Siirry pääsisältöön

Latvia täyttää hyvinvointiin liittyviä unelmia

Yksi suomalaisille tutuista terveysmatkailun kohteista on naapurimaa Viro. Se on yksi syy siihen, että lähitulevaisuudessa yhä useamman suomalaisen odotetaan matkustavan myös Latviaan toteuttamaan oma iso tai pieni hyvinvointiin, terveyteen tai ulkonäköön liittyvä unelmansa. 
 
Latvia on Viron tavoin lähellä. Sinne on helppo matkustaa Suomesta lentäen tai vaikkapa Viron kautta laivalla, autolla tai junalla. Tallinnasta on Latvian pääkaupunkiin Riikaan muutaman tunnin automatka. 
 
Yli 15 000 ulkomaista asiakasta vuodessa Latvialaisille klinikoilla ja sairaaloissa on totuttu palvelemaan suomalaisten lisäksi myös muita ulkomaisia asiakkaita. Tilastojen mukaan yli 15 000 ihmistä eri puolilta maailmaa matkustaa vuosittain Latviaan erilaisiin hoitoihin ja toimenpiteisiin.
 
Ulkonäköön sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin toimenpiteisiin ja hoitoihin tullaan Latviaan yleisimmin Englannista, Virosta, Liettuasta ja Venäjältä. Latvia on niin ikään esimerkiksi saksalaisten, amerikkalaisten ja ruotsalaisten suosiossa. 
 
Latvian yksityisklinikoiden ja -sairaaloiden suosituimpien palvelujen listalla ovat plastiikkakirurgisten operaatioiden lisäksi muun muassa suunterveydenhoito, lihavuusleikkaukset, erilaiset silmäleikkaukset, ortopediset leikkaukset, suonikohjuleikkaukset ja ihotautien hoidot.
 
Latvian terveysmatkailua edistää Latvian Health Tourism Clusteri. Sen johtaja Gunta Ušpelekertoo klusterin jäseninä olevan muun muassa yksityisiä klinikoita ja valtiollisia sairaaloita. 
 
– Jäsenemme tarjoavat laadukkaita palveluita sekä paikallisille että ulkomaisille potilaille. Klusterin tavoitteena on edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja varmistaa, että jokainen potilas saa Latviassa parhainta mahdollista hoitoa, Ušpele sanoo. 
 
Mahdollisuus korvauksiin
 
Matkojen halpenemisen myötä matkakustannukset eivät enää ole merkittävä syy jättää matkustamatta maan rajojen ulkopuolelle hoitoihin ja toimenpiteisiin. Matkakustannukset eivät näyttele suurta osaa varsinkaan silloin, kun terveysmatkailu suuntautuu lähimaihin, kuten Suomesta Viroon tai Latviaan. 
 
Hoitoihin Latviaan hakeutuvan on hyvä muistaa, että Latvia on EU-maa. Suomessa sairausvakuutettu henkilö voi vapaasti lähteä toiseen EU- tai Eta-maahan hoitoon ja hakea hoidosta jälkikäteen Kela-korvausta. 
 
Hoidosta saa Kela-korvausta samoin ehdoin kuin jos hoito olisi toteutettu Suomessa yksityisellä puolella. Huomioitava on, että hoidon tulee kuulua Suomen palveluvalikoimaan ja sen tulee olla sairausvakuutuslain mukaan korvattavaa. 
 
Ulkomaille hoitoon hakeutuvan on hyvä tutustua myös vuonna 2011 voimaan tulleeseen potilasdirektiiviin, joka vahvisti potilaan oikeuksia ja edellytyksiä saada hoitoa toisessa EU:n jäsenvaltiossa. Huomioida kannattaa, että potilas voi hakea Kelasta EU-asetuksen mukaista ennakkolupaa hoitoon hakeutumiseen. 
 
Ennakkolupa on luonteetaan maksusitoumus ja sillä saa hoidon julkiseen järjestelmään kuuluvassa hoitopaikassa paikallisella asiakasmaksulla. Matkakustannuksia korvataan jälkikäteen Kelasta. Ennakkolupaa voi hakea myös jälkikäteen maksettuaan itse hoidon kustannukset.
 
Mahdollisen oman yksityisen sairauskuluvakuutuksen korvausehdot kannattaa myös tarkistaa ennen matkaa Latviaan hoitoihin. Vakuutusyhtiöiden ehdot eivät ole yhteneviä.  
 
