d-md-none
Siirry pääsisältöön

Lettland är kulturupplevelser i städer, aktiva strandsemestrar och smakutflykter till landsbygden

– Kunderna söker nu andra sätt att semestra än tidigare. De vill inte bara uppleva städer utan också en skön semester i naturen på resmål som inte är fulla av andra turister. Lettland har en underbart grön natur, rena stränder och pittoresk landsbygd, säger Inguna Žīgure, ledande turistmarknadsföringsexpert på Latviens investerings- och utvecklingsbyrå.

Det unika i Lettland kan utforskas genom mat, arkitektur och kultur. Lettland har alltid levt efter ekologiska värden.

Landets matkultur är karakteristisk med sina tillredningsmetoder och traditioner. Letterna röker allt från kött till ost och ibland används det rikligt med dill. Särskilt berömmer turisterna det lokala rågbrödet.

Köket, som är berömt för sina kötträtter, fokuserar mot sommaren allt mer på fiskrätter Och specielt populära är rökt ål och flodnejonöga som lokala delikatesser.

Riga

Riga är för många samma som stadens historiska gamla del som 1997 togs upp i Unescos förteckning över världsarv. Centrum av Riga sträcker sig också ut över den gamla stadsdelens murar. Även i utkanterna av staden möter du intressanta upplevelser.

Via stadsarkitekturen kan du följa med Rigas historia som grundades år 1201.Den äldsta byggnaden i Rigas historiska del är från 1400-talet och stadens centrum har nyligen utvidgats utanför stadskärnans murar där husen i jugendstil väcker förtjusning hos turisterna.

Alldeles utanför centrum hittar du emellertid både jugend, klassisk och modern arkitektur och därigenom en intressant, speciell atmosfär. I de övergivna fabrikerna och lagerlokalerna har en unik bar- och konstkultur utvecklats.

Rigas historiska stadskärna:

I byggnaderna i den gamla stadskärnan kan du urskilja olika historiska skikt som utvecklats under 800 år.

Domkyrkan – Rigas Domkyrka är berömd för sitt väldigt stora gamla orgelverk. Bland världens största orgelverk kommer orgeln i Riga på fjärde plats. Under sommaren får du dagligen klockan 12 njuta av en halvtimmes orgelkonsert.

Svarthuvudbrödernas hus – Till hansastadens populäraste besöksmål hör Svarthuvudbrödernas hus som är de utländska handelsmännens brödraorganisations hus. Huset är imponerande både till det inre och det yttre. I huset kan du bekanta dig med Lettlands historia. Lokalen kan också hyras för eget bruk till exempel för fester och andra evenemang. 

Förslag på restauranger i Rigas historiska stadskärna: Pētergailis, Terassrestaurangen Gutenbergs eller 3 Pavaru Restorans. Något nämningsvärt om lettiska restauranger, är att de flesta använder sig till mån av möjlighet endast av lokala produkter.

Restaurang Gutenbergs terrass.

Huvudstadens centrum utanför den gamla stadskärnans murar:

Största delen av stadens kulturutbud finns utanför Rigas historiska stadskärna.

Lettlands nationalopera- och balett-hus exteriör och interiör lönar det sig att beskåda för här arbetade ju självaste Richard Wagner. Du kan göra en operaresa med flyg för bara en kväll och du får klä upp dig i festlig stil enligt lokal sed. På restaurang Kolonades terrass närmast Operahuset kan du före förevisningen kultiverat avnjuta Rigas Svarta Balsam och beundra Frihetsmonumentet.

Mežaparks Grand Stage anlades för Lettlands kör- och dansfestival som ordnas vart femte år. Sångfesterna samlar tusentals människor för att njuta av körmusik och dans.

Lettlands Nationella konstmuseum förevisar konst från 1800- och 1900-talen och är beläget i närheten av området med hus i jugendstil.

Goda restauranger finner du utanfr den gamla stadskärnans murar tex. Riviera som är en klassisk medelhavsrestaurang med skön atmosfär och brett utbud av härliga rätter från Italien, Spanien, Grekland och Frankrike, Fellini som ligger i Jugends området och Andalusiska hunden i Centrum. 

