d-md-none
Siirry pääsisältöön

Koh Yao Noi – pieni paratiisisaari, josta löydät kaiken ja vielä vähän päälle

Vaikka Koh Yao Noi on isoveljeään pienempi saari, niin Noi on silti selkeästi vilkkaampi. Kuten meidän hotellinjohtaja asian hienosti ilmaisi, Santhiyalla haluaa pysytellä resorttien porttien sisällä, mutta Koh Yao Noin saarella parasta on saaritutkiskelu. Me olimme tällä saarella ainoastaan muutaman päivän, mutta ehdimme sinä aikana käydä veneretkellä, fillaroida lähes koko saaren ympäri, sekä viettää iltapäivän hotellin altaalla happy hourien merkeissä. Täydellinen matka!

Jos sinulla on etsinnässä paikka, jossa haluat vaan levätä ja nauttia elämästä, niin Koh Yao Noi on sinulle.

Cape Kudu Hotel

Tämä viiden tähden hotelli on kehujen arvoinen sekä sijainniltaan, palvelultaan, huoneistaan sekä ravintolastaan. Poolialue oli ihana ja tyylikäs ja palvelu nopeaa. Joka päivä oli happy hour kolmesta neljään, jolloin sai kaksi drinkkiä yhden hinnalla. Siihen aikaan kokoontuivat lomatunnelmissa olevat asukkaan altaan reunaalle seurustelemaan ja nautiskelemaan kylmistä drinkeistä päivän päätteeksi.

Hotellin ravintola

Ravintola oli tyylikkäästi sisustettu ja juomavalikoima oli yllättävän laaja. Thaimaassa viini lasketaan luksustuotteeksi, joten sen verotus on 400%, mikä tekee siitä yhdestä viinilasista monessa paikassa saman hintaisen kuin Suomessa. Tämä myös tarkoittaa sitä, että monessa paikassa ei voi ostaa laseittain viiniä – etenkin nyt korona-aikaan kun turisteja on todella vähän. Heillä ei vaan yksinkertaisesti ole varaa avata pulloa sellaisella riskillä että joutuu kaatamaan osan viemäriin.

Tässä hotellissa myytiin laadukasta viiniä laseittain, joten pisteet siitä! Heillä oli myös minibaarissa oluet alennuksessa (tämä minua huvitti kun näin hinnaston). Ruoka oli myös erittäin hyvää, ja sai tilata myös aamulla pyydettyä hummeria, taskurapua sekä kalaa. Onko mitään parempaa kuin tuore merenelävä? Uskallan väittää, että eipä juurikaan.

Ravintolassa oli kaikki tuoretta ja raaka-aineet ensiluokkaisia. Aamiaisen sai nauttia altaan ääressä nauttien upeista maisemista. Buffetpöytä oli älyttömän runsas, ja viiden tähden hotellin mukaisesti aamiaisella oli myös oma aamiaiskokki, jolta sai toivoa oman munakkaansa tai vaikkapa Eggs Benedictin. Viisi tähteä!

Huoneet ja näkymät 10+

Huoneet olivat todella raikkaita, sisustus oli maulla tehty ja huoneista löytyi kaikki tarvittava ja vielä muutama yksityiskohta lisää. Meillä oli superior huone merinäköalalla, ja meidän parvekkeella oli ihana keinu, jossa istuttiin pitkän aurinkopäivän jälkeen nautiskelemassa elämästä.

Huoneeseen sai myös pyytämällä Chromecastin asennettua, jos sattui olemaan hetkiä että halusi chillailla rauhassa huoneessa.

Tämä oli yksi lempipaikoistani hotellilla. Kuvasta ei ehkä avaudu se tunnelma, jota tämä paikka huokui. Kiireetöntä olemista kauniissa maisemissa, iloisten ihmisten ympäröimänä. Take me back, please!

Retkiä merelle

Saariretkiä järjestetään jokaisen hotellin toimesta, eikä hotellit ota mitään rahaa välistä (yleensä) kun järjestävät kierroksensa. Me emme tavallisesti käy näissä, kun ne ovat yleensä sellaisia turistiansoja, mutta ajattelimme kokeilla nyt kun oli koronan takia niin hiljaista.

Meillä oli oma vene, joten saimme aika pitkälti päättää itse reittimme, ja vietimmekin mukavan päivän merellä – pysähtyen muutamilla uimapaikoilla ja kävimme myös katsastamassa suositun Blue Lagoon-kohteen. Jos olette Koh Yao Noilla ja haluatte tehdä päivä merellä-retken, niin suosittelen ottamaan oman veneen ja suunnittelemaan reitin yhdessä hotellin kanssa, niin että saatte päivästä mahdollisimman oman näköisen. Jos menette valmiiksi suunnitteluille retkille, niin varautukaa siihen samaan vanhaan turistikierrokseen, jota tarjotaan joka puolella maailmaa. Oman veneen vuokraaminen on todella edullista, ja raha menee myös suoraan paikallisen taskuun.