Lisätietoa: www.stm.fi/potilasdirektiivi
www.eu-terveydenhoito.fi/terveyspalvelut-ulkomailla/haluan-matkustaa-hoitoon-ulkomaille/
www.kela.fi/sairaanhoito-kansainvalisissa-tilanteissa-hoitoon-hakeutuminen-ulkomaille
 
 Miksi juuri Latvia?

Moni erilaisiin operaatioihin ja hoitoihin Latviaan matkaava kertoo valinneensa maan sen hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi. Sen lisäksi asiakkaat arvostavat hoidon ammattimaisuutta ja nopeaa palveluihin pääsemistä. Pitkään jonoon kotimaassaan joutuneet haluavat päästä toimenpiteeseen nopeammin ja aloittaa toipumisen ja kuntoutumisen pikimmiten. 
 
Yksityisklinikoiden palveluun kuuluu myös leikkauksen jälkeinen täysihoito ja majoitus hyvin varustellulla hotellityyppisellä osastolla, jossa on kaikki mukavuudet. 
 
Myös potilaiden yksityisyyden varjelu on Latviassa kunnia-asia. Koska hoitoihin ja toimenpiteisiin tulevien ulkomaisten asiakkaiden määrä on vuosittain suuri, klinikoiden ja sairaaloiden henkilökunta on tottunut kommunikoimaan eri puolilta maailmaa tulevien asiakkaiden kanssa ja heidän englannin kielen taitonsa on hyvää. 
 
Internetin ansiota on se, että asiakas voi tehdä vertailua eri maissa tarjottavien palveluiden välillä. Latvialaiset klinikat ja sairaalat hyödyntävät tänä päivänä digitaalisuutta laajasti myös muussa kuin markkinoinnissa. 
 
Koronapandemian aikana erilaisten etävastaanottoina toteutettujen konsultaatioiden suosio on kasvanut voimakkaasti. Kaikki latvialaiset klinikat tarjoavat mahdollisuuden etäkonsultaatioon toimenpidettä tai hoitoa harkitseville. Osa klinikoista tarjoaa sen maksutta. Tarkempaa tietoa löytyy klinikoiden verkkosivuilta. 
 
Kansainvälistä osaamista 

Latvian ammattilaisilla on vahva motivaatio säilyttää maan hyvä maine erilaisten laadukkaiden terveyspalveluiden tarjoajana. 
 
Latvian Health Tourism Clusterin johtaja Gunta Ušpele muistuttaa, että lääketieteen opetuksen taso on Latviassa korkea. Riga Stradiņš University (RSU) -yliopiston ulkomaisten lääketieteen opiskelijoiden määrä on lähes kymmenkertaistunut vuoteen 2009 verrattuna. 
 
Yliopisto on myös ulkomaisten opiskelijoiden suosiossa. Lääketieteellistä koulutuksen haluavia opiskelijoita tulee Latviaan eniten Saksasta, Ruotsista, Suomesta ja Norjasta. 
 
Latviassa on tarjolla useita erilaisia mahdollisuuksia kartoittaa oma terveydentila kokonaisvaltaisesti. Sopiva terveystarkastuspaketti valitaan kunkin potilaan yksilölliset tarpeet ja taustatekijät huomioon ottaen. Lääkäri on mukana valitsemassa kullekin potilaalle sopivaa testausten pakettia.   

  
Hoitoja ja hellivä ympäristö
 
Latvian tarjonta kiehtoo myös silloin, kun matkaan halutaan sisällyttää erilaisia kauneuteen ja hyvinvointiin tähtääviä hemmotteluhoitoja. 
 
Latvialla on paljon tarjottavaa heille, joita kiinnostaa luonnon ja merellisen ilmaston tarjoama hellittely. Tarjolla on uniikkeja, lempeitä vaihtoehtoja hyvinvoinnin lisäämiseen ja rauhallinen ympäristö palautumiselle sekä kuntoutumiselle. 
 
Latvian laajasta hoitotarjonnasta löytyy esimerkiksi meripihkahoitoja, mutahoitoja, energisoiva, merisuolaa ja aromaattisia öljyjä hyödyntävä kokovartalokuorinta sekä yrttiöljyjen ja marjojen hyvää tekevillä omaisuuksilla täydennetty kokonaisvaltainen hieronta. 

