d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Parasta kalasta

Helena Lylyharju & Kari Martiala
Parasta kalasta – Klassikkoruokia Suomesta

Karisto Oy, 2016

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Parasta kalasta esittelee kotoisten vesiemme kalat ja
herkullisimmat tavat valmistaa niitä. Kirjan tekijät kiertävät koko Suomen
meren rannoilta Järvi-Suomen kautta tunturimaisemiin ja kokkaavat yhdessä
keittiömestarien kanssa paikallisherkkuja ja kalaruokien klassikoita. Kirjan
resepteistä vastaa ruokatoimittaja, keittiömestari Helena Lylyharju, teksteistä
ja valokuvista ruokatoimittaja, valokuvaaja Kari Martiala.

Parasta kalasta on läpileikkaus kalaruokien Suomesta. Reseptit
ovat poimintoja Etelä-Suomen apajilta, länsirannikon herkuista, Järvi-Suomen
klassikkoresepteistä, pohjoisen jalokaloista ja Itämeren antimista.  Sisällöllisesti mennään alkusanojen jälkeen
suoraan asiaan eli resepteihin, joista löytyy ammennettavaa niin arkeen kuin
juhlaan. Parhaita paikallisherkkuja ja kalaruokien klassikoita – Kuha Walevska,
Kahden kalan keitto, Ahvenkukko ja Loimulohi. Klassikoiden lisäksi monia inspiroivia
alkupaloja illanistujaisiin ja juhlapöytään, maukkaita kalaruokia arkeen ja
juhlaan. Loppupuolelta löytyy myös kokoelma kalan kanssa sopivia kastikkeita sekä
ohjeita kalan käsittelyyn piirroskuvineen.

Pidin siitä, että kaikki
kirjan reseptit syntyvät perusaineksista, mikä jo omalta osaltaan innostaa kokeilemaan niitä kotikeittiössä. Ohjeet ovat selkeitä ja lyhyitä, joten ruokalajit
syntyvät sukkelasti, siitäkin plussaa. Kuvitukseen olisin ehkä kaivannut hieman
näyttävyyttä ja reseptikokonaisuuksien alussa olisi ollut kiva lukea
jotain kunkin alueen erityispiirteistä taikka siitä, miksi juuri nämä
reseptit ovat valikoituneet kirjaan. Mutta kaiken kaikkiaan itse reseptien
osalta hyvä ja kotikokkailuun innostava teos.

Lue myös