Siirry pääsisältöön

Lihan alkuperän voi ilmaista Hyvää Suomesta -merkillä tarjoilupaikoissa toukokuun alusta lähtien

Maa- ja metsätalousministeriön uuden asetuksen mukaan tarjoilupaikkojen on ilmoitettava kirjallisesti naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihan alkuperämaa 1.5.2019 alkaen. Tieto on esitettävä kuluttajalle ennen ostopäätöstä esimerkiksi ruokalistassa tai taulussa. 

Alkuperämerkintävaatimus koskee tarjoilupaikkoja, kuten ravintoloita ja grillikioskeja, kun aterian ainesosana käytetään tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa tai jauhelihaa (jauhelihan suolapitoisuus alle 1 %). Alkuperämerkintävaatimus ei koske hevosen- ja poronlihaa eikä riistaa, kuten hirvenlihaa. Vaatimukset eivät koske myöskään aterian osana käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.

Lihan alkuperämerkintävaatimuksesta säädetään uudessa, kansallisessa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (154/2019), joka astuu voimaan 1.5.2019 ja on voimassa 30.4.2021 asti.

Hyvää Suomesta

Hyvää Suomesta -merkillä voi ilmaista lihan olevan suomalaista

Lihan alkuperämaa voidaan kertoa Hyvää Suomesta -merkillä, kun aterian ainesosana olevan lihan pakkauksessa on lihan suomalaisesta alkuperästä kertova Hyvää Suomesta -merkki. Hyvää Suomesta -merkin käytön yhteydessä on suositeltavaa esittää lihatuotteen valmistajan nimi tai logo, sillä merkki on valmistaja- ja tuotekohtainen.

Tieto alkuperämaasta auttaa kuluttajaa valitsemaan

Kuluttajalle tulee kertoa tieto lihan alkuperämaasta kirjallisesti ennen ostopäätöstä, jotta kuluttajalla on mahdollisuus tehdä tietoisia valintoja ravintolassa. Myös verkkokaupassa kuluttajalle on annettava samat tiedot kuin tarjoilupaikassa.

Vaikka vaatimus alkuperämaan ilmoittamisesta koskee ainoastaan tiettyjä, tuoreita lihalajeja, kannustetaan tarjoilupaikkoja ilmoittamaan aterioiden raaka-aineena käytetyn kaikenlaisen lihan ja kalan alkuperämaa kuluttajalle. Kuluttajat arvostavat vastuullisesti toimivia tarjoilupaikkoja, jotka pitävät läpinäkyvyyttä korkealla.

Hyvää Suomesta -merkki jo monissa ammattilaistuotteissa

Hyvää Suomesta –merkki on vapaaehtoinen ja tuotekohtainen. Sen käyttöä valvotaan säännöllisillä auditoinneilla ja jatkuvalla tuoteseurannalla. Ruuan alkuperän ilmoittamisen oikeellisuutta varmistaa myös tiukentunut viranomaisvalvonta.

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä noin 300 eri elintarvikevalmistajalla. Nämä kattavat koko suomalaisen ruokatuotannon kirjon pienistä isoihin yrityksiin ja kaikki tuoteryhmät.

Selvitys Hyvää Suomesta -tuoterekisteristä (4/2019) osoittaa, että Hyvää Suomesta merkki löytyy jo lähes 2900:sta ammattikeittiötuotteesta. Näistä noin 1800 on liha- ja siipikarjatuotteita.

Lähde: https://urly.fi/1dCp

Lue myös