Siirry pääsisältöön

Kuntoutusta ja hemmottelua luonnollaan lumoavassa Latviassa 

 

Latviaa voi hyvällä syyllä kutsua hyvinvointikeitaaksi, joka luottaa tieteen saavutuksiin ja oman luonnon runsaisiin antimiin.

Hyvinvointikeidas sijaitsee lähellä Suomea. Lento Helsinki-Vantaalta, Tampereelta ja Turusta Latvian pääkaupunki Riikaan kestää vain noin tunnin. Latviaan voi matkustaa myös laivalla, silloin matka kulkee Viron kautta.

Latvia on monen hyvinvointiinsa ja kokonaisvaltaiseen terveydenhoitoon satsaavan suomalaisen suosikkikohde.

Kätevän matkan päässä sijaitsevasta Latviasta löytyy kattavasti korkeatasoisia vaihtoehtoja niin kuntoutukseen kuin ennaltaehkäisevään hoitoon. Myös lomamatkaan voi yhdistää hoitoja, jotka tähtäävät hyvän olon jatkumiseen arkeen palaamisen jälkeen.

Baltic Beach Hotel Jurmalan spa osasto.

Latvian Health Tourism Clusterin johtaja Gunta Ušpele kertoo, että Latviasta löytyvän osaamisen taustalla ovat pitkät hyvinvointialan perinteet. Maassa oli jo 1800-luvun loppuun mennessä perustettu useita terveyden edistämiseen tähtääviä hoitolaitoksia.

Ušpele kuvaa tämän päivän palvelutarjontaa; hoitoa ja kuntoutusta tarjotaan hyvin monenlaisille asiakasryhmille.

Hoitoja on saatavilla niin reumaattisista sairauksista kärsiville kuin heille, joilla on iho-ongelmia, tai ruoansulatuskanavan ja suoliston ongelmia.

Ušpele jatkaa, että apua tarjotaan myös potilaille, joilla on keskus- ja ääreishermoston häiriöitä, tuki- ja liikuntaelinten sairauksia, keuhkosairauksia. Asiantuntemusta löytyy myös gynekologisista ja urologisista sairauksista.

Kuntoutuspalveluissa on vaihtoehtoja niin sairauksista kuin leikkauksista toipuville. Saatavilla on muun muassa neurologista kuntoutusta, ortopedistä kuntoutusta ja reumakuntoutusta. Osaamista löytyy myös sydän- ja verisuonitauteihin liittyvästä kuntoutuksesta.

Hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on kokonaisuuden yksilöllinen räätälöinti. Ušpelen mukaan hoito-ohjelmat sisältävät kunkin potilaan yleiskunnon arvioinnin ja sen pohjalta laadittavan suunnitelman.

Useissa latvialaisissa kuntoutuskeskuksissa uusimpia diagnostiikka- ja hoitomenetelmiä yhdistetään luonnonaineiden käyttöön. Yksilölliset tarpeet ja tavoitteet huomioiviin suunnitelmiin voi kuulua niin fysioterapiaa ja toimintaterapiaa kuin vaikkapa mineraalivesien ja mudan ja turpeen terveyshyötyihin perustuvaa balneologiaa.

Hotel Jurmala Span hoito.
Hotel Jurmala Span hoito.

Latvian hoitotarjonta on käytettävissä hyvinvoinnin edistämiseen myös silloin kun akuuttia kuntoutuksen tai sairauteen liittyvää hoidon tarvetta ei ole. Virkistäytymiseen ja rentoutumiseen tähtääviä hoitoja voidaan räätälöidä myös heille, jotka tulevat mukaan ystävän, sukulaisen tai puolison kuntoutuksen ajaksi.

Latvian tarjonta kiehtoo myös silloin, kun matkaan halutaan sisällyttää erilaisia kauneuteen ja hyvinvointiin tähtääviä hemmotteluhoitoja. Ušpele pohtii, ettei silloinkaan tarkoituksena ole hoitaa vain kehoa, vaan tuoda levollisuutta myös mieleen.

