d-md-none
Siirry pääsisältöön

Laadukasta kahvia voi maistaa kuten viiniä – Nespresson kahveissa maistuvat lajike, alkuperämaa ja viljelytapa

Taidokkaasti tehty kahvi on kuin hyvä viini, josta voi erottaa eri aromeita ja ominaispiirteitä. Kahvin maistelu on viinitastingin tavoin sekä tiedettä että taidetta. Kuten viini, myös laadukas kahvi kertoo syntyalueestaan sekä kahvipavun viljely- ja käsittelytavoista. Nespresso tuo Suomeen Masterclass-konseptin, jossa kahviasiantuntijat opastavat kuluttajia korkeatasoisen ja vastuullisen kahvin saloihin.

Jokaisella kahvilla on oma, tarkkaan harkittu makuprofiilinsa. Kahvissa maistuvat syntyalueiden maaperän ja ilmaston lisäksi viljelijän kädenjälki ja kahvin valmistustavat. Kahvin maku voi muodostua eri alkuperämaiden kahvien yhdistelmästä tai kahvi voi sisältää vain yhden alkuperän kahvia. Eri kahvilajikkeet tuovat rypäleiden tapaan kahvisekoituksiin myös omat erityiset ominaispiirteensä. Arabica tuo kahviin hienoutta, happamuutta, selkeyttä ja tyylikkyyttä. Robusta lisää painokkuutta, täyteläisyyttä, rakennetta ja puhtaita kahvin aromeja.

Jokaiselle lajikkeelle ja kasvupaikalle ominaiset, täyteläiset aromit ja makuprofiili saadaan esille paahtamalla. Paahdetusta kahvista on tunnistettu jopa tuhat erilaista aromia, mikä on enemmän kuin viinistä. Helsinkiläisen Vinkkeli-ravintolan sommelier Antti Uusitalo kertoo, että viinin ja kahvin maistelussa on paljon yhteistä.

– Kahvikuppi kätkee viinipullon tavoin sisäänsä kiehtovan maailman. Lasiin tai mukiin kaadetusta juomasta voi tunnistaa erityispiirteitä, jotka antavat sille luonteen ja tekevät siitä omanlaisensa. Parhaimmillaan kahvi ja viini ovat silloin, kun niillä on kerrottavanaan kiehtova tarina, Uusitalosanoo.

Laadukkaassa kahvissa maistuu alkuperämaa

Laadukas kahvi saa erityispiirteensä kasvupaikastaan, kuten viinikin. Kyseessä on maaperän, sääolosuhteiden, lajikkeen, sijainnin ja korkeuden sopusoinnun tulos. Nespresso Master Origin -kahvit on valmistettu yhden alkuperämaan kahvista, jolloin niissä maistuvat selkeästi niiden syntyalueelle ominaiset vivahteet ja valmistustavat.

Päiväntasaajan alueella, korkealla Kolumbian sateisessa ilmastossa kasvaneessa kahvissa on paljon hedelmäisiä vivahteita. Kahvipapujen makuprofiili paranee entisestään, kun niiden on annettu kypsyä hieman pidempään. Master Origin Colombia -kahvissa erottuu myöhäisen sadon punaisten Arabica-kahvimarjojen hedelmäinen kypsyys ja punaviinimäiset aromit. 

Arabica-kahvin synnyinmaassa Etiopiassa kahville on satojen vuosien aikana kehittynyt hyvin erottuvia makuprofiileja. Master Origin Ethiopia -kahvin kukkaiset ja hillomaiset aromit saadaan Afrikan kuumuudessa kasvatetusta Arabica-pavusta luonnollisen kuivakäsittelyn tuloksena. Kahvimarja jätetään siementen ympärille kuivauksen ajaksi, jolloin kahvipapu saa sekä makeita että kypsiä ja kuivia makuja. 

Master Origin Indonesia -kahvin täyteläisen samettinen, puunomainen maku puolestaan syntyy Arabica-pavuista märkäkuorintatekniikalla. Kahvipapu erotellaan kuorestaan tämän ollessa vielä kostea ja pehmeä, jolloin pavut kuivuvat nopeammin. Menetelmällä saadaan aikaiseksi klassinen indonesialainen maku: samettisen pehmeä ja villin aromaattinen.

Master Origin Nicaragua -kahvin tasapainoisen makean pehmeät aromit saadaan niin sanotulla black honey -tekniikalla, jossa viljelijät jättävät marjan pavun päälle kuivumisvaiheessa, ja antavat luonnollisten sokereiden imeytyä kahvipapuun. Lopputuloksena on pehmeä ja makean viljaisa Arabica-kahvi. 

Intialainen kahvi saa makunsa muista maustekasveista, jotka kasvavat samassa maaperässä. Voimakkaan mausteinen Master Origin India -kahvi kunnioittaa Robusta-pavun puumaisia aromeita, jotka saadaan esiin monsuunikuivausprosessilla Intiassa. Menetelmää sovelletaan tavallisesti suosittuun Arabica-papuun.

Masterclass opettaa kahvitietoutta 

Nespresso tuo huhtikuussa Suomeen Masterclass-kahvikoulun, jossa kerrotaan kuluttajille laadukkaasta kahvista. Masterclass-tilaisuudet järjestetään Nespresso Boutiquen olohuonemaisessa Atelier-kahvibaarissa. Tilaisuuksien teemat vaihtelevat kahvin ympärillä. Tunnin mittaisissa Masterclass-tilaisuuksissa voi tutustua esimerkiksi kahvin alkuperään, aromeihin sekä kahvitrendeihin ja -reseptiikkaan Nespresson kahviasiantuntijan opastuksella veloituksetta.  

– Masterclass on kaikille avoin elämyksellinen tilaisuus, jossa voi kurkistaa kahvin kiehtovaan maailmaan ja oppia lisää kahvista. Nespresson intohimo on laadukas kahvi, ja Masterclassin avulla haluamme tarjota suomalaisille kahvitietoutta, joka antaa mahdollisuuden nauttia siitä yhä enemmän, Nespresso Boutique Manager Ida Väänänen kertoo.  

Lähde: https://bit.ly/2CUQYPa

Lue myös