella lumoavassa Gaujan kansallispuistossa Gauja-joen laaksossa. 

Siguldassa  on mahdollisuus tutustua 1200-luvulla perustettuun ja 1700-luvulla restauroituun Turaidan linnaan, joka on osa kymmenien hehtaarien kokoista museoaluetta. Linnasta avautuvat upeat näkymät Gaujan kansallispuistoon ja Gauja-joelle. Kansallispuisto on kooltaan lähes 92 000 hehtaaria ja se pitää sisällään moninaisen luonnon lisäksi kulttuurihistoriaa. 

Siguldan henkeäsalpaavat maisemat.

Siguldassa riittää paljon muutakin puuhaa. Palvelut ovat kattavat; on kauppoja, kylpylöitä ja ravintoloita. 

Žīgure kannustaa matkailijaa tutustumaan myös Rundālen linnaan, joka sijaitsee Länsi-Latviassa Bauskan kaupungin lähistöllä. Baltian Versailleksikin kutsutun linnan on suunnittelut Francesco Rastrellin, joka suunnitteli myös Pietarin Eremitaasin. Vuonna 1736 – 1740 rakennettu barokki- ja rokokootyylinen linna saa varmasti aikaan wau-elämyksiä. Vierailijaa odottaa myös linnan taideteosmainen 10 hehtaarin puutarha. 

Kartanomajoitusta ja linnan juhlia 

Latvian linnoista ja kartanoista riittäisi paljon kerrottavaa. Maa tarjoaa loisteliaan kattauksen arvokkuutta henkiviä rakennuksia, joista jokaisella on oma pitkälle historiaan vievä tarinansa. 

Monet linnoista ja kartanoista toivottavat myös matkailijat tervetulleiksi. Historiasta ja ainutlaatuisesta tunnelmasta kiinnostuneen kannattaa tutustua  Siguldassa sijaitsevan Turaidan linnan lisäksi esimerkiksi Cesiksen linnaan.

Cesiksen linna.

Cesiksen linna on noin 90 kilometrin päästä Riiasta koilliseen. Linnassa pääsee teatterin keinoin toteutettuihin opastuksiin, joilla saa tietoa historiasta ja joista jää varmasti mukava muisto. 

Useissa Latvian linnoissa ja kartanoissa on mahdollista myös majoittua. Majoituksen lisäksi tarjolla voi olla aktiviteetteja, esimerkiksi kylpyläpalveluja. Makuelämyksiä koetaan puolestaan linnojen ja kartanojen ravintoloissa ja pubeissa.

Viikonloppuloman kohteeksi sopii muun muassa Virkan puukartano, joka sijaitsee Kuldīgassa, 155 kilometrin päässä Riiasta. Kartanossa ja puutarhassa on aistittavissa antiikin henkeä.

Turaidan linnan tavoin Siguldan alueella sijaitsee Mālpilsin kartano. Kartano on designhotelli, jossa on yksi Latvian parhaista ravintoloista. Tarjolla on ympäristö niin irtiottoa arjesta kaipaaville, lapsiperheille kuin rauhallista lomaa kaipaaville. 

Keski-Latviassa, noin 45 kilometrin päässä Riiasta sijaitsevassa Jelgavassa vierailijat toivottavat tervetulleiksi Lielvircavan ja Lielplatonen kartanot. 

Lielvircavan kartano.

1800-luvun alussa valmistunut Lielvircavan kartano sijaitsee Vircavajoen rannalla. Kartano rakennettiin 1800-luvun puolivälissä uudelleen klassiselle tyylille uskollisesti. Tällä hetkellä kartanossa on näyttely, joka kertoo kartanon historiasta ja 1800-luvun muodista. 

Lielplatonen kartano on niin ikään valmistunut 1800-luvulla. Kartanoa ympäröi 20 hehtaarin puisto, jossa sijaitsee palvelijatalo, pesutupa, kappeli, lampi, Hahn-dynastian hautausmaa ja paljon muuta. 

Kartanon yhteydessä on myös kuuluisa pesutupa Vešūzis, joka kunnostettiin muutama vuosi sitten. Aidossa 1700-1800-luvun pesutuvassa pääsee kokemaan historiaa hyvin persoonallisella tavalla. 

Lielplatonen kartanossa järjestetään myös avoimia käsityöpajoja keraamikoille, tekstiilitaiteilijoille ja puutyöläisille. Kartanossa on Latvian suurin keramiikkauuni.

Mukavia uusia makuelämyksiä

Ruokakulttuuri on Latviassa suhteellisen nuorta. Latvialaisissa ravintoloissa työskentelee kuitenkin paljon huippuammattilaisia, jotka panostavat ruoan laatuun ja tekevät herkullisia annoksia lähiympäristön raaka-aineista. Luomu- ja lähiruokaa voi Latviassa kutsua trendiksi. 

Viimeaikainen trendi on nauttia herkullisesta ja laadukkaasta ruoasta pääkaupungin ulkopuolella avatuissa ravintoloissa. 