Utanför centrum

Utanför den charmiga Gamla Stan breder parker, boulevarder och ståtliga fastigheter ut sig med butiker, designhotell, Spa och härliga caféer. Det perfekta målet för en weekend eller minisemester. 

Rigas centrum utanför murarna har en modernare arkitektur men här finns också byggnader från sovjettiden som man har hittat ny spännande användning för.

Nationalbiblioteket representerar Lettlands modern arkitektur och inrymmer också ett café. 

Motormuseet förevisar olika motorfordon med allt från antika automobiler till moderna bilar. Rigas Motormuseum ligger på en 15 minuters bilfärd från den gamla stadskärnan.

www.motormuseum.com

Centrum för konst- och nattliv utvecklas i sovjetbyggnaderna: 

Övergivna lager- och fabrikslokaler överlåts kostnadsfritt åt restaurangföretagare och konstnärer eftersom en restaurering och försäljning skymtar först långt i framtiden. Tillfälliga klubbar, restauranger och gallerier pulserar med liv och höjer områdets värde.

Briana Iela  är den äldsta i sitt slag och fokuserar på nattlivet. Längs gatan finns ett ölbryggeri, en nattklubb och en gammal byggnad som omvandlats till konsertsal och som tack vare sin gård också lämpar sig för utomhuskonserter.

Tallinas Ielas Kvartals är en träffpunkt för människor som söker alternativ atmosfär. Där finns tiotals caféer, en konsertsal för ny musik, ett galleri och spännande barer och klubbar.

Sporta Iela gömmer en verklig koncentration av kultur, modern konst, konsertsal, teater, två gallerier och tre caféer. 

Efter de vilda festerna är det dags att vila ut i Jūrmala. Lettlands mest kända  kurort. Med sina spa-anläggningar och stränder. Du reser behändigt dit med tåg på en halvtimme.

Tallinnas ielas.

Uppfriskande Jūrmala:

Det är lätt att göra en dagsutfärd till Jūrmala, trots att det finns aktiviteter för en hel vecka. Den friska havsluften och den 30 kilometer långa stranden lockar till rekreation. Soldyrkare söker sig hit från maj till september. 

Jūrmala som är känt för sina mineralrika naturkällor, spa-anläggningar och hälsosamma mikroklimat är ett mångsidigare resmål än vad man kunde tro. I staden finns ett förvånansvärt mångsidigt kulturutbud med konsertsalar och museer. Den intressanta bakgrunden syns också i de särpräglade byggnaderna i Jūrmala.

Arkitektonisk mosaik:

Längs gatorna står växelvis spetsvillor av trä, sovjetbyggnader och hus i nybarock. Byggstilen som beskrivs som mosaikarkitektur utvecklades under 1900-talets början då förmögna lettiska affärsmän, politiker och konstnärer tävlade om att bygga allt mer imponerande hus. Alla ville profilera sig till sin fördel och så uppstod en glad villervalla där stiliga torn och verandor avlöste varandra.

Naturliga mineralkällor:

– Jūrmala är den enda platsen jag vet om där det kan finnas tre olika mineralvatten inom en kvadratmeter. Vi har utnyttjat mineralkällorna i hundratals år i olika förbättrande syften både invärtes och utvärtes, för avslappning, för behandling av hudsjukdomar och för att lindra neurologiska besvär, berättar turistguiden och välmåendeföreläsaren Armands Muiznieks

Utöver badinrättningarna kan du njuta av ett brett kulturutbud i Jūrmala. Musiken och museerna underhåller turisterna efter strandvistelsen.

I det historiska konserthuset Dzintars som blev färdigt 1936 ordnas olika slags konserter med allt från popmusik till jazz och klassisk musik. Akustiken i konsertsalen av trä har fått positiv respons särskilt av världsberömda operasångare. Tilläggsbyggnaden, som kan omvandlas till utomhusscen, blev färdig 1963 och möjliggör konsertupplevelser för rentav 3 000 åhörare.

– För den som besöker Jūrmala är det väl värt att smaka på drinken Jūrmala lady, som togs fram under sovjettiden, samt på andra lokala specialiteter. Trakten är känd för sina söta jordgubbar som i början av 1900-talet transporterades med jordgubbståg till S:t Petersburg, berättar Armands Muiznieks. 

