d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kultaa Suomeen: Fazer Culinary Team Finland voitti kokkiolympialaisten catering-sarjan

Ensimmäistä kertaa olympialaisiin osallistunut Fazer Culinary Team Finland on voittanut kultaa Erfurtin kokkiolympialaisten catering-sarjassa. Puolentoista vuoden matka huipentui tänään 26.10. olympialaisten päättäjäisissä, kun Fazer Culinary Team Finland palkittiin korkeimmilla pisteillä ja ykkössijalla. 

Fazer Culinary Team menestyi historiallisesti 21.–26.10.2016 Saksan Erfurtissa pidettävissä kokkiolympialaisissa voittaen Suomelle kultaa catering-sarjassa. Kokkiolympialaiset on joka neljäs vuosi järjestettävä maailman suurin ruoka-alan kilpailu. Olympialaiset on järjestetty vuodesta 1900 alkaen, ja tällä kertaa kisojen catering-sarjaan osallistui 20 joukkuetta ympäri maailman. Fazer Culinary Team oli ensimmäinen catering-sarjaan osallistuva suomalainen joukkue kilpailun historiassa.

Puolentoista vuoden harjoittelu huipentui 150 hengelle tarjottuun lounaaseen, jonka raaka-aineiden sekä ruokien tuli kertoa kilpailujoukkueen maan ruokakulttuurista.

Fazer Culinary Team toi menuun suomalaisia juuria palvatun hirven kanssa tarjoillun kermaisen palsternakkakeiton muodossa sekä tyrni-omena-kaurajälkiruoassa. Valmistettava lounas sisälsi keiton, kaksi lämmintä ruokaa, yhden kasvisruoan, lisukkeet, salaattibuffetin ja jälkiruuan. Lounaan valmistamiseen sai käyttää aikaa enintään viisi tuntia, ja kustannukset annosta kohden saivat olla noin viisi euroa.

Kiitosta tuomareilta 

”Tuomaristo nosti suurimpana positiivisenä asiana ammattimaisen työskentelymme, siisteytemme ja kuinka hyvin olimme valmistautuneet ensikertalaisiksi. Suorituksessa näkyi kilpailun tuoma paine, mutta suoritus oli tasainen ja varma. Lopussa meille tuli hieman kiire, mutta saimme pidettyä homman aisoissa”, kertoo joukkueen kapteeni Mika Pesonen .

”Kilpailujoukkueen yhteishenki on pysynyt todella hyvänä, ja kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen, vaikka reissu onkin ollut vähillä yöunilla. Olympialaisissa on ollut upea tunnelma ja on ollut hienoa nähdä niin paljon eri kansalaisuuksia samassa tilassa jakamassa saman intohimon”, Pesonen jatkaa.

Fazer Culinary Teamin jäsenet ovat Fazer Food Servicesin huippukokkeja, jotka työskentelevät Fazerin sopimusravintoloissa nimekkäissä suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa. Joukkue on harjoitellut kilpailua varten tiiviisti 1,5 vuoden ajan. Fazer Culinary Teamissa on kahdeksan kokkia, mutta virallisessa kilpailujoukkueessa on neljä henkilöä: Joukkueen kapteeniMika Pesonen, Juha Aalto Reko Riikonen ja Sami Toropainen . Muut joukkueen jäsenet ovat Lilli Jyräs, Teemu Hokkanen, Tapio Bergström ja Matti Tikka . Joukkueen managerina toimii Karri Käki .

Fazer Food Services haluaa nostaa catering-alan arvostusta

”Kun neljä vuotta sitten päätimme lähteä seuraaviin kokkiolympialaisiin, päätimme tehdä sen kunnolla. Teimme yhteistyötä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa ja kävimme katsomassa esimerkiksi Luxembourgin MM-kisoja. Lisäksi meillä oli mahdollisuus käyttää sparraajina ulkomaisia, pitkän linjan kilpailukokemuksen keittiömestareita”, kertoo Fazer Food Servicesin gastronomiasta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Marianne Nordblom .

”Fazer Food Services suhtautui kilpailuun tosissaan ja se kantoi hedelmää. Fazer Culinary Teamin osallistuminen ja kilpailun tuoma menestys on historiallista ja suuri asia koko alalle – catering-ala kehittyy kokoajan ja haluamme tarjota tulevaisuuden osaajille edelläkävijän näköalapaikkoja.”

Myös Suomen joukkueen kanssa yhteistyötä tehneet neljä vuotta sitten kultaan yltänyt Fazer Culinary Team Sweden ja Suomen kokkimaajoukkue Culinary Team Finland saavuttivat kilpailussa kultatason omissa sarjoissaan.

Lue myös