d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kantarelli valittiin Marttojen äänestyksessä Suomen kansallissieneksi

– Moni asia puhuu keltavahveron eli kantarellin valinnan puolesta. Kantarelli on kaunis ja helposti tunnistettava sieni, mikä tekee siitä hyvin turvallisen sienen myös aloittelevalle sienestäjälle. Se on kesäsienistä ensimmäisiä ja yleensä runsassatoinen. Sillä on myös sienistä ehkä kaikkein pisin satokausi, toteaa Marttaliiton sieniasiantuntija Arja Hopsu-Neuvonen.

Kantarelli sopii kansallissieneksi myös siksi, että sitä esiintyy koko maassa. Se on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, ja vaikka se on harvinaisempi Pohjois-Suomessa, sitä kuitenkin esiintyy aina Tunturi-Lappia myöten. Kasvupaikaltaan kantarelli on paikkauskollinen ja se kasvaa usein suurina ryhminä. Kantarelli on erityisesti suomalaisten suosiossa. Esimerkiksi Ruotsissa sitä käytetään paljon vähemmän.

Herkkutatti, haaparousku ja suppilovahverot hyviä kakkosia

Äänestyksessä herkkutatti, haaparousku ja suppilovahvero saivat tasaisesti toiseksi eniten ääniä, kukin noin 15 %.

Herkkutatti, eli kansanomaisesti kivitatti, on arvostetuimpia ja herkullisimpia ruokasieniämme. Haaparouskua tai haapasientä käytetään perinteisesti sienisalaattiin erityisesti jouluna. Suppilovahvero eli suppis taas on helppo tunnistaa, se on hyvin herkullinen ja runsassatoinen. Suppilovahveron käyttö yleistyi Suomessa vasta 1970-luvulla. Nykyään sieni kuuluu eteläisen ja keskisen Suomen sienestäjien suosikkisieniin.

Lähde

Lue myös