Andra intressanta resmål i regionen är Jūrmala Golf, alprosparken och Kemeri National Park.

Från Riga norrut 

Sigulda – Norr om Riga ligger staden Sigulda som kallas Lettlands Schweiz. I området finns tre slott, museer, boutiquehotell och glasscaféer.

I slottet Livonia ordnas bland annat Siguldas operafestival 29–31.7.2022. På området uppträder i år internationella artister som till exempel Michael Kiwanuka, Placebo och James Arthur. Det medeltida slottet i Turaida har nyligen renoverats och inom slottets imponerande ramar verkar ett museum.

Äventyrslystna och motionärer hittar spänning i grottorna i området. Längs med floden Gauja kan du uppleva vilda äventyr. Du kan beundra områdets herrgårdar och slott utifrån en linbana.

Līgatne – En gemytlig by som erbjuder resenärerna naturstigar, gastronomiska upplevelser och historia. I nationalparken Gauja National Park får du njuta av skogar, ängar och floden.

Ligatne.

Klättrare hittar intressanta terränger i området, till exempel en bunker från sovjettiden.

 Cēsis – I området finns det nytt och gammalt. Här ligger förutom det medeltida slottet den moderna konsertsalen Vidzeme Concert Hall som uppfördes för fyra år sedan. 

Finsmakare beaktas i restaurangutbudet. Konstfestivalen i juli för med sig en färgstark stämning.

Västerut från Riga

För många är det en överraskning att det i Lettland finns över 500 kilometer kust som till största delen består av vita sandstränder, surfmöjligheter, historiska slott och charmiga fiskebyar så lång ögat når. 

För båtfarare råder ingen trängsel på Östersjön. För den som vill ha mer hålligång rekommenderas ett besök i Lettlands Las Vegas, Liepāja.

Liepāja:

I Liepāja finns allt på promenadavstånd. Teatern, kulturhuset och restaurangerna ligger tätt intill varandra. Universitetsstaden sprudlar av nytt och får ta emot titeln Europeisk kulturhuvudstad 2027.

– Liepāja är Lettlands Las Vegas. Det som händer här stannar här, skämtar Liepāja turistbyrås styrelsemedlem Sintija Pusaudze med glimten i ögat.

Det finns rikligt med övernattningsmöjligheter i Liepāja. Du kan inkvartera dig i ett femstjärnigt hotellrum eller i ett strandtält. Stämningshöjande kan det också vara att sova i en trädkoja eller i ett fängelse. Europas enda öppna fängelse är ett populärt resmål bland barnfamiljer och par. Det kunde också vara fantasifullt att ordna firmafest i en cell.

Liepājas smeknamn är ”blåsig stad”. Denna rika och varierade hamnstad erbjuder sina resenärer unika upplevelser. 

Liepajas magnifika sandstrand, historiska kyrkor, jugendarkitektur, vackra strandparker, brutala sovjettidens fängelse, musiktraditioner, seglingsresor och gastronomiska upplevelser lämnar ingen kall!

Den tredje största staden i Lettland har en lång och färgstark historia. Under andra världskriget ockuperades den omväxlande av Tyskland och Sovjetunionen, och senare fungerade staden även som en stor hamnstad för rysk godstrafik. Vid tiden för sin första självständighet fungerade Liepāja också som huvudstad i Lettland under en tid.

Surfing och bärnstensskatter:

Den 8 kilometer långa stranden i Liepāja är nog att beundra. Dess fina och vita sand lockar semesterfirare till att njuta av det hisnande landskapet, och vid bra väder ger stranden också en miljö för många aktiviteter som surfing och vindsurfing.

Liepaja.

En av de mest populära aktiviteterna är att beundra solnedgången i Liepāja. När du går längs den ändlösa strandlinjen kan du hitta bärnsten bland tången eller musslor som driver på stranden – vilken underbar souvenir!

Färgglad strandpark:

Alldeles intill stranden ligger en historisk strandpark, en av de största planterade parkerna i Lettland. Parkområdet designades som ett spa i slutet av 1800-talet och är den perfekta platsen att koppla av och varva ner på – förutom attraktioner hittar du kaféer, en lekplats, en fotbollsplan och tennisbanor.

Parken är också värd för många evenemang under sommaren: det finns en dockteater, en cirkus och musikkonserter.

Romantisk segling eller en avslappnad fisketur:

På Liepājas stränder går segelbåtar och fiskebåtar dagligen och kan bokas för privat bruk. Det är värt att åka på en segling med hela familjen för att njuta av den friska havsbrisen eller så kan par bege sig ut för att beundra solnedgången i romantiska karaktärer. Segelturer tar i genomsnitt cirka 4-6 timmar, beroende på vädret.

De som är intresserade av fiske kan hoppa ombord på det lokala fiskefartyget ”Balta” och lära sig nätfiskets hemligheter. Dagens hårda arbete belönas förstås med en grillfest på båtens däck och njuta av havsutsikten!

Great Amber Concert Hall:

Förutom naturaktiviteter och historiska attraktioner har Liepāja kultur. 1896 lanserades idén om Liepājas eget konserthus, och denna sekellånga dröm bar slutligen frukt 2015, när dörrarna till Great Amber Concert Hall öppnades. Konserthusets utmärkta akustik, moderna arkitektur och mångsidiga användning har fått hedersomnämnanden av flera proffs i världsklass.

På Great Amber kan du njuta av dess omfattande repertoar – bestående av musikaler, balett, pjäser, konserter och utställningar. Beundra guidade turer på plats i Great Ambers designarkitektur på plats.

Karosta militärfängelse från sovjettiden:

Karosta fängelse är det enda i sitt slag, eftersom det är det enda militärfängelset i Europa som är öppet för turister och nu även fungerar som hotell. Det är världsberömt för sitt speciella hotellkoncept.

Enligt den ursprungliga planen skulle byggnaden tjäna som militärsjukhus, men byggnaden användes senare som interneringscenter för kortvariga krigsfångar. De sista fångarna lämnade byggnaden 1997.

Karosta militärfängelse från sovjettiden.

Du kan besöka Karosta fängelse på en guidad tur, där du garanterat får kalla chocker medan du lyssnar på fängelsets legendariska berättelser. Adrenalin kan också höjas i det extremt riktiga Escape Room-spelet i fängelset. Den vildaste av alla kan tillbringa natten i fängelse!

”Inte för svaga hjärtan!”, skriver besökaren på Booking.com.

”Det är mer ett äventyr än ett mysigt hotell, men definitivt värt att uppleva.”

Avslappnade bistron och kulinariska upplevelser:

Liepājas kulinariska upplevelser ger något för alla smaker – bistron på nästan varje hörn erbjuder traditionell lettisk mat och internationell mat. Njut av revbensspjäll och pommes frites för mindre än 5 €, eller kliv in i en svag matrestaurang som serverar rencarpaccio och fint vin.

Den nominella dosen Liepaja kan kännas på långt håll: rökt torsk placerad i rykande heta keramiska dopp, stekt potatis, färska örter och grädde. Du vill beställa denna aptitretande traditionella dos för andra gången!

Det lettiska köket har varit starkt influerat av Öst- och Centraleuropa. Inte att förglömma skandinavisk matkultur. En av de traditionella rätterna i det lettiska köket är soppan gjord av rågbrödsköttbulle Zupa. Många av ingredienserna i det lettiska köket är egentillverkade, varför säsongsvariationen är stark.

Plock ur utbudet i västra Lettland: 

Kurzeme: Du kanske hittar bärnsten på stranden som du kan låta tillverka ett smycke av.

Kuldīga: medeltida stad vars vattenfall och hantverk underhåller resenärerna.

Pāvilosta: Omtyckt bland surfare och båtfarare. Här lönar det sig att smaka på fiskebyns färska gåvor. 

Ventspils: Båtfararnas och barnfamiljernas val. 

Jūrkalne: Omtyckt bland surfare.  Lettland är ett modernt och tryggt resmål för alla. Oberoende av intressen och stil har Lettland alternativ för just din budget.

Lue myös