Nautittavana on muun muassa karpalo- ja laventelihoitoja sekä yrttiöljyhoitoja ja aromaterapiaa. Myös meripihkaa ja merisuolaa käytetään.

Latviassa ovat suosiota saaneet erilaiset hyvinvointia ja terveydentilaa kartoittavat palvelut. Niitä hyödyntävät usein myös ulkomaalaiset, joilla ei ole akuuttia sairautta.

Sopiva terveystarkastuskokonaisuus valitaan kunkin asiakkaan yksilölliset toiveet ja taustatekijät huomioon ottaen. Kartoitukseen liittyy paitsi testausta myös konsultointia, vaikkapa ravitsemusneuvontaa.

Krimuldan Kartanon edusta.
Krimuldan Kartanon edusta.

Kuntoutuspalveluiden ja muiden hyvinvointipalveluiden parissa työskentelee Latviassa koulutettuja asiantuntijoita. Hoitotiimeissä on lääkäreiden lisäksi myös erilaisia muita hoitoalan ammattilaisia.

Latvian klinikoilla työskentelee muun muassa liikuntakyvyn palauttamiseen erikoistuneita ammattilaisia. He auttavat silloin, kun liikuntakyky on alentunut onnettomuuksien tai sairauksien jälkeen.

Asiantuntijoiden osaamisen lisäksi käytettävissä on tieteen innovaatioista muun muassa robottikävelyteknologia ja muuta robotiikkaa. Robottikuntoutuslaitteita käytetään muun muassa potilaille, joilla on halvauksen vuoksi ongelmia liikkumisessa.

Terveyden edistämisessä tärkeää on ympäristö. Useat latvialaiset hoitolaitokset sijaitsevat rannikolla tai mäntymetsässä.

Tarjolla on rauhallinen ympäristö palautumiselle sekä kuntoutumiselle.

Hoitojen lisäksi Latvialla onkin paljon tarjottavaa heille, joita kiinnostaa luonnon ja merellisen ilmaston tarjoama hoiva. Latvia vastaa, jos toiveissa on metsän rauha tai raikas meri-ilma.

Hoitojen lisäksi oman elementtinsä Latvia-kokemukseen tuovat maisemanvaihdos ja arjesta irtautuminen.

Jurmalan upeat hiekkarannat.

Kuntoutuskeskuksissa huomioidaan myös esteettömyys. Keskuksissa on esteettömät huoneet, kylpyhuoneet ja wc:t, hoitohuoneet ja kuntosalit sekä hissit kerrosten välillä ja hissit uima-altaissa.

Apuvälineitä käyttävien on mahdollista päästä esteettömiä reittejä pitkin rantateille.

Kuntoutus ja muu hoito edellyttävät aina myös hyvää kommunikaatiota. Koska hoitoihin tulevien ulkomaisten asiakkaiden määrä on vuosittain suuri, ammattilaiset ovat tottuneet kommunikoimaan eri puolilta maailmaa tulevien asiakkaiden kanssa ja heidän englannin kielen taitonsa on hyvää.

Toiminnassa otetaan huomioon erilaiset laatustandardit. Se tarkoittaa laadukkaan hoidon lisäksi myös laadukasta ympäristöä. Myös asiakkaiden yksityisyyttä varjellaan tarkoin. Hoitolaitokset noudattavat EU:n henkilötietojen suojaa koskevia vaatimuksia.

Internetin ansiota on se, että asiakas voi tehdä vertailua eri maissa tarjottavien palveluiden välillä.

– Moni terveysongelmien vuoksi hoitoa ja kuntoutusta kaipaava tai ennaltaehkäisevästi terveyden edistämiseen panostava valitsee Latvian hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi, Ušpele sanoo.

