d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kananmunattomia reseptejä

Suomen kanaloissa elää lähes kolme ja puoli miljoonaa kanaa. Suurin osa niistä asuu häkkikanaloissa, joissa niillä ei ole juuri lainkaan mahdollisuuksia toteuttaa niille luontaisia käyttäytymismalleja. Loput kanat elävät lattia-, luomu- ja free range -kanaloissa, joissa on niissäkin paljon eettisiä ongelmia.

Kanojen esiäidit eli viidakkokanat munivat 8–15 munaa vuodessa. Kananmunateollisuudessa kanat on jalostettu munimaan yli 300 munaa vuodessa. Se rasittaa niiden elimistöä valtavasti. Kananmunantuotanto kuluttaakin kanat loppuun hyvin nuorina. Ne tapetaan ja vaihdetaan uusiin, kun niiden munantuotanto vähenee. Kaikessa kananmunantuotannossa on läsnä myös kukkotipuongelma: Jokaista kanaa kohden kuoriutuu kukko. Ne tapetaan päivän ikäisinä, koska niille ei ole käyttöä kananmunantuotannossa.

Valitsemalla kananmunattomat tuotteet ja reseptit teet hyvän teon niin kanojen kuin kukkotipujenkin puolesta! Allekirjoita myös vetoomuksemme: http://oikeuttaelaimille.fi/vetoa-hakkikanojen-puolesta

Kananmunia on totuttu käyttämään hyvin monissa ruoka- ja leivonnaisohjeissa, mutta kanojen onneksi ne eivät ole juuri koskaan välttämättömiä: jopa munavoita ja marenkia voi tehdä ilman kananmunia. Kananmunien sijasta voi käyttää kymmeniä erilaisia ruoka-aineita, kuten perunaa, omenasosetta, banaania, kaurahiutaleita, tofua, korppujauhoja tai säilykekikherneiden lientä. Usein kananmunan voi myös vain jättää pois reseptistä eikä sitä tarvitse korvata millään.

Ruoanlaitto

Kasvispihvit ja pyörykät saa pysymään kasassa monilla eri aineksilla. Kokeile esimerkiksi kaurahiutaleita, raastettua perunaa, korppujauhoa, murustettua ranskanleipää tai gluteeni- tai kikhernejauhoja. Pihvi- ja pyörykkätaikinoissa tärkeää on taikinan koostumus: se ei