d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Mysi kokkaa ja kertoo

Mysi Lahtinen: Mysi kokkaa ja kertoo

HS Kirjat, 2016

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Ruokatoimittaja Mysi Lahtinen toimi Hesarin Kuukausiliitteen
kokkina 1986-1999. Nyt hän on koonnut yksiin kansiin suosituimmat reseptinsä,
näppärimmät niksinsä ja herkullisimmat tarinansa. Tämä lähes 300-sivuinen teos
on täyttä tavaraa eli toimivia reseptejä toisensa perään: satokauden kasviksia, kala- ja
lihaherkkuja, pastaa ja riisiä – jälkiruokia unohtamatta.

Reseptikimaraa ryydittävät tarinat raaka-aineista, niiden alkuperästä ja käyttötavoista käytännöllisine
vinkkeineen. Reseptejä taustoittavissa tarinoissa seikkailevat myös monet historialliset hahmot Pietari
Brahesta Aurinkokuninkaaseen ja varakreivi Francois Rene de Chateubriandiin –
muutamia mainitakseni. Tiesitkö miten lihapullaresepti on alun perin päätynyt
Pohjolaan?

”Suomalainen lihapulla on niin pieni, pyöreä ja lempeän
herkullinen, ettei siihen ajatella liittyvän mitään pahaa. Mutta niin vaan on,
että 14-vuotiaana vuonna 1697 Ruotsin valtaistuimelle noussut sotaisa Kaarle
XII on Venäjän tsaarin Pietari Suuren kanssa vaikuttanut lihapullien
ilmestymiseen Pohjolan herkuttelevien lasten lautasille.

Kaarle oli päättänyt kukistaa Pietari Suuren marssimalla
Moskovaan. Matka tyssäsi melkein alkuunsa, sillä Kaarle hävisi surkeasti
Pultavan taistelun. Kun muutakaan ei voinut, Kaarle pakeni Turkkiin ja rupesi
yllyttämään sulttaani Ahmed III:ta tsaari Pietaria vastaan. Mutta sulttaani
viis veisasi Pohjolan komean kuninkaan yrityksistä.

Kun suostuttelut eivät ottaneet tulta alleen ja
kotipuolestakin kuului huolestuttavia uutisia, ruotsalainen kuningas päätti
palata kotiin ja lähti miehineen matkaan. Kerrotaan, että sotamiesten repuissa
oli tuliaisina lihapullaresepti – turkkilaisen keittiön lahja Pohjolan
perukoille”.

Viihdyttäviä kokkailu- ja tarinahetkiä Mysin keittokirjan
parissa!

 

Lue myös