d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kokkimaajoukkue esittäytyy: Samuel Mikander

Samuel Mikanderin taival kokkimaajoukkueessa alkoi erikoisella tavalla. Hän työskenteli pari vuotta sitten raaseporilaisessa ravintolassa ja aikoi osallistua kaupungissa järjestettävään kokkikilpailuun. Mikanderin aikomuksena oli käyttää jälkiruuassa jäätelöä ja annoksen harjoittelu edellytti jäätelökoneen hankintaa.

Etsintöjen aluksi mies suuntasi paikalliseen kokkikouluun, josta tarvittavaa instrumenttia ei kuitenkaan löytynyt. Kokkikoulussa kuitenkin osattiin kertoa, mistä jäätelökoneen voisi saada.

Mikanderille annettiin osoite ja hän huomasi pian olevansa kokkimaajoukkueen harjoittelutiloissa.

Jäätelökone löytyi ja kokkimaajoukkueen luotsit kiinnostuivat nuoresta kilpailuihin valmistautuvasta kokista. Pian Mikander valittiin osaksi kokkileijonia.

– Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, hän pohtii.

Mikanderin kiinnostus ruuanlaittoon sai alkunsa jo yläasteella. Sen jälkeen nuori kokinalku päätyi opiskelemaan alaansa Ahvenanmaalaiseen kouluun, josta valmistui vuonna 2010. Nyt hän pyörittää Karjaalla omaa ravintolaa.

Kokkimaajoukkuetta Mikander pitää opettavaisena kokemuksena. Hän kertoo kehittyneensä paljon ja saaneensa uusia ideoita muilta kokkileijonilta.

– Kaikilla kokeilla on oma tyyli ja kaikilta voi oppia uutta.

– Olin töissä Norjassa vuoden. Siellä kanssani työskenteli venäläisiä, ranskalaisia, saksalaisia kokkeja. Oli jännää huomata, kuinka erilaisia lopputuloksia samoista ruokalajeista syntyy eri kulttuurien edustajien tekeminä.

Tulevaisuudeltaan Mikander toivoo menestystä omalle yritykselle sekä jossain vaiheessa oppimatkaa ulkomaille. Potentiaalinen matkakohde on Tokio, koska se on suomalaiseen ruokakulttuuriin verrattuna niin erilainen. Eikä ravintolatarjontakaan ole hassumpaa.

– Jos muistan oikein, kaupungissa on yhtä paljon Michelin-tähtiä kuin Lontoossa ja Pariisissa yhteensä, Mikander hehkuttaa.

Mikä kokkimaajoukkue?

Suomen kokkimaajoukkue ry on Suomen kansallinen joukkue, joka edustaa Suomea kansainvälisissä kokkikilpailuissa

Kokkimaajoukkue edustaa Suomea mm. neljän vuoden välein järjestettävissä kokkien olympialaisissa. Seuraava The Culinary Olympics -mittelö järjestetään Saksan Erfurtissa vuonna 2016.

Kokkileijonat valmistautuvat kilpailuihin harjoittelemalla jatkuvasti eri osa-alueita parhaiden mahdollisten valmentajien ohjauksessa. He toimivat samalla koko ruokamaa Suomen suurlähettiläinä.

www.ctof.fi

Lue myös