Kirja-arvio: Pataruokaa
Meri-Tuuli Lindström on koonnut yksiin kansiin kaiken maailman pataruokia klassikoista tuhdimpiin makkara- ja lihapohjaisiin patoihin. Joukossa on tuulahduksia maailmalta ja patojen seurana toimivia lisukkeita ja muita tilpehöörejä sekä sopan ja padan välimaastossa seilaavia reseptejä.
Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa
WSOY 2016
Kirja-arvio: Mia Heiskanen
Patojen valmistaminen on ihanan suurpiirteistä hommaa: pataan voi heittää melkeinpä mitä vaan, eikä ruoka yleensä mene pahasti vikaan, vaikka sitä hauduttaakin hieman aiottua pidempään. Ja mikä parasta: pata valmistuu käytännössä itsekseen. Talvella on kiva lähteä reippailemaan ulos, jättää pata uuniin muhimaan ja nauttia kotiin palatessa vastaan tulvivasta tuoksusta. Pataruoka toimii myös mainiosti illanistujaisten tarjottavana erilaisten piperrysten ja snapasten sijaan. Kavereiden kanssa ehtii hyvin vaihtaa kuulumiset kun pataruoka porisee itsekseen uunissa.
Ja nyt itse asiaan eli resepteihin. Meri-Tuuli Lindström on koonnut yksiin kansiin kaiken maailman pataruokia klassikoista tuhdimpiin makkara- ja lihapohjaisiin patoihin. Joukossa on tuulahduksia maailmalta ja patojen seurana toimivia lisukkeita ja muita tilpehöörejä sekä sopan ja padan välimaastossa seilaavia reseptejä. Kiva kokonaisuus kaiken kaikkiaan.
Hyötytietoa tarjoilee kirjan alkuun kootut patojen hoito-ohjeet ja niiden tarkemmat kuvaukset. En esimerkiksi tiennyt, mikä on Cataplana. Se on portugalilainen haudutuspata, joka sopii erityisesti simpukkaruokien ja äyriäisriisien valmistamiseen sekä ennen kaikkea niiden näyttävään tarjoiluun ruokapöydässä. Keraaminen pata on puolestaan kaikista saatavilla olevista padoista se kaikkein helppohoitoisin.
Reseptiikka on mutkatonta ja pienillä, Meri-Tuulin omiin kokemuksiin tai muutoin kyseiseen ruokalajiin liittyvillä tarinoilla höystettyä. Mukana on niin hernerokkaa, luistelupossua kuin Osso Buccoakin. Kansainväliset maut näkyvät kirjassa mm. portugalilaisina, vietenamilaisina ja brasialaisina vaikutteina. Tässä yksi poiminto:
Feijoada
5 dl mustapapuja
2 dl ruskeita tai borlottipapuja
2 dl kidneypapuja
400 g porsaan kassleria
1 porsaan kylkirivi (n. 500 g) leikattuna pituussuunnassa kahtia
400 g lenkkimakkaraa
300 g kabanossia
4 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
ripaus chililastuja
kokonaisia mustapippureita
suolaa
Laita pavut likoamaan runsaaseen kylmään veteen yön yli. Valuta ja huuhtele pavut ja laita ne pataan. Kuutioi kassler ja lisää se sekä porsaan ribsit papujen sekaan. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kiehauta.
Viipaloi makkarat ja kuori valkosipulit. Laita kaikki loput ainekset suolaa lukuun ottamatta pataan, lisää tarvittaessa vettä, jotta ainekset peittyvät. Peitä kannella ja nosta uuniin 120 asteeseen hautumaan 6-8 tunniksi. Sekoita, tarkista maku ja tarjoa.