Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Koko vuoden grillauskirja

Risto Mikkola Koko vuoden grillauskirja

Readme.fi, 2017

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Koko vuoden grillauskirja kannustaa nimensä mukaisesti grillauksen iloihin ympäri vuoden. Kuten Risto Mikkola sytytyssanoissaan toteaa, moni mieltää grillauksen pelkästään kesälajiksi, vaikka liekkien loisteessa ja hiilten hehkussa on mukava kokkailla sydäntalvellakin kirpeässä pakkasessa (täytyypä kokeilla!). Mikkolan mukaan grillauksen lopputuloksesta tulee talvella usein jopa parempi, kun grillin kantta ei tule turhaan availtua ja pakkanen pitää lämmön pehmeämpänä.

Kirja alkaa grillaajan 10 käskyllä, joista hyvinä vinkkeinä nappasin esim. sen, että grillattavat kasvikset kannattaa ryöpätä kiehuvassa vedessä. Näin ne kypsyvät tasaisesti, eivätkä pala pinnalta tai jää sisältä raaoiksi. Itse sisältö on todella tuhti, reilut 300 sivua silkkaa asiaa eli reseptejä joka lähtöön – ja grilliin. Luulenpa, että tässä on se keittokirja, joka kuluu nimenomaan perheen miesväen käsissä, sen verran monipuolinen opus on kyseessä. Fanaattisinkin grillaaja löytää kirjasta ideoita ja inspiraatiota ympärivuotiseen grilliherkuista nautiskeluun. Mukana on niin helppoja perusjuttuja kuin vaativampiakin grillivirityksiä.

Aika monessa reseptissä oli mainittu grillausmetodi: suoragrillaus, epäsuoragrillaus ja kiertoilmauunigrillaus, mutta asiaan vihkiytymättömänä löysin kirjan lopusta myös niiden tarkemmat selitykset kuvineen.

Eikä sisältö ole pelkkää perusgrilliruokaa, vaan kokonaisuuksia salaatteineen, lisukkeineen ja onpa mukana muutama keittokin – pizzaa ja jälkkäreitä unohtamatta. Voiko grillissä todella valmistaa näin monipuolisesti ruokaa?

Erityismaininnan arvoisia ovat Roni Lehden herkulliset kuvat, jotka saavat veden herahtamaan kielelle!

Tässä poiminto tämän mainion kirjan reseptiikasta (valinta oli vaikea). Keep on grilling!

Siikataco ja savupaprikasalsa

4 ruodotonta suomustettua siikafileetä

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl suolaa

1 tl valkopippurirouhetta

24 pehmeää maissitacoa

2 avokadoa lohkoina

1 nippu korianteria hienonnettuna

2 dl smetanaa

Voitele siikafileiden pinta oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa siikafileet poikittain puoliksi kahdeksaksi palaksi. Grillaa fileet grillin parilatasolla, ensin nahkapuolelta 2 minuuttia. Käännä sitten fileet ja grillaa toista puolta puoli minuuttia. Poista siikafileet grillistä.

Grillaa maissitacot kuumiksi ja täytä. Käytä yhteen tacoon kaksi maissilettua päällekkäin, marinoitua punakaalia, avokadon lohko, smetanaa, siikavilepala, savupaprikasalsaa, limettiä, jalapenoja ja tuoretta korianteria.

Savupaprikasalsa

500 g tomaatteja lohkoina

1 rkl savupaprikajauhetta

1 nippu korianteria

2 limetin mehu

2 rkl sokeria

2 tuoretta jalapenoa viipaleina

2 tl suolaa

Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella ja tarkista maku.

Marinoitu punakaali

400 g punakaalia suikaleina

½ dl valkoviinietikkaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Kaada kaalisalaatti pakastepussiin nuiji varovasti lihanuijalla niin, että punakaali pehmenee ja maustuu.

 

Lue myös