Siirry pääsisältöön

Latvia on raikas kesäparatiisi

Kesäloman vilkkain päivä vietetään Riiassa 

Aamu tuntuu nautinnolliselta kaupungin kukoistavissa puistoissa, joiden puut kylpevät auringonsäteissä. Jalat vievät tasapainoilemaan mukulakivikujille historialliseen vanhaankaupunkiin, joka on valittu UNESCO:n maailmanperintökohteeksikin. Koristeellisten jugendtalojen keskittymä on merkittävimpiä koko maailmassa. On helppo kuvitella, että jo 800 vuotta sitten näissä kortteleissa elettiin vilkasta kaupunkielämää. Rakennusten tyylisuunnista voi erottaa romantiikkaa, gotiikkaa, klassismia ja barokkia sekä modernismia.  

Vanhassa keskustassa ei tarvitse kauan seikkailla nälkäisenä, sillä grillatun ruuan tuoksut tervehtivät matkailijoita aukioita reunustavilta terasseilta. Ravintolat pulppuavat iloa ja elämää ja siihen puheensorinaan istahtaa mielellään herkuttelemaan. Audeju Ielan varrella sijaitseva Steiku Haoss tarjoilee tiriseviä pihvejä lisukkeineen. Jo yksi puraisu paljastaa pihvin täydellisen kypsyysasteen. Tryffeliöljyllä maustettu perunapyree suorastaan sulaa suussa. Viereiseen oopperataloon voi siirtyä vaivattomasti kävellen. Baletti- tai oopperaesitys onkin useille yksi matkan kohokohdista. Perinteisen elämyksen jälkeen tekee mieli lähteä tutustumaan kuplivaan kaupunkikulttuuriin.  

Latvian Oopperatalo. Kuva Elina Engberg.

Vaikuttavia kokemuksia Riian yössä

– Tällä hetkellä kiinnostavinta kaupunkikulttuuria kehittyy vanhoissa neuvostoaikaisissa varastoissa ja tehdasrakennuksissa, jotka on annettu ilmaiseksi kulttuuriväen ja ravintolayrittäjien käyttöön. Kiinteistöjen kunnostaminen ja myynti siintää vielä kaukana tulevaisuudessa, joten tiloihin voi pystyttää väliaikaisia klubeja ja gallerioita. Alueella pidetään hauskaa ja koetaan uusia taide-elämyksiä, kertoo latvialais-suomalaisen kauppakamarin puheenjohtaja ja matkailuyrittäjä Arnis Pooks. 

Seudulle pääse kätevästi taksilla. Tallinas ielas kvartāls ihastuttaa nykytaiteella, kahviloilla ja pienillä klubeillaan. Höyryvät katuruokakojut palvelevat kulttuurinnälkäisiä myöhäisiltaan, jolloin alueella alkaa bileet. 

Tallinnas ielas Kvartals. Kuva Elina Engberg.

Yöelämän sydän löytyy vireisestä korttelista. Elektroninen musiikki sykkii jylhissä tehdasrakennuksissa Briāna iela -kadulla, jossa sijaitsee modernin kulttuurikeskittymän suurin yökerho. Konemusiikki tahdittaa juhlakansaa päivännousuun asti.  

Juhlien jälkeen tekee mieli jatkaa majoittumaan Kempinskin viiden tähden hotelliin, joka hemmottelee vierailijoitaan mainiolla asiakaspalvelullaan ympäri vuorokauden. Uni tulee silmään kauniin huoneen pehmeissä lakanoissa muutamassa sekunnissa. Rentouttavien unien jälkeen hotellin huikealle aamiaiselle herää mielellään. Herkkuja notkuvat pöydät jatkuvat silmänkantamattomiin ja kuohuviinikin nostattaa tunnelmaa jo heti aamusta. Kylpyläosaston poreissa voi aamiaisen jälkeen rentouttaa kehoa hellästi ja makoilla kuumakivilavitsoilla olonsa raukeaksi.  

