Siirry pääsisältöön

Kikherne on Baban hummuksen lämmin sydän

Ronit jos kuka osaa kertoa hummuksesta, sillä se on Baba Foodsin sydän. – Liiketoimintamme sai alkunsa hummuksesta. Sen sydän on puolestaan kikherne, joka on myös toisen päätuotteemme – falafelin – pääraaka-aine. Myös tahini on tärkeä osa hummusta. Jos kikherne on hummuksen sydän, niin tahini on sen sielu.

Kaupan hyllyt notkuvat tänä päivänä mitä erilaisempia hummuksia, mutta tuoreus erottaa Baban hummuksen muista.  – Haluamme tarjota hummuksen tuoreena. Se tarkoittaa ensiluokkaista makua ja mahdollisimman vähän säilöntäaineita. Joudumme luonnollisesti tinkimään hieman tuotteen säilyvyydestä, mutta olemme halunneet tehdä kompromissin, koska hummuksen ensiluokkainen laatu ja maku ovat meille sydämen asia. 

Vain paras kikherne kelpaa

Kikherneen laatu ratkaisee, miltä hummus maistuu, joten Baba haluaa todella metsästää satokaudesta toiseen sitä kaikkein parasta kikhernettä.  – Meillä on erinomainen agentti, joka etsii meille jatkuvasti maailmalta parhaimpia kikherneitä ja ostaa ne suoraan viljelijöiltä.  Hyvän kikherneen hankintaprosessi ei ole tullut suinkaan helpommaksi ilmaston ääri-ilmiöistä johtuen. Kun satoja menetetään, kikherneen kysyntä kasvaa ja maailman markkinahinta nousee. 

Ronit kertoo, että kikherneen koolla ja maaperän laadulla on oleellinen merkitys lopputuotteen maun kannalta. – Saamme jatkuvasti tuotenäytteitä maailmalta, ja tarkkailemme hyvin kriittisin silmin niiden ulkomuotoa, väriä ja kokoa. Kun kikherne läpäisee ensimmäisen seulan, testaamme, miten se toimii käytännössä ja millaisia makuja siitä irtoaa. 

Hummus on luotu jaettavaksi

Ronit kertoo myös, että hummus ei ole alun perin pelkkä leivän kaverina nautittava levite. – Hummus tuodaan oikeaoppisesti pöytään lämpimänä isolla lautasella koko pöytäkunnan jaettavaksi. Ennen tarjoilua se herätetään henkiin lusikalla pyöräyttämällä, jonka jälkeen siihen lisätään hyvää oliiviöljyä. Hummuksessa on jo sinällään paljon luonnetta, mutta sen keskelle eli sydämeen voi lisätä vaikkapa papu- tai harissatahnaa, yrttisekoituksia tai siemeniä. Baba Original hummusta voi myös helposti tuunata oman maun mukaan pyöräyttämällä sekaan esimerkiksi sitruunaa, yrttejä tai valkosipulia. 

Vinkki!

Tällä hetkellä Baballa on kaupoissa Baba Hummus ja Baba Chili Hummus. Uutuuksina ovat tulossa Baba Green Hummus sekä hummus runsaalla tahinipitoisuudella. 

Baba – Handmade in Helsinki. www.baba.fi

Teksti: Mia Heiskanen

Lue myös