Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Fuelfood Pikaruokaa

Hanna Skyttä, Fuelfood pikaruokaa

Fitra, 2017

Kirja-arvio Mia Heiskanen

Hanna Skyttä on tehnyt aiemmin jo pari Fuelfood-kirjaa, joihin en ollut ennen tätä opusta tutustunut, joten Hannan ruokafilosofiaan oli syytä tutustua tarkemmin. Hannan mukaan ruoka voi olla ravintoa, lääkettä, nautintoa tai pelkkää kehon polttoainetta. Ruoka ei kuitenkaan saisi olla silkkaa vatsantäytettä, sillä silloin valitsee helposti ruokatarvikkeita, jotka eivät edistä hyvinvointia. Fuelfood on mahdollisimman luonnollisista ja runsaasti ravinteita sisältävistä raaka-aineista yksinkertaisesti valmistettua ruokaa, jonka keho kykenee parhaiten hyödyntämään. Hanna on pyrkinyt käyttämään Fuelfood-resepteissä mahdollisimman vähän vilja- ja maitotuotteita, jotta Fuelfood-metodin mukaan valmistetut ruuat sulaisivat ja imeytyisivät elimistössä nopeasti.

Nopeus on avainsana tässä kirjassa. Hanna Skytän mukaan reseptien mukaan valmistettavat annokset energisoivat nopeasti niin mieltä kuin kehoakin, mutta ovat myös vikkeliä valmistaa. Okei, kiinnostus heräsi…millaisia reseptejä kirja tarjoaa?

Reseptit on jaoteltu uunissa ja liedellä valmistuviin, purkkiruokiin ja jäädytettäviin. Erityisen kiinnostavilta vaikuttaa purkkiruokaosio, mutta ruoditaan järjestyksessä.

Uuniruokien repertuaarista löytyy yllättävän paljon makeita vaihtoehtoja, joissa tosin on käytetty makeuttajana mm. erytritolia, joka on kaloriton makeuttaja. Omat suosikkini, joita voisin kokeilla, ovat kuitenkin lohi-avokadopesät ja bataattipohjainen aamiaispitsa. Aamiaispitsa on viljatun ja valmistuu näppärästi vaikkapa edellispäivän ruuan tähteistä tuunaten.

Purkkiruuat ovat annoskokoisia, joita voi valmistaa kerralla enemmän. Skytän mukaan purkkruuan etu on se, että ne ovat valmiiksi lasipurkkeihin pakattuja, jolloin ne voi jäädyttää ja ottaa näppärästi mukaan vaikkapa evääksi. Purkkiruokaosiosta löytyy reseptejä lasagneen purkissa, köyhiin ritareihin, sushiin, marjapuuroon, omelettiin ja maapähkinäpuuroon. Ruuat valmistetaan siis suoraan lasipurkkeihin…hmm saman asian kai ajaa se, että tekee yhden ison annoksen ja jakaa sen muovipurkkeihin pakastimeen? Sama asia, eri käyttöliittymä? En ole kokeillut lasipurkki-ideaa käytännössä, joten hankala sanoa miten se toimii.

Liedellä valmistamisen ajatuksena on Skytän mukaan se, että rasvaa ei tarvitse juurikaan käyttää, jos välineet ovat oikeanlaiset. Mielenkiintoisin resepti tässä osiossa oli mielestäni broileri-puurotto, joka on ikään kuin risotto, mutta kaurahiutaleista valmistettu. Tätä aion kokeilla!

Jäähdytettävien osio on täynnä erilaisia herkkuja, joita ei tarvitse kypsentää uunissa. Näissäkin makeutukseen on käytetty sokeria kevyempää steviaa. Jäädykekakkuja on moneen lähtöön, joista mustikka-kardemumma -makuyhdistelmä on varmasti kokeilemisen väärti. Loppuhuipennuksena ilahdun Pina Colada -smoothien reseptistä. Tosin silloin on metsästettävä kaappiin heraproteiinijauhetta, steviaa ja ksantaanijauhetta, joita en todennäköisesti muutoin ruuanlaitossa käytä.

Hanna Skytällä on oma, terveellinen näkökulmansa ruuanlaittoon, joka vaatii hieman raaka-ainevarastojen tuunausta kotikeittiössä, mikäli haluaa valmistaa nopeaa ja ilmeisen terveellistä ruokaa. En tiedä jaksaisinko alkaa arjessa värkäämään itselleni purkkiruokaa, mutta tarjoiluun se on hauska idea! Jäädykekakuista innostuin.

Lue myös