d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kuldīga – vesiputouksen pärskettä ja menneiden vuosisatojen romantiikkaa

Maalauksellinen Kuldīgan vanha kaupunki on UNESCO:n maailmanperintökohde, ja se soveltuu täydellisesti romanttisen viikonlopun viettoon. Vanha hansakaupunki sijaitsee vain kahden tunnin ajomatkan päässä Latvian pääkaupungista Riiasta, ja maisemanvaihdos yllättääkin täydellisesti. Euroopan levein vesiputous, Ventas Rumba kohisee kylän keskellä ja virtaa hiljalleen historiallisten rakennusten välisiin kanaviin virittäen kävijän mielen rentoon tunnelmaan.

Euroopan levein vesiputous, Ventas Rumba. Kuva Reinis Hofmanis.

– Latviassa on upeita aarteita aivan lähellä pääkaupunkia, joihin kannattaa tutustua lyhyelläkin vierailulla. Historiallinen Kuldīga on Latvian todellinen helmi, joka hurmaa kaikki vierailijat, kertoo johtava matkailumarkkinoinnin asiantuntija Inguna Žīgure Latvian investointi- ja kehitysvirasto LIAA:sta.  

Kulinaristisia elämyksiä huikeissa maisemissa

Vesistöä voi ihailla Bangerts ravintolan terassilta, jossa värikkäät drinkit maistuvat taivaallisen raikkailta. Aivan lähellä romanttista ravintolaa kasvatettu kirjolohi on erittäin herkullista, ja se kuuluukin parhaimpien ruokakokemusten joukkoon koko Latviassa. Myös jälkiruuat ovat korean ulkomuotonsa lisäksi maukkaita erilaisine koostumuksineen. Aterian jälkeen hiekkatie ja mukulakivikadut johdattavat kukkivien puistojen läpi historialliseen keskustaan.

Kuva: Elina Engberg.

Puiset punakattoiset talot ovat vieri vieressä 1200-luvulla epäsäännölliseksi kaavoitetussa keskustassa. Keskiaikaisten rakennusten saksalaiset vaikutteet erottuvat selvästi ja aluella kuvataankin tästä syystä paljon elokuvia. Miljöötä ihastellessa kannattaa olla kuitenkin varovainen ja ylittää katu ripeästi, sillä paikalliset huristelevat autoillaan ajoittain kovaakin ohitse. Kaupunkikierroksen jälkeen voi oivallisesti nauttia paikallisen panimon tuotteista.

Lähistöllä sijaitsevaan Duna Brewery -panimoon voi käydä tutustumassa sopimuksen mukaan. Siellä valmistuu  herkullisten oluiden lisäksi vähäkalorisia hard seltzer -juomia, joiden suosio on kasvanut huimasti maailmalla. Juomien keveys selvästi kiinnostaa tämän päivän asiakkaita. Päivän päätteeksi Kuldīga tarjoaa persoonallisia majoitusvaihtoehtoja boutique hotelleista kunnostettuihin neuvostorakennuksiin, jotka jättävät matkasta unohtumattoman jäljen.

Kiinnostavaa lähellä Kuldīgaa:

  • Kuldīgan lähellä sijaitsevissa Riežupen hiekkaluolissa ainutlaatuinen ympäristö vie seikkailijat yli kaksi kilometria pitkälle maanalaiselle elämysmatkalle. Jotkut löytävät tiensä luolaston ”rakkaussaliin”, jossa vastavihittyjen parien tuomat kukat säilyvät tuoreina ilman kastelua monta kuukautta.
Kuva: Lauris Hercenbergs.
  • Ajomatkalla Riiasta Kuldīgaan A 10 moottoritien varrella sijaitsee suomalaisten jääkärien kunniaksi pystytetty patsas, Smārde Tavern -kievarin tuntumassa. 
  • Piena muiža -maitokartanossa voi käydä hemmottelemassa itseään lyhyemmällä tai hieman pidemmälläkin vierailulla. Kartano  on rakennettu aikoinaan paikallisen meijerin työntekijöiden virkistyskäyttöön. Upeasti sisustetussa rakennuksessa  löytyy historiaa ja hyvinvointipalveluita. Kartano hemmottelee vierailijoita maitokylvyillä, joista pääsee nauttimaan 45 euron hintaan. Huoneiden hinnat vaihtelevat 78 eurosta  98 euroon  Hienoimman lux-huoneen saa 160 eurolla. Polkupyörän saa käyttöönsä vapaasti vierailunsa aikana.

Teksti: Pinja Palmunen

–––––––––––––––––––––––

#latviatravel | @latviatravel

Lue myös