Saariruokaa

Koh Yao Noilla ei ole montaa ravintolaa, mutta jokaiseen makuun löytyy kyllä jotain. Päädyimme maistelemaan paikallisten suosimaa, jaettavaa annosta. Thaimaalaisessa ruokakulttuurissa ei tilata omia annoksia, vaan tilataan paljon ruokaa keskelle pöytää, jota jaetaan.

Itse koin muutaman uuden tuttavuuden thairuoan kanssa tällä reissulla. Ensimmäinen uusi kokemus oli tämä alla näkyvä jaettava lajitelma. Thaimaalaiset tyypillisesti syövät aina samalla rakenteella – ruoassa pitää olla suolaisuutta, makeutta, tulisuutta, kirpeyttä ja happamuutta. Lisäksi ruoan sisällön osalta annokseen pitää kuulua useampia proteiineja esimerkiksi kalan ja lihan muodossa, kasviksia, nuudeliannos sekä mahdollisesti myös keitto. Tällä rakenteella kootaan lajitelmia, jotka sitten vaihtelevat alueittain. Meille tarjoiltiin Phang Ngan alueen lajitelmaa.

Toinen uusi kokemus oli aamiaisella valmistetut banaaniletut, jotka kulkevat Thaimaassa nimellä Thai Roti. Jos et ole vielä maistanut näitä – niin laita ehdottomasti bucket listalle. Vähän Nutellaa kaveriksi ja ääntä kohti!

Kolmas uusi tuttavuus oli alla oleva taidonnäyte thaimaalaisesta ruoanlaitosta – nimittäin Omelet Tom Yam Kung. Kyse on siis Tom Yam keitosta, jossa riisin päälle on laitettu munakas. Hyvin mielenkiintoinen ratkaisu, ja oli kyllä maistamisen ja kokemisen arvoinen, vaikkakin taitaa jäädä yhdeksi kerraksi minun osaltani – pidän Tom Yam keitosta ihan perinteiseen tapaan!

Loy Krathong

Oih, Loy Krathong – tämä oli toinen kerta elämäni aikana, kun pääsin kokemaan tämän upean valon juhlan. Loy Krathongia juhlitaan aina marraskuussa ja tämä juhlapäivä sattui osumaan juuri meidän reissumme viimeiselle illalle. Tässä perinteisessä juhlassa thaimaalaiset haluavat kiittää veden jumalia, ja jokainen talous Thaimassa lähettää ulos veteen oman banaanipuusta tehdyn lautan, johon kiinnitetään kukkia ja suitsukkeita. Lisäksi perinteen mukaan pitäisi laittaa mukaan lautalle pala kynttä, kolikko ja kyynel. Kynnen palanen symbolisoi terveyttä, ja ajatuksena on että kun kynnen palanen lähetetään pois luota, niin mukana lähtee myös kaikki kolotukset ja sairaudet. Kolikko luonnollisesti edustaa vaurautta, ja idea kolikon pois lähettämisellä on että takaisin saisi suurta rikkautta. Kyynel symbolisoi surua – he lähettävät näin surun pois ja avaavat sydämensä onnelle. Mä rakastan näitä Thaimaalaisten uskomuksia ja tapoja!

Hotellilla oli oma Loy Krathong-työpaja, jossa sai valmistaa oman lauttansa, jonka me sitten yhdessä muun hotelliväen kanssa lähetimme maailmalle meidän suuressa uima-altaassamme. Meillä oli kyllä meri aivan vieressä, mutta ilmeisesti nousu- ja laskuvesi aiheuttivat ongelmia itse lauttojen laskemiseen, ja tämä oli myös tapa saada pidettyä porukka kasassa koko illan. Meitä ei haitannut! Mutta kerran olen Koh Samuissa kokenut Loy Krathongin kynttilämeren, ja se on kyllä maagista. Jos siis satut tähän aikaan Thaimaaseen, niin mene ehdottomasti veden ääreen ihastelemaan!

Hiljainen, palauttava saari

Koh Yao Noi oli kaikkea, mitä olin lukenut ja vielä vähän päälle. Saari on pieni, eikä sieltä löydy mitään villiä yöelämää eikä hirveästi palveluita – mutta kaikki mitä voit tarvita löytyy. Lisäksi kävimme baarissa, jossa ei ollut sulkemisaikaa, vaikka lain mukaan pitäisi sulkea joka puolella nyt korona-aikaan klo 23. Hyvä puoli hieman syrjemmillä saarilla on se, ettei siellä olla sääntöjen kanssa ihan niin justiinsa. Siinä kun aamun pikkutunneilla istui nautiskelemassa oluesta palmujen alla, niin tuntui siltä ettei koronaa olisi olemassakaan. Ja se, jos jokin, oli ihana tunne.

Näihin tunnelmiin päätämme tämän kerran Thaimaan matkamme. Vuonna 2022 lähdemme tutkailemaan paikkoja uudestaan!

Kiitos lukemisesta, ja jos olet suuntaamassa Thaimaahan, niin ihanaa matkaa!

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös