

Lautasella hyvää suomesta
Kotimaiseen ruokaan liittyy paljon positiivisia asioita kuten työllisyys, ruokaturva, alan toimijoiden vahva ammattitaito sekä monipuolinen, maittava ja terveellinen ruokatarjonta.
Kotimaiseen ruokaan liittyy paljon positiivisia asioita kuten työllisyys, ruokaturva, alan toimijoiden vahva ammattitaito sekä monipuolinen, maittava ja terveellinen ruokatarjonta.
Ruokatuotantoon liittyy aina myös ympäristövaikutuksia ja eettisiä kysymyksiä. Näitä ja muita vastuullisuuteen liittyviä asioita pohditaan Suomessakin eri näkökulmista päivittäin. Ruokaketjussa vastuullisuus lähtee siitä, että huolehdimme ensisijaisesti oman maan ruuasta. Meillä on maailman runsaimmat vesivarat, paljon puhdasta maata ja vaurautta, joten meillä jos kellä on varaa hoitaa ruokahuoltomme. Vastuuttomuutta olisi ulkoistaa näitä ongelmia maille, joilla ruuantuotannon edellytykset eivät ole yhtä hyvät.
Hyvää Suomesta -merkki helpottaa valintaa
Suomalaisen ruuan tunnistaminen tuotenimen tai valmistajan perusteella voi olla vaikeaa.
Hyvää Suomesta -merkin avulla se on helppoa, sillä merkki kertoo ruuan suomalaisista raaka-aineista ja työstä.
Hyvää Suomesta -merkki lupaa, että ruokatuote täyttää seuraavat kriteerit:
- Liha, kala, muna, maito 100 % suomalaista: sellaisenaan ja osana muita tuotteita
- Yhden raaka-aineen tuote 100 % suomalaista
- Monen raaka-aineen tuote 75–100 % suomalaista
- Lopputuote valmistettu ja pakattu Suomessa
Näin merkittyjä suomalaisia tuotteita valmistaa noin 300 yritystä, jotka noudattavat samoja suomalaisuuden pelisääntöjä. Noin 11 000 tuotteen joukosta riittää valinnanvaraa moneen makuun.