Siirry pääsisältöön

Lisukkeena suomalainen luonto

Unohtumattoman elämyksen resepti on yksinkertainen. Tarvitaan maukasta ruokaa, yhdessä tekemistä ja kaunis, vuodenaikojen mukaan ilmettään vaihtava luonto. Reseptin on vuosien varrella moneen kertaan testannut eräkokki Anssi Lohvansuu

Lohvansuu on tarjoillut ruokaa pienille ja suurille seurueille Nuuksiossa, Sipoonkorvessa ja muissa lähellä pääkaupunkia sijaitsevissa luontokohteissa. – Ulkomainen vieras lumoutuu usein pelkästään siitä, että hän saa itse valmistaa ruokaa avotulella tai katsoa ruoanvalmistusta suomalaisessa metsämaisemassa. 

Luonnossa ruokailu tilataan usein työporukan hyvinvointipäivän kohokohdaksi tai osaksi neuvottelun päätteeksi järjestettävää rentoutumishetkeä. – Luonnossa ruokailemalla voi juhlistaa oikeastaan ihan mitä vain, vaikkapa jotain yhdessä saavutettua tai läpikäytyä. Luonto saa porukan automaattisesti rentoutumaan ja nauttimaan myös ruoasta avoimin aistein. 

Suomen sää ei ole eräkokki Lohvansuun mukaan ongelma. Sateella ruokaa tehdään ja syödään kodassa tai laavussa. – Sää ei ole vielä koskaan pilannut ruokailuhetkeä. 

Suomalaisille tutut avotulella tehdyt herkut ovat monelle ulkomaiselle vieraalle tuplasti herkumpaa. Lohvansuu mainitsee loimulohen yhdeksi luontoaterioiden suosikeista. – Savustaminen ja loimuttaminen ovat ruoanvalmistustapoja, joihin vieraat luontoaterialla tutustuvat mielellään. 

Lohvansuun laatima luontomenu sisältää usein riistaruokia kuten peuraa ja hirveä. Tarjolla on sesongin mukaan Suomen luonnon antimia: marjoja, sieniä ja esimerkiksi nokkosta. Ja nokipannukahvin juomisessakin on oma viehätyksensä. 

Ruoan laittamisen lisäksi eräkokki kertoo aterioilla suomalaisesta ruokakulttuurista. Suomalaisille vieraille hänellä on tapana jakaa parhaita vinkkejä ruoanlaittoon avotulella.  

Lohvansuu korostaa, ettei luonnossa ruokailu ole vain kesään sopiva elämys. – Olemme järjestäneet lounaita myös osana talvisia lumikenkäretkiä. Luontoaterian tarjoamisesta kiinnostuneille Lohvansuulla on yksi toive. – Tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Silloin on aikaa yhdessä pohtia paras mahdollinen menu ja ruokailupaikka juuri kyseiselle seurueelle.

Teksti Tiina Örn       Kuva Timo Lindholm


Lue myös