Latvia on vielä säästynyt massaturismilta. Siellä on mahdollista keskittyä oman hyvinvoinnin lisäämiseen ja kuntoutumiseen siistissä ympäristössä, ilman turhaa hälinää ja vilinää.

Eri kaupungit ja alueet tarjoavat kauneutta. Sitä henkivät rakennukset ja luonto. Latviassa on helppo antaa itselleen lupa keskittyä hetkeen ja omaan hyvinvointiin.

Poimintoja Latviassa tarjottavien hoitopakettien sisällöistä:

Terveyttä ja uutta ilmettä Līgatnesta

Kuntoutuskeskus ”Līgatne” 

Sijaitsee Līgatnen kaupungissa Gaujan satumaisessa kansallispuistossa. Ympäristö tarjoaa mahdollisuuden kauniista luonnosta ja rauhasta nauttimiseen. Alueella on myös suosittu nähtävyys, museokäytössä oleva neuvostoaikainen bunkkeri.  

Vartalon muokkaamiseen tähtäävä hoito sisältää muun muassa:

 • Lääkärin ja fysioterapeutin konsultaation ja yksilöllisen kuntoutussuunnitelman
 • Harjoittelua yksin ja ryhmässä
 • Vedenalaista hierontaa
 • Charcot-suihkuhoitoja
 • Lymfahierontaa

Terve selkä -hoito sisältää mm:

 • Kuntoutuslääkärin konsultaation ja kuntoutussuunnitelman
 • Fysioterapeutin konsultaation sekä yksilötunteja ja harjoituksia ryhmässä
 • Mutauutekylpyjä
 • Vedenalaista hierontaa ja selkähierontaa

Hoito-ohjelmien kestot vaihtelevat ja ne sisältävät myös majoituksen, aamiaisen, lounaan ja päivällisen.

Lisätiedot tai varaukset: www.healthtravellatvia.lv/en/clinic/rehabilitation-center-ligatne/

Historian havinaa Krimuldassa

Kuntoutuskeskus Krimulda

Sijaitsee vanhassa hurmaavassa kartanossa Gaujan kansallispuistossa. Kartanoympäristö henkii historiaa. Kartanolta voi ihailla kansallispuistoa ja uutta Siguldan linnaa. Alueella on mahdollisuus tutustua myös Krimuldan vanhan linnan raunioihin ja Gutmaniksen luolaan.

Eroon uupumuksesta -hoito sisältää mm:

 • Lääkärin ja fysioterapeutin konsultaation
 • Taideterapiaistunnon
 • Valohoitoja
 • Hierontoja
 • Helmikylpyjä
 • Rentoutta lisäävä ja kehoa vahvistava hoito sisältää mm:
 • Lääkärin ja fysioterapeutin konsultaation
 • Vedenalaisia hierontoja
 • Valohoitoja
 • Mutahoitoja
 • Liikuntaa

Molempia hoitoja myydään paketteina, joihin kuuluu yöpyminen kahden hengen huoneessa.

Lisätiedot ja varaukset: www.healthtravellatvia.lv/en/clinic/rehabilitation-center-krimulda/

Hoitoja ja seikkailua Tērvetessä

Tērveten kuntoutuskeskus

Kuntoutuskeskus on kauniissa Tērveten kansallispuistossa. Keskus sopii myös lapsiperheille, koska se sijaitsee suuren toimintapuiston äärellä. Toimintapuistossa voi seikkailla erilaisia satuhahmoja kohdaten. Terve selkä -hoidon tavoitteena on vähentää selkäkipuja, parantaa lihasvoimaa sekä lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Terve selkä -hoitoon sisältyy mm:

 • Lääkärin ja toimintaterapeutin konsultaatio
 • Ravintoterapiaa
 • Visuaalista taideterapiaa
 • Tanssi- ja liiketerapiaa
 • Mutahoitoja
 • Vedenalaista hierontoja

Tērvetessä on valittavana myös nivelterveyteen keskittyää hoitoa. Sen tavoitteena on muun muassa vähentää kipua ja lisätä nivelten liikelaajuutta. Hoito on suunnattu asiakkaille, joilla on esimerkiksi nivelrikkoa tai -tulehduksia. 

Nivelterveyteen keskittyvässä hoidossa mm:

 • Fysioterapiaa
 • Toimintaterapeutin tekemä tutkimus ja suunnitelma
 • Ravitsemusterapeutin konsultaatio
 • Liiiketerapiaa
 • Muta- ja helmikylpyjä

Hoitojakson hintaan sisältyy hotellimajoitus sekä aamiainen, lounas ja päivällinen arkisin.

Lisätietoa: Rehabilitation center “Tērvete” | HEALTH TRAVEL LATVIA

Ympäristö toipumisen tukeana

Riippuvuuksien hoitoon keskittynyt Sober Way

Keskus tarjoaa hoitoa alkoholi- ja huumeriippuvuudesta kärsiville. Hoito-ohjelmaa toteutetaan kauniissa Gaujan kansallispuistossa sijaitsevassa keskuksessa. 

Asiakkaat majoittuvat idyllisissä pienissä, mutta ylellisissä taloissa rauhallisessa maalauksellisessa maisemassa. Ympäristö on osaltaan tukemassa matkaa irti riippuvuuksista kohti täyttä elämää. 

Keskus uskoo kokonaisvaltaiseen hoitoon, jossa otetaan huomioon niin mielen kuin kehon hyvinvointi. Kattavassa hoito-ohjelmassa keskitytään riippuvuuden taustalla vaikuttaviin syihin aidon toipumisen mahdollistamiseksi. Ammattitaitoisten ja kokeneiden osaajien toteuttamassa kokonaisvaltaisessa ja kullekin asiakkaalle räätälöidyssä hoidossa huomioidaan tarkoin myös yksityisyys.

Hoito-ohjelma sisältää muun muassa:

 • Yksilöterapiaa/CBT ja ryhmäterapiaa
 • Seikkailuterapiaa
 • AA-kokouksia
 • Liikuntaa ja fysioterapiaa
 • Retkiä, konsertteja ja muuta kulttuuria  
 • Luentoja
 • 24/7 mentorointituki
 • 90 päivän jälkihoito-ohjelma
 • Tasapainoinen ruokavalio

Suositeltava oleskeluaika on 1–3 kuukautta. Keskus toimii Strenčin sairaalan yhteydessä.

Strencin psykoneurologinen sairaala

Sairaala tarjoaa myös laitoshoitoa alkoholi-, huume- ja lääkeriippuvaisille. Vain kahden tunnin ajomatkan päässä Riiasta sijaitseva sairaala on erikoistunut korkeatasoisiin avo- ja sairaalapalveluihin ja muun muassa riippuvuuden hoitoon. Sairaala sijaitsee Gauja-joen kauniissa maisemissa.

Ympäristö on osaltaan tukemassa matkaa irti riippuvuuksista kohti täyttä elämää. 

Hoitoa ja hemmottelua Jūrmalassa

Jūrmala on yli sata vuotta vanha kylpyläkaupunki Riianlahden rannalla. Se on tunnettu myös valtavan pitkästä hienohiekkaisesta rannastaan. Kaupungissa riittää ihasteltavaa myös vanhoissa kauniissa pitsihuviloissa, jotka ovat kuin karamelleja.

Jūrmalassa on mahdollisuus nauttia monenlaisista hoidoista, mutta sen lisäksi se on erinomainen paikka ammetaa hyvinvointia luonnosta: merestä ja mäntymetsistä.

Baltic Beach Hotel Jūrmala 

Kylpylähotelli sijaitsee lähellä merta. Hotellin ikkunoista on kaunis näkymä merelle. Asiakkaiden käytettävissä on merivesiallas ja paljon erilaisia spa-hoitovaihtoehtoja. Kylpylähotelli tarjoaa myös monenlaisia kuntoutusohjelmia.

Valikoimissa on ohjelma jonka kohderyhmänä ovat potilaat, joilla on hengitystie-elinten sairauksia. 

Hoito sisältää mm:

 • Kuntoutuslääkärin konsultaation, kuntoutussuunnitelman ja seurannan hoitojakson aikana
 • Fytoterapiaa
 • Terapeuttista voimistelua
 • Haloterapiaa (suolakammiossa)
 • Magneettiterapiaa
 • Merivesikylpyjä

Hotelli tarjoaa myös hyvinvointihoitoja, joiden tavoitteena on immuunijärjestelmän vahvistaminen, sairauksien ehkäisy, hoito ja kuntoutus. Hoito perustuu luonnon ja lääketieteen hyödyntämiseen.

Hoito sisältää mm:

 • Konsultaation
 • Fysioterapiaa
 • Kuntoharjoittelua
 • Erilaisia hierontoja ja kylpyjä

Lisätiedot ja varaukset: www.healthtravellatvia.lv/en/clinic/baltic-beach-hotel/

Hotelli Jūrmala SPA 

Kylpylähotelli sijaitsee lähellä merenrantaa. Hotellissa on uima-altaita ja kuusi erilaista saunaa.

Jūrmala SPA tarjoaa hyvinvoinnin edistämiseksi mm:

 • Lääkärin konsultaatiota ja lääkärin suositusten mukaisen harjoitusohjelman
 • Sauna ja allasosaston
 • Kuntosalin
 • Erilaisia hierontoja tai esimerkiksi 
 • Chargot-suihkun

Lisätiedot ja varaukset: www.healthtravellatvia.lv/en/clinic/hotel-jurmala-spa/

Klinikka ”Dzintari” 

Keskus tarjoaa rauhaa ja toipumista mielelle ja muun muassa monenlaisia spa-hoitoja. Henkilökunta on asiantuntevaa. Keskus uima-altaineen ja saunoineen sijaitsee vain noin 300 metrin päästä merenrannasta. Valikoimissa on burnout-oireiden ehkäisyyn paneutuva hoito. 

Klinikka Dzintari tarjoaa mm:

 • Lääkärin ja psykoterapeutin konsultaation
 • Harjoitusryhmä fysioterapiaa
 • Taideterapiaa
 • Ainutlaatuisia SPA-hoitoja

Hoitopaketin hintaan sisältyy majoitus ja pääsy uima-altaalle sekä spa-alueelle.

Lisätiedot ja varaukset: www.healthtravellatvia.lv/en/clinic/clinic-dzintari/

SIVA-hoitokeskus 

Sijaitsee 200 metrin päässä merenrannasta. Sen ympärillä on yksityinen rauhallinen mökkialue. Sijainti on mitä parhain kuntoutumiseen ja virkistäytymiseen. 

Kehon Detox -hoito sisältää mm:

 • Lääkärin, fysioterapeutin, psykologin ja ravitsemusasiantuntijan konsultaatioita
 • Vedenalaista hierontaa
 • Suolaterapiaa
 • Lymfaattista huuhtelua
 • Fysioterapiatunteja ryhmässä

Vaihtoehtona on myös Vitality-ohjelma. Sen tavoitteena on auttaa aloittamaan terveellisempi elämäntapa. 

Vitality-ohjelma koostuu mm:

 • Lääkärin, fysioterapeutin, psykologin ja ruokavalioasiantuntijan konsultaatiosta
 • Vedenalaisesta hieronnasta
 • Fysioterapiatunneista
 • Kuntosaliharjoittelusta

Hoitopaketit sisältävät myös majoituksen ja aterioita.

Lisätiedot ja varaukset: www.healthtravellatvia.lv/en/clinic/siva/

. . .

Lisätietoa terveysmatkailusta Latviaan: www.healthtravellatvia.lv 

latvia logo

Lue myös