Siirry pääsisältöön

Lisää kahvikulttuuria Helsinkiin

Enää ei tarvitse matkustaa Lontooseen tai Melbourneen saadakseen hyvää kahvia tai nähdäkseen kuinka taitavasti baristat koristavat capuccinot kauniilla latte artilla tai valmistavat single origin -kahvista pour overin. Meillä on paljon ammattilaisia ja harrastajia, jotka ovat omistautuneet tutkimaan kahvin monia ulottuvuuksia. Tästä osaamisesta ja intohimosta syntyi myös Helsingin Kahviviikko.

Mikä kolmas aalto?

Siinä missä toinen aalto toi mukanaan espressopohjaiset cappuccinot ja lattet, kolmannen aallon kahvinystävät kiinnostuivat kahvista itsestään: Mistä se on, kuka sen on viljellyt, kuinka se on prosessoitu, miten se on paahdettu? Vaaleammat paahdot nousivat suosioon, sillä kahvia halutaan maistella – kahveista on löydettävissä kokonainen makukirjo maanläheisistä ja suklaisista sävyistä hedelmäisiin ja kukkaisiin makuihin. Määrä korvataan laadulla ja kahvia valmistetaan usein pour over -menetelmällä kuppi kerrallaan.

Kahviviikon TOP 4:

  • Moccamaster SM 2019
  • Roasters’ Challenge
  • Oatly Zero Waste Latte Art Throwdown
  • Disloalty Card

Helsingin kahviviikon Disloyalty Card

Tuttuun ja turvalliseen kantakahvilaan on ihana mennä – eikä siinä ole mitään väärää! Mutta koska Helsinki on täynnä upeita kahviloita ja paljon osaamista alalla, Helsingin Kahviviikko haluaa haastaa ihmisiä kolmen viikon aikana laajentamaan repertuaariaan.

Disloyalty Card -kortissa on mukana kahviloita, jotka kaikki panostavat laadukkaaseen kahviin. Nappaa korttiin kahvia vastaan tarra ja saat kuudennen kahvin seuraavasta kahvilasta ilmaiseksi! Helsingin Kahviviikon tiimi rohkaisee kuluttajia: Be disloyal!

Helsigin kahviviikko, disloyalty card
Disloyalty card

Yhden tapahtumapaikan sijasta Kahviviikko levittäytyy koko kaupunkiin. Viikolle mahtuu sekä Kahviviikon omia virallisia tapahtumia että kahviyritysten itsensä järjestämiä tapahtumia. Kahviviikon päätapahtumana on lauantaina 5.10.

Katajanokalla Johan & Nyströmin kahvilassa pidettävä Moccamaster Suomenmestaruuskilpailu. Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa kahviammattilaisesta niihin, joilla on riittävästi kokeilunhalua ja pilkettä silmäkulmassa. Kukin osallistuja tai osallistujakaksikko saa kisapäivänä kahvin, josta on tarkoitus valmistaa paras kupillinen suodatinkahvia Moccamaster-keitintä käyttäen. Voittajan valitsevat tuomarit, joilla on pitkä kokemus maistelusta.

Illasta tulee hauska ja jatkotkin on luvassa, joten jos viikon aikana ei muualle ehtisi, niin näihin kemuihin ainakin kannattaa tulla!

Samoissa kinkereissä valitaan myös Kahviviikon Roasters’ Challenge -paahtokilpailun voittaja. Kilpailijoille on syyskuun alussa lähetetty 10kg raakakahvia  Ally Coffeelta. Ally Coffee toimii eri puolilla maailmaa etsien ja myyden laadukkaita raakakahveja paahtimoille. Kahvista tulee toimittaa kilpailuun 250g paahdettua kahvia.

Kilpailun tuomaristo koostuu kilpailijoista tai heidän edustajistaan sekä päätuomarista, joka on Ally Coffeen vihreän kahvin Pohjoismaiden myynnistä vastaava Filip Odeholm. Suomessa on järjestetty kaikenlaisia baristantaitoihin liittyviä kisoja, mutta kahvinpaahtajille vastaavia ei juurikaan ole ollut. Siksi Kahviviikko halusi luoda tällaisen tapahtuman, jossa myös paahtajat pääsevät haastamaan omaa osaamistaan. Osallistujapaikat täyttyivätkin tunnissa ilmoittautumisen alkamisesta, joten Suomessa on paljon intoa ja osaamista myös paahtopuolella.

Helsingin kahviviikko, kahvin valmistus

Helsingin Kahviviikon takana ovat kahvialalla monenlaisessa keitoksessa mukana olleet Jarno Peräkylä, Kaisa Kokkonen, Samuli Parkkinen ja Charlotte Baltzar. Yhdessä heillä on laajasti osaamista kahvialalta ja he ovat näkyviä persoonia Suomen kahviskenessä niin baristoina kuin muissakin kahviprojekteissa ja tapahtumissa. Heidät on nähty kouluttajina, paahtajina, kilpailijoina, kilpailuiden järjestäjinä, erikoiskahviyhdistys SCA Finlandin (Specialty Coffee Association Finland) hallitusjäseninä ja koordinaattoreina, pop up -kahviloiden järjestäjinä (Sunday Espresso Club) ym. He tekevät myös Cappuzine-mediaa, jonka tarkoituksena on tuottaa suomenkielistä materiaalia kahvista ja kulttuurista sen ympärillä.

Joukossa on mukana Baristojen suomenmestarit vuosilta 2016-2019 ja Aeropress Suomenmestari 2014. Joukon intohimo kahviin näkyykin siinä, että heidän kanssaan voi jutella melkein mistä vaan päivittäisestä baristan työstä MM-kisalavoille ja Suomen kahviloista alkuperämaihin kahviviljelmille.

Helsingin Kahviviikon pääsponsorina toimii Oatly. Oatly on Ruotsissa syntynyt kaurapohjaisia tuotteita valmistava yritys, joka löysi tiensä kahvinjuojien sydämiin barista-versiollaan iKaffella.

Lue myös