d-md-none
Siirry pääsisältöön

Laskiaispulla mantelimassalla vai hillolla?

Laskiaispulla on tullut Suomeen 1700-luvulla mistäs muualtakaan kuin Ruotsista. Alunperin täytteenä oli nimenomaan mantelimassaa, mutta myöhemmin Suomessa alettiin tehdä laskiaispullia myös hillotäytteellä. Täytteiden paremmuudesta voi kiistellä ikuisesti, mutta itse olen tottunut syömään laskiaspullani kermavaahdolla ja hillolla. Tällä kertaa käytin hilloon pakastimeen säilömiäni herukoita. Tiesitkö muuten, että laskiaspullia syödään Suomen ja Ruotsin lisäksi myös Virossa, Tanskassa ja Norjassa?

Joskus olen meittinyt miksi Suomessa ei tarjota turisteille laskiaispullia tai Runebergin torttuja niiden sesongin ulkopuolella? Näitä perinneherkkuja ei nimittäin ihan kaikki ole maistaneet. Minikokoinen laskiaispulla voisi olla suomalainen vastine vaikkapa tuulihatulle!

LASKIAISPULLAT JUUREEN LEIVOTTUNA

TAIKINAJUURI

Tarvitset:

2dl maitoa

1 kananmuna

200g vehnäjauhoja

1rkl sokeria

1tl kardemummaa

1ps kuivahiivaa

Valmista näin:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää maidon joukkoon kaikki muut ainekset ja sekoita löysäksi taikinaksi. Jätä taikinajuuri huoneenlämpöön tai nosta kylmään yöksi.

LASKIAISPULLAT

Tarvitset:

100g voita

220g vehnäjauhoja (tarvittaessa vielä lisää)

60g sokeria

ripaus suolaa

Valmista näin:

Kuutioi voi. Alusta taikinajuureen sokeri, jauhot, suola ja voi. Vaivaa taikinaa mieluiten 10-15 minuuttia ja tarkista sitten tarvitseeko taikina lisää jauhoja. Mikäli taikina ei irtoa sormista, lisää hiukan lisää jauhoja ja jatka alustamista kunnes taikina irtoa hyppysistä.

Kohota taikina noin puolitoistakertaiseksi ja jaa taikina 8-12 osaan. Pyöritä osista palloja ja jätä kohoamaan uunipellille. Pelille kannattaa jättää riittävästi tilaa, jottei pullat paistu toisiinsa kiinni (minulla oli 6 pullaa per pelti). Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Kun pullat ovat kohonneet vielä lähes kaksinkertaisiksi, voitele ne kanamunanmunalla ja paista uunissa 180 asteessa noin 20 -25 minuuttia, koosta riippuen. Taikinasta syntyy noin 10-12 pullaa.

Anna paistettujen pullien jäähtyä täysin ennen leikkaamista.

Entä se herukkatäyte? Käy tsekkaamassa resepti tästä!

Lue myös