Vaeltaminen vastapainoa kaupunkiympäristölle 

Vilkkaan kaupunkipäivän jälkeen voi karistaa kaupungin tomut jaloistaan ja suunnata luonnon rauhaan kansallispuistoihin, metsiin tai Latvian maaseudulle. Loistava palveluverkosto hotelleineen ja kuljetuksineen luo miellyttävät puitteet vaelluskokemukseen, lähtipä matkalle suunnitellusti tai yllättäen.  Vaeltaminen onkin yhä suositumpi trendi Latviassa ja päiväreissujen lisäksi reiteillä tehdään kuukausien vaelluksia. 

– Pandemian myötä ihmiset alkoivat lomailla enemmän luontokohteissa rauhallisemmissa maisemissa. Tästä alkoi uudenlaisten palveluiden kehittyminen luonnon helmaan. Latviassa on paljon vihreitä metsiä, puhtaita merenrantoja ja viehättävä maaseutu, joita ihmiset haluavat nyt kokea aidoimmillaan. Loistava tapa nähdä luontoa onkin juuri vaeltaminen, kertoo johtava matkailumarkkinoinnin asiantuntija Inguna Žīgure Latvian investointi- ja kehitysvirasto LIAA:sta.   

Vaeltamista voi suunnitella toivotun matkan tai maaston mukaan. Internet-sivuilta löytyy tarkat tiedot jokaisen vaelluspätkän pituudesta, jotka vaihtelevat kahdenkymmenen kilometrin molemmin puolin. Myös maaston laatu on havainnollistettu eri väreillä. Rantahiekka, metsäpolku ja asvalttitie on merkitty eri värisinä osuuksina. Jokaisen etapin päässä on tarjolla monenlaisia palveluita, jotka helpottavat matkantekoa. 

Hotellit ja ravintolat virkistävät vaeltajia taukopaikoilla. Päivän päätteeksi voi ottaa kuljetuksen johonkin toiseen kohteeseen, mikäli haluaa jatkaa reissuaan eri maisemissa. Vaeltajat voivat aina halutessaan myös telttailla omatoimisesti.  

www.baltictrails.eu/en

Kuva: Jānis Bautra.

Maaseutuelämyksiä latvialaisten kanssa 

– Paikalliset ihmiset suhtautuvat ystävällisesti vaeltajiin ja nauttivat keskusteluista heidän kanssaan. Latvialaiset kertovatkin mielellään elämäntyylistään ja perinteistään. Maaseudulle on myös luotu palveluita jossa latvialaisten kanssa voi tutustua maaseudun elämään ja tutustua paikallisiin makuihin yhteisen aterian äärellä, kertoo Latvian maaseutumatkailuyhdistys Lauku Celotajsin puheenjohtaja Asnāte Ziemele suositusta matkailuimiöstä. 

 Maaseutuelämyksiä järjestetään puolen päivän vierailuista viikon kokonaisuuksiin, joten tunnelmaan pääse sekä ohikulkumatkalla että pidemmän vierailun aikana. Maaseudun elämään voi tutustua pikaisesti lounaan merkeissä, jonka aikana majatalon asukkaat esittelevät latvialaisia herkkuja ja niiden valmistustapoja. Suosittuja vierailukohteita maaseudulla ovat myös siideritalot, joissa järjestetään maisteluita muutaman euron hintaan.  

www.galerija.celotajs.lv/g/www/news/2021/RL_product_EN.pdf

Siideritalosta toiseen 

Omenasiiderien aikakausi on alkanut kukoistaa Latviassa, ja nykyään siiderintuottajia on niin paljon, että matkan voi suunnitella siideritalosta toiseen. Latvialaiset omenat ovat aromaattisia ja niiden maku halutaan tuoda tunnistettavasti esille erilaisissa juomissa. Omenoista tehdään siidereiden lisäksi viinejä.  Siiderimatkalla tutustutaan juoman valmistusprosessiin ja maistellaan erilaisia tuotteita. Omenasiideri on ihastuttava tuliainen.  Latviassa on niin paljon nähtävää, että sinne haluaisi aina palata pian uudestaan.  

www.celotajs.lv/en/c/brand/ciderroute?lang=en

Teksti: Pinja Palmunen

#latviatravel | @latviatravel

Lue myös