Siirry pääsisältöön

Liepāja lumoaa turistit musiikilla ja rantamaisemilla

Liepājaa ei turhaan sanota Latvian Las Vegasiksi, sillä runsas viihdetarjonta ja kaupungin veikeä olemus tervehtivät vierailijoita jo heti saavuttaessa. Alueen tärkeimpiin nähtävyyksiin voi tutustua seuraamalla katuihin kaiverrettuja hopeisia nuotteja, jotka vievät 3-6 kilometrin pituisille kävelykierroksille. Lyhyet etäisyydet taittuvatkin kompaktissa kaupungissa kätevästi kävellen tai pyörällä. Kaupungin värikäs historia, persoonalliset rakennukset sekä neuvostomenneisyys luovat kiinnostavaa kontrastia kahdeksan kilometrin pituiselle valkoiselle hiekkarannalle, jossa on tarjolla purjehdusta, surffausta ja purjelautailua.

Kuva Latvia Travel.

– Ihmiset kaipaavat nyt uudenlaisia elämyksiä. Latviassa on viehättäviä kaupunkeja, joissa voi yhdistää kulttuuriloman, ranta-aktiviteetit ja Itämeren gastronomian. Liepāja on tästä loistava esimerkki. Musiikki, merenelävät ja vesiurheilu mahdollistavat kiehtovan loman koko perheelle, kertoo johtava matkailumarkkinoinnin asiantuntija Inguna Žīgure Latvian investointi- ja kehitysvirasto LIAA:sta. 

Kuva: Jānis Bautra.

Rentoutuminen alkaa Liepājan merenrantapuistosta, joka on kaunistanut maisemaa jo 1800-luvun lopulta lähtien. Tämä Latvian suurin istutettu puisto sisältää yli 170 puu- ja pensaslajia, joiden ympäröimänä nykytaiteesta ja muusta vapaa-ajasta nauttii aivan toisella tavalla. Valokuvanäyttely puiston keskellä ottaa kantaa ajankohtaisiin maailman tapahtumiin ja tuo syvällisempää sävyä rantapäivään. Kolmen kilometrin pituisessa rantapuistossa on kahviloita, tenniskenttä, jalkapallokenttä sekä lasten leikkipaikka. 

Maalauksellisia maisemia kaupungin ruokakeitaissa 

Kaupungin tunnelmaa voi hengittää Valhalla Wine & Coffee -ravintolassa, jonka sisustus on ainutlaatuinen kaikkine yksityiskohtineen. Yksilölliset huonekalut, persoonalliset taideteokset sekä kierrätetyt metalliosat koristavat historiallisen rakennuksen värikkäitä huoneita, jotka kävisivät kuvitukseksi vaikka postikorttiin. Sisäpihan puutarhassa tarjoillaan herkullisia vohveleita, pannukakkuja ja paikallisia drinkkejä. Suurempaa nälkää tyydyttämään kannattaa lähteä MO Liepājaan.

Ravintolan ruokalistalla on tapaksia ja kulinaristisia elämyksiä simpukkapastoista hanhenmaksaan. Kasvissyöjille ja vegaaneillekin löytyy paljon vaihtoehtoja. Kaikkia ruokia tekisi oikeastaan mieli maistaa, joten  annoksia jakavat ystävät ovat oikeanlaista seuraa tähän ravintolaan. Täysin vatsoin ruokailun jälkeen istahtaa mielellään kuuntelemaan kaunista musiikkia.

The Great Amber Concert Hall suomalaiseen johtoon

Musiikkitarjonnastaan kuuluisa Liepāja sai uuden konserttisalin vuonna 2015, kun The Great Amber -konserttisali avasi ovensa. Ovaalinmuotoisen modernin rakennuksen akustiikka on Euroopan korkeatasoisimpia. “Suuren meripihkan” oranssi kajo tuo sisälle taianomaista tunnelmaa. Tuhatpäisen yleisön vetävässä salissa järjestetään yli kaksisataa erityylistä konserttia joka vuosi. Suomalainen 22-vuotias Tarmo Peltokoski on juuri valittu Latvian kansallisorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi,  minkä vuoksi hänen johdollaan nautitaan pian upeista esityksistä. Elämykselliset majoitusvaihtoehdot myös ilahduttavat jännittävässä kaupungissa.

The Great Amber -konserttisali.

Yöpyminen säväyttää

Kesällä matkailijat voivat yöpyä Liepājassa monella tyylillä.  Rantapaviljonki ja puumaja vievät nukkumiskokemuksen aivan uudelle tasolle. Viiden tähden hotellin lisäksi mieleenpainuvia elämyksiä syntyy vankilan puitteissa.

– Euroopan ainoa avoin vankila on suosittu matkakohde lapsiperheiden ja pariskuntien keskuudessa. Kunnostetussa sellissä voi yöpyä romanttisestikin, kertoo Liepājan matkailutoimiston hallituksen jäsen Sintija Pusaudze.

Karostan vankila. Kuva Elina Engberg.

Viihteen lisäksi Liepājassa on suomalaista sotahistoriaa. Jääkäriliikkeen ajoista muistuttavat monet vieläkin olemassaolevat paikat ja rakennukset.

Suomalaisten jääkärien muisto elää Liepājassa

Soturit viipyivät kaupungissa melkein vuoden 1917-1918. Laulunäytelmä Jääkärin morsian liittyy näihin aikoihin. Liepājan Pyhän kolminaisuuden kirkossa (Trinitatis) vihittiin jääkärilippu ja siellä he vannoivat valansa Suomen hallitukselle 1918. tästä muistuttaa kirkon seinässä oleva laatta.  Liepājasta löytyvät edelleen jääkärien käyttämät Bayern- ja Hansa-kasarmit. Kirkko sijaitsee osoitteessa Liela iela 9, LV-3403 Liepāja.

Kokeneellekin Baltian matkaajalle Liepāja on sopivan erilainen ja kiehtova matkakohde. Persoonallinen kaupunki yllättää jokaisen positiivisesti. 

Näkemisen arvoista lähellä Liepājaa:

  • Matkalla kannattaa poiketa itse Mannerheimin aikanaan omistamassa Aprikin kartanossa, joka sijaitsee 60 kilometrin päässä Liepājasta. Kartanossa voi tutustua historiaan, sillä siellä on marsalkalle omistettu huone sekä muistolaatta, jonka on suunnitellut taiteilija Janis Strupulis Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön kustantamana. Rakennuksessa toimii nykyään myös kotiseutumuseo ja koulu.
  • Matkalla Riiasta Liepājaan voi pysähtyä  A 10 moottoritien varrella, josta löytyy suomalaisten jääkärien patsas Smārde Tavern -kievarin vierestä.

Teksti: Pinja Palmunen

––––––––––––––––––––––––––––––––

#latviatravel | @latviatravel

Lue myös