d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kotimaista varhaisperunaa on jo tarjolla

Varhaisperunakausi alkoi tänä vuonna erityisen varhain. Jo ennen toukokuun loppua kotimaista varhaisperunaa oli tarjolla, ja perunamäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa kesäkuussa. Kauden varhaisuudesta ja suomalaisen varhaisperunan sadon markkinoille tulon ajankohdasta tiedotettiin hyvissä ajoin keskusliikkeitä, ja useissa kaupoissa onkin näkynyt kotimaista varhaisperunaa tarjolla ulkomaisen perunan rinnalla.

Osassa kaupoissa on tarjolla vain ruotsalaista uutta perunaa, vaikka kotimainen varhaisperunatarjonta on jo viikon riittänyt kattamaan kulutuksen.

– Tilanne on viljelijöistä hämmentävä, toteaa Naantalin Merimaskussa varhaisperunaa viljelevä Jukka Sariola. Sariolan tunnot edustavat koko tuotantosektoria, koska hän on myös MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja. Koko maan varhaisperunoista Varsinais-Suomessa tuotetaan yli 70 %.

– Joka päivä rannikolta ja saaristosta lähtee kymmeniä tonneja uutta tuoretta perunaa kohti markkinoita, joten saatavuudesta asia ei ole enää kiinni, Sariola painottaa. Kuluttajan kannattaa nyt kysyä kauppiaaltaan kotimaisen varhaisperunan perään.

Kotimaisen varhaisperunan tuotantotavat ovat todennettavissa ja laatujärjestelmien mukaan sertifioidut. Valitsemalla kaupasta kotimaisen varhaisperunan kuluttaja voi olla varma, että tuotantoketju on avoin ja läpinäkyvä pellolta kauppaan.

Lähde

Lue myös