– Aiemmin ihmiset tulivat pääkaupungin ulkopuolelta Riikaan kokemaan hyviä ravintoloita, nyt on päinvastoin: riikalaiset menevät kaupungin ulkopuolelle huippuravintoloihin, Žīgure kertoo. 

Hän vinkkaa Pohjois-Latviassa Līgatnesta sijaitsevasta trendikkäästä Pavāru māja -ravintolasta, jonka perustajilla on myös Riiassa arvostettu ravintola. 

Pavāru māja -ravintola.

Pavāru mājan annokset ovat tunnettuja siitä, että niissä käytetään ympäristövastuullisesti tuotettuja, tarkoin valittuja raaka-aineita. Puutarhan ympäröimä ravintola on suosittu kohde myös riikalaisten keskuudessa, kun he haluavat pienen irtioton arjesta. 

Kaupunki Cēsiksessa puolestaan sijaitsee hyvin suosittu ravintola KEST. Ravintolan annoksissa näkyy kokkikonkari Maris Jansonsin taituruus. Hän on pitkällä urallaan valmistanut ruokaa niin presidenteille, huippukokeille kuin prinseillekin. 

Luonnontuotteita ja latvialaista muotoilua

Ostosmatkakohteena Riika on nappivalinta. Kaupungissa on uusia hienoja ostoskeskuksia, joissa kuluu huomaamatta vaikka koko päivä. Ostoskeskuksissa on myös tutustumisen arvoisia ravintoloita. Vanhakaupunki puolestaan on pienten persoonallisten putiikkien tyyssija. 

Yksi ostosmatkailijan kohteista on Via Jurmala Outlet -kylä. Suomalaisia kiehtovat myös lauantaiset markkinat Riian keskustassa. Vaikka ostoksille ei olisi tarvetta, Riian Keskustorilla kannattaa käväistä aistimassa vilkasta markkinatunnelmaa. 

Keskustori ja sen kauppahallit ovat yksi Euroopan isoimmista torialueista. Tuoretuotteiden lisäksi paikalta saa muun muassa paikallisia käsitöitä. Alue Zeppelinhalleineen on nähtävyys jo itsessään. 

Yksi suosituista Riiassa sijaitsevista ostospaikoista on Latvian design- ja lifestyle-myymälä Riija. Myymälässä on laaja valikoima latvialaisten suunnittelijoiden tuotteita pellavavaatteista, pyyhkeistä ja freestyle-vaatteista huonekaluihin ja valaisimiin. Vaikka ostokset eivät olisi mielessä, Riija-myymälä tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa latvialaiseen nykymuotoiluun.

Riiassa sijaitsee myös kansainvälisesti tunnetun Stenders-ketjun kylpytuotteiden myymälä. Valikoimassa on muun muassa käsintehtyjä saippuoita ja kylpypommeja. Tuotteiden valmistuksessa hyödynnetään pohjoisen luonnon yrttejä ja marjoja.

Todellinen latvialainen herkkukauppa on Laima. Muun muassa suklaisten herkkujen täyttämiä Laiman myymälöitä on eri puolilla Latviaa, Riiassa myymälöitä on useita. Valikoimassa on runsaasti mitä mainioimmin tuliaiseksikin sopivia makoisia tuotteita.

Hintataso yllättää monesti Latviassa iloisesti. Matkailijoiden ostoskorista löytyykin usein käsitöiden, kosmetiikan ja luonnontuotteiden lisäksi paikallisia alkoholituotteita sekä leivonnaisia. 

Hyvinvointia kylpylästä

Syksy ja talvi ovat hyvää aikaa sukeltaa lämpimään kylpyyn. Kylpyläkulttuurilla on Latviassa pitkät perinteet. 

Tunnettuja kylpylöitä ovat merellisessä Jūrmalassa sijaitsevat Baltic Beach Hotel & Spa Jūrmala sekä hotelli- ja konferenssikeskus Hotel Jūrmala Spa.

Hemmottelulomalle sopiva Hotelli- ja konferenssikeskus Hotel Jūrmala Spa.

Pääkaupunki Riika on tunnettu päiväkylpylöistään. Aivan Riian keskustasta löytyy ESPA Rīga. Riiassa päiväkylpyläpalveluja tarjoavat myös muun muassa Verdant Eco Spa ja Taka Spa.

Myös monessa hotellissa on oma spa-osastonsa. Spa-osasto löytyy viiden tähden hotelli Kempinskista. Hedonic Spa sijaitsee puolestaan Semarah Hotelsien Grand Poetissa, joka niin ikään on viiden tähden hotelli.  

Hemmottelulomalle sopivia kohteita Latviassa riittää. Erilaisiin toiveisiin ja jokaiseen budjettiin löytyy juuri sopiva paketti. Mahdollisuuksia löytyy riippumatta siitä, aikooko viipyä viikonlopun, muutaman päivän vai pidempään. Aisteja hellivät maisemat, kaupunkien tunnelmat ja kulttuuririennot pitävät osaltaan huolta siitä, että loman jälkeen palaa kotiin virkistyneenä. Monta mukavaa muistoa rikkaampana. 

Lue myös