Latviassa on tarjontaa esimerkiksi kylpylälomaa kaipaaville. Latviaan perustettiin jo monta sataa vuotta sitten laaja kylpylähoitoverkosto. 
 
Tänäkin päivänä kylpyläloman voi kuorruttaa tutustumalla Latvian vehreisiin puistoihin tai nauttimalla luonnonrauhasta kansallispuistossa. Palvelutarjonnasta huolimatta Latviassa on vielä tilaa myös rauhalliseen oleiluun meren äärellä tai metsäluonnossa. 
 
Matkan päätarkoituksesta riippumatta matkailija kohtaa Latviassa eri aikakaudet ja ainutlaatuisen arkkitehtuurin. Myös kulttuurielämyksistä nauttiminen on oman hyvinvointiin panostamista ja siihen on Latviassa hyvät mahdollisuudet. 
Oman lisänsä tuo ruokamaailma ja ihan vain monikerroksisen latvialaisen kulttuurin aistiminen. 
 
Kauneutta ja hyvää oloa 
 
Latvian klinikat tarjoavat hyvin laajan valikoiman erilaisia esteettisiä toimenpiteitä ja muita hoitoja. Latviassa tehtävistä plastiikkakirurgisista toimenpiteistä suosituimpien joukossa ovat muun muassa luomileikkaukset, nenä- ja korvaleikkaukset sekä rintaleikkaukset ja rasvaimut. Toimenpiteissä ja diagnostiikassa käytetään Euroopassa sertifioitua teknologiaa ja implantteja.
 
 
Poimintoja Latvian tarjonnasta: virkeämpi ilme luomileikkauksella 
 
Suosituimpien Latviassa tehtävien plastiikkakirurgisten toimenpiteiden listalla ovat erilaiset luomileikkaukset. Leikkaukseen tullaan haluttaessa eroon roikkuvista yläluomista tai tummista silmäpusseista. 
 
Leikkauksia tehdään sekä esteettisistä että lääketieteellisistä syistä. Roikkuvat silmäluomet tekevät virkeänkin ihmisen ilmeen väsyneeksi, vanhentavat kasvoja ja voivat pahimmillaan haitata näkemistä. 
 
Latvian American Eye Centren silmälääkäri ja silmäkirurgi tohtori Iveta Mežatuča toteaa, että aina ennen leikkausta selvitetään tarkoin potilaan toiveet ja kerrotaan potilaalle, millainen lopputulos tulee olemaan. Hänen mukaansa joskus haluttua lopputulosta ei saada pelkästään luomileikkauksella, vaan sen lisäksi vaaditaan kasvoja laajemmin muokkaava toimenpide. 

Luomileikkauksen vaikutuksen kestoon vaikuttaa Mežatučan mukaan muun muassa luomileikkauksen kokeneen elämäntyyli. Aktiivinen terve elämä ja terveellinen ruokavalio edistävät luomileikkauksen positiivisten vaikutusten pitkäkestoisuutta. 
 
Kun nenän muoto tai koko häiritsee
 
Nenäleikkaukseen voidaan esteettisten syiden lisäksi päätyä esimerkiksi silloin, jos potilaalla on nenästä johtuvia hengitysongelmia tai fyysisiä traumasta johtuvia rakenteellisia vaurioita. 
 
Ulkonäköön liittyvään nenäleikkauksen syynä on yleisimmin se, että nenän koetaan tavalla tai toisella olevan epäsuhdassa kasvon muihin piirteisiin nähden. 
 
Latvialaisen Microsurgery Centerin plastiikkakirurgi Anda Gaile kertoo leikkauksella voitavan pienentää nenää tai esimerkiksi muotoilla nenän kärkeä. 

Plastiikkakirurgi Anda Gaile.

Yleisin toimenpide on rintojen suurentaminen
 
Rintaleikkaukset ovat suomalaisten suosituin toimenpide Latvian klinikoilla. Yleisin operaatio on rintojen suurentaminen silikoni-implanteilla. Rintaleikkaukseen tullaan siksi, että rintojen epäsymmetrisyys häiritsee tai koska rintojen muuttunut muoto ei miellytä. Rintojen muodossa tapahtuneen muutoksen syynä voi olla esimerkiksi ikääntyminen, imetys ja rintaleikkaus. Silikoni-implanttien lisäksi rinnan muodon ja koon muokkaamiseksi on saatavilla myös muita vaihtoehtoja. 
 
Latviassa tehdään paljon myös rintojen pienennysleikkauksia. Niiden tavoitteena on useimmiten helpottaa suurten rintojen aikaansaamia niska- ja hartiaseudun kiputiloja. Rintaleikkaukset tehdään nukutuksessa. 
 
Latvialaisen Jānis Ģīlis Private Clinic of Plastic Surgery -klinikan plastiikkakirurgi Ansis Ģīliskertoo, että ennen rintaleikkausta päätetään yhdessä potilaan kanssa rintaan laitettavan implantin muoto ja koko. 
 
Ģīlis muistuttaa, etteivät implantit estä raskautta tai imettämistä. Klinikalla vietetään leikkauksen jälkeen yksi yö asiantuntijoiden valvonnassa. 
 
Eroon rasvakertymistä

Rasvaimuun päätyvät useimmiten henkilöt, jotka toivovat pääsevänsä eroon paikallisista rasvakertymistä ja haluavat muutoksia vartalonsa muotoihin. Toimenpiteessä käy niin naisia kuin miehiä. 
 
Dermatolog Clinicin plastiikkakirugi Nonna Tomishevan yleisimmin käsiteltäviä alueita ovat esimerkiksi leuan alus, vatsa, polvien sisäpuolet, pakarat ja reidet.Rasvaimussa vaihtoehtona on Latviassakin uusimpaan teknologiaan perustuva belgialaisen Euromi EVAn SP6 – menetelmä, joka rasittaa kudoksia perinteistä rasvaimua vähemmän. 
 
Ongelmakohtana vatsa 
 
Vatsan alueen muotoilu kirurgisesti on toimenpide, jota varten Latviaan matkustetaan paljon Suomen lisäksi esimerkiksi muista Pohjoismaista ja Isosta-Britanniasta. 
 
Latviassa sijaitsevan Jurmalan sairaalan plastiikkakirurgi Kārlis Vērdiņš toteaa, ettei tasapainoisella ruokavaliolla ja fyysisellä aktiivisuudella useinkaan päästä eroon ylimääräisestä rasvasta ja vatsan ihosta. 
 
Vērdiņš selittää, että leikkauksessa poistetaan ylimääräinen iho ja rasvakerros vyötäröltä ja alavatsalta. Samalla leikkauksen aikana vahvistetaan vatsan etupuolen lihaksia. Toimenpiteeseen tulevat henkilöt ovat usein joko laihtuneet rajusti esimerkiksi laihdutusleikkauksen jälkeen. Potilaissa on myös paljon naisia, joiden iho on menettänyt kimmoisuuttaan raskauksien aikana. Toimenpidettä tehdään miehille ja naisille. Leikkauksen kriteerinä on, että ennen leikkausta painon on oltava vakaa vähintään viimeiset 2–3 kuukautta. Ennen leikkausta potilaalle muiden tutkimusten lisäksi ultraäänitutkimus. 
 
Leikkauksen jälkeen potilaan tulee olla muutama vuorokausi lääkärin valvonnassa sairaalassa. 
 
Hammashoidot houkuttavat 
 
Ulkomaisten asiakkaiden suosiossa ovat viime vuosina olleet myös Latvian hammashoitopalvelut. Hammashoitojen hinta Latviassa yllättää iloisesti ja hinnoittelu on avointa. Myös hoidon miellyttävyyteen panostetaan. Hammashoidon ei tarvitse olla epämiellyttävä kokemus. Hyvä palvelu tarkoittaa laadukkaan hoidon lisäksi asiakkaan kuuntelua ja turvallisen ilmapiirin luomista. 
 
Latviassa hammasklinikoilla käytetään uusinta teknologiaa muun muassa kuvantamisessa ennen toimenpiteitä. Uusin teknologia tarjoaa lisäksi mahdollisuuden siihen, että hoitojen lopputulos on visualisoitavissa asiakkaan nähtäväksi. Lopputulosta ei tarvitse silloin jännittää. 
 
Latvian matkaan voi yhdistää vuosittaisen hammastarkastuksen tai esimerkiksi suuhygienistin käynnin. Sen lisäksi Latviassa on laaja tarjonta erilaisia kosmeettisia hammashoitoja ja laserilla tehtäviä hammashoitoja. 
 
Hoitoon pääsee ilman jonoa ja samasta paikassa on lyhyessä ajassa mahdollista järjestää käynnit niin suuhygienistillä kuin esimerkiksi implanttien laitto. Hammashoitojen suosiosta kertoo se, että Latviassa asennetaan vuosittain keskimäärin 15 000 hammasimplanttia. 

Valkoisempi hymy 
 
Latviassa on tarjolla hampaiden valkaisua muun muassa Philips Zoom -menetelmällä. Menetelmä perustuu geelin ja ultraviolettisäteilyn. Hampaiden valkaisu tehdään huomioiden tarkoin potilaan toiveet. Valkaisu kestää noin 1,5 tuntia. Operaation tulosten pysyvyyttä parantaa hampaiden hyvä hoito.
 
Pysyvämpi ehostus 
 
Mikropigmentointi on tatuointia kevyempi ja luonnollisempi keino ehostaa kulmakarvoja  tai huulia. Sen avulla voidaan lisäksi tehdä esteettisiä korjauksia hiusrajaan ja poistaa arpia. Mikropigmentointia käytetään haluttaessa korostaa kadonnutta huulen rajaa ja muutettaessa huulen sävyä. Mikropigmentoinnilla käytetään haluttaessa muuttaa hieman kulmakarvojen muotoa tai tummentaa niiden sävyä.   
 
Huulten ja kulmien muodot ja värit suunnitellaan yhdessä. Lopputuloksessa pyritään luonnollisuuteen. Halutun lopputuloksen saa-vuttamiseksi hoitokertoja tarvitaan yleensä kaksi. 

  
Hiustensiirtoja miehille ja naisille 
 
Hiusten harveneminen voi liittyä esimerkiksi ikääntymiseen, kroonisiin sairauksiin tai sen syynä voi olla perimä. Hiustensiirrossa käytetään Latviassa käytetään muun muassa FUE-hiustensiirtomenetelmää, joka soveltuu hiusten lisäksi myös kulmakarvojen ja parran vahvistamiseen. Hiustensiirto tehdään FUE-menetelmässä paikallispuudutuksessa. 
 
Pistoshoidot

Täyteainehoitoa käytetään esimerkiksi lisäämään huulten volyymia tai muokkaamaan huulten muotoa, tasoittamaan otsan Sibelius-juoneita ja suupielten marionettijuonteita, häivyttämään “variksenvarpaita” silmien ympäriltä ja muokkaamaan leukalinjaa. Hoidon vaikutuksen kestoon vaikuttavat muun muassa potilaan ikä, elämäntavat ja ihoon laitettavan valmisteen määrä. Käsiteltävään kohtaan levitetään puuduttavaa voidetta ennen toimenpidettä.
 
Klinikoita/sairaaloita:
Tarkempaa tietoa löytyy kunkin klinikan/sairaalan verkkosivuilta. 

Rintaleikkaukset:

 • The Latvian Microsurgery Centre
 • Dr. med. Jānis Ģīlis Private Clinic of Plastic Surgery
 • Jurmala Hospital
 • Dermatology Clinic

Rasvaimu:

 • The Latvian Microsurgery Centre
 • Dermatology clinic
 • Dr. med. Jānis Ģīlis Private Clinic of Plastic Surgery

Vatsanmuotoilu:

 • Dermatology Clinic
 • Dr. med. Jānis Ģīlis Private Clinic of Plastic Surgery
 • Jurmala Hospital
 • The Latvian Microsurgery Centre

Luomileikkaukset: 

 • Microsurgery Centre
 • Latvian American Eye Center
 • Jūrmala Hospital
 • Dr. med. Jānis Ģīlis Plastic Surgery Clinic
 • Dermatology Clinic

Hammasimplantit: 

 • Dr. Apine Dental Clinic
 • Latvia Dental
 • Medical centre ARS
 • Royal Dent
 • Sky Dream Clinic 

Hampaiden valkaisu: 

 • Dr. Apine Dental Clinic
 • Medical Centre ARS
 • Royal Dent
 • Sky Dream Clinic

Hammasproteesit zirkoniakruunulla:

 • Dr. Apine Dental Clinic
 • Medical centre ARS
 • Royal Dent
 • Sky Dream Clinic


Lisätietoa terveysmatkailusta Latviaan: healthtravellatvia.lv
 
 
Teksti: Tiina Örn

Lue myös