d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kuplajuoman konsultin viinivinkit

Matkustaminen viinitiloille kuuluu viiniasiantuntija, -kouluttaja ja -maahantuoja Martin Nordellin työhön. Lokakuussa Nordell vieraili Etelä-Englannin Sussexissa. Paikallisella viinitilalla mies pääsi poimimaan rypäleitä sadonkorjuun tunnelmissa. Näistä rypäleistä valmistuu suurta suosiota nauttiva englantilainen kuohuviini.

– Jos ilmaston lämpenemisestä olisi pakko etsiä jotain hyvää, olisi se englantilaisen kuohuviinin nousu, Nordell heittää.

– Maantiede on siellä ilma-alan suhteen sopivasti rajamailla. Tuloksena erinomaisen raikas kuohari.

Toden totta. Vielä 10 vuotta sitten englantilaisesta kuohuviinistä puhuminen olisi nostattanut kulmakarvoja. Nyt tuote on kuitenkin mitä mainioin ja trendikkäin kuplajuoma.

Liikejohdon konsultista kuohuvan ekspertiksi

Nordell väitteli kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 2016. Pari vuotta tämän jälkeen hän löysi itsensä ammatillisesta tienhaarasta. Erityisesti samppanjaa ja kuohuviiniä kohtaan tuntema intohimo oli niin vahva, että päätös keskittyä viinialaan kokoaikaisesti tuli helposti.

– Viinimaailma on valtavan rikas ja mielenkiintoinen. Koko ajan tapahtuu jotain, Wine and Spirit Education Trust (WSET) -tutkinnon Diploma-tason suorittanut Nordell kehuu.

Myös Nordellin yhdessä ystäviensä kanssa pyörittämä Edge Wine Finland on maahantuojana erikoistunut korkealaatuisiin samppanjoihin ja kuohuviineihin.

– Samppanja on aina samppanjaa, mutta loistavia kuohuviinejä löytyy muualtakin. Italialaisesta franciacortasta brittiskumppaan sekä ranskalaisiin crémant-kuohuviineihin.

Niin ruoka kuin viinimaailmassa tuntuu uusia trendejä ilmaantuvan joka vuosi. Myös illanvietoissa Nordell kehottaa ottamaan rennosti.

– Paras viini on se, joka maistuu hyvältä. Toki asiantuntijoiden vinkit tarjoavat inspiraatiota.

Martin Nordellin viinivinkit uudeksi vuodeksi

Kuohuviini: Franciacorta Ferghettina Brut (911187, 29,88e Alkon tilausvalikoima)

Ryhdikäs ja raikas kuohuviini Pohjois-Italiasta, joka on tehty pullokäymismenetelmällä (sampanjaa tehdään samalla tavalla). Maussa on sitrusta, omenaa sekä jälkimaussa pieni paahteisuus. Sopii mainiosti aperitiiviksi, mutta menee nätisti myös alkupalojen kanssa. Chardonnayn ja Pinot Neron harmoninen yhdistelmä laatutuottajalta.

Punaviini: Louis M. Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon (492507, 19,98e Alkon vakiovalikoima)

Runsas ja erittäin tasapainoinen Cabernet Sauvignon (tukenaan Merlot, Cabernet Franc ja Petite Syrah), jota on kypsytetty sekä amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viini tarjoaa kypsiä mustaherukan ja herkullisten tummien luumujen makuja, joita korostaa makean tammen ja mausteiden sävyt. Viinissä on pyöreä ja pehmeä suutuntuma, hyvä rakenne ja hedelmäinen jälkimaku, joka pysyy suussa pitkään. Myös hyvä lahjavinkki!

Valkoviini: Bestheim Pinot Gris Grand Cru Zinnkoepfle 2015 (915627, 20,94e Alkon tilausvalikoima)

Erittäin laadukas puolikuiva valkoviini Ranskan Alsacen alueelta. Mukavasti sokeria, joka takaa sen että viini soveltuu kalapöydän ja jopa sillien kanssa (mikä muuten on viinille haastavaa). Raikas hapokkuus pitää viinin silti puhtaana. Maussa on aprikoosia, persikkaa, ja jopa vähän hunajainen jälkimaku.

Samppanja: Francis Orban Vieilles Vignes Réserve Champagne Brut (902804, 47,77e Alkon tilausvalikoima)

Tämä pientuottajasamppanja on tehty pelkästään Meunier-rypäleestä, joka on tälle hetkellä trendikäs rypäle Samppanjassa. Juomassa maistuu appelsiininkuorta ja pieni paahteisuus, mutta ennen kaikkea tästä jää mieleen aromikas mausteisuus. Hapokkuus pitää samppanjan raikkaana ja vaikka se kuiva onkin, niin pieni pyöreys löytyy sokerin tuomana. Mikäli haluaa juoda samppanjaa läpi aterian, tässä on hyvä vaihtoehto.  

Teksti: Joonas Ranta, Viinien esittelytekstit: Martin Nordell

Lue myös