d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Emman kakkukirja

Emma Iivanainen, Emman kakkukirja – leivo, kuorruta ja koristele

Docendo, 2017

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Emma Iivanainen on tehnyt kakkukirjan kaikille, jotka rakastavat leipomista, uunista leijailevaa kakkupohjan tuoksua, korkeita kakkuja valuvine suklaakuorrutteineen ja kauniiden koristeiden askartelua. Emma Iivanainen on itseoppinut kakkutaiteilija ja leivontakirjailija, joka tekee jälkiruokajuttuja aikakauslehtiin ja suunnittelee kakkuja niin NHL-pelaajille kuin huippumalleille. Hän myös luennoi siitä, miten omasta intohimosta voi tehdä itselleen työn. Hauska yksityiskohta hänen taustassaan onkin se, että Emma on koulutukseltaan diplomi-insinööri, mutta suunnitteli luennoilla mieluummin kerroskakun rakenteita. Nyt hän elättää itsensä täyspäiväisenä leivonta-alan yrittäjänä.

Visuaalisesti kirja on todella kaunis. Jokainen resepti on kuvattu äärettömän kauniisti ja inspiroivasti. Emman periaatteena tuntuu muutoinkin olevan se, että itse reseptit ovat suht´ simppeleitä, jotta koristeluun jaksaa panostaa. Ja se näkyy. Kivaa oli myös se, että kirjan alussa on listattu erilaisia koristeluvälineitä (tyllat), jotka tunnistaa helposti kuvasta kun käy läpi reseptiä. Myös kerroskakun kokoamisen vaiheet on kuvitettu yksityiskohtaisesti.

Muutoinkin plussaa siitä, että reseptien eri työvaiheet on kerrottu riittävän selkeästi sekä työkalu jota kussakin työvaiheessa on hyvä käyttää. Näin hieman monimutkaisetkaan reseptit eivät lannista, vaan innostavat kokeilemaan. Kirjasta löytyy myös sopivasti reseptejä helpoista haastaviin. Ja jos ei halua valmistaa kokonaista kakkua (joita tosin löytyy toinen toistaan upeampia), kansien sisältä voi ammentaa kivoja pienten tarjottavien ideoita, kuten vaikkapa dominotikkarit, vaahtokarkkitikkarit, pretzeltikkarit tai helpot sitruunapullat. Vaikka en itse olekaan mestarileipuri, aion rohkaista itseni kokeilemaan Emman ohjeella ainakin Cookies ´n´Cream -juustokakkua ja pakastettua juustokakkua. Ehkäpä kirjoitan blogiin, miten tässä onnistuin : )

Näytin kirjaa myös ystävälleni, joka on todellinen mestarileipuri, jonka kakut ovat aina perhejuhliemme kohokohta. Hän inspiroitui koristeluideoista ja -ohjeista, joten luulenpa, että Emman kakkukirja kulkeutuu nopeasti myös hänen kirjahyllyynsä.

Pakastettu juustokakku

Pakastetun juustokakun hyydyttämiseen ei tarvita liivatetta. Koristele kesäinen kakku syötävillä kukilla, kutn orvokeilla ja mintulla.

VUOKAAN

rypsiöljyä

KEKSIPOHJA

130 g kandisokerikeksejä (1/2 pakettia)

20 g voita

TÄYTE

3 dl vispikermaa

200 g tuorejuustoa

½ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tl raastettua sitruunankuorta

3 rkl sitruunamehua

KORISTELU

vadelmia

mustaherukoita

punaherukoita

mintunlehtiä ja -kukkia

orvokkeja

Öljyä halkaisijaltaan 16 cm olevan irtopohjavuoan reuna ja pingota pohjalle leivinpaperi.

Murskaa keksit ja sekoita keksimuru sulatettuun voihin. Painele seos pohjalle. Vatkaa kerma vaahdoksi. Se Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri, raastettu sitruunankuori ja sitruunamehu. Vatkaa tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon. Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Pakasta kakkua vähintään neljän tunnin ajan. Irrota kakku vuoasta ja koristele marjoilla ja syötävillä kukilla.

Vinkki

Nosta kakku huoneenlämpöön tai jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua, jotta se pehmenee hieman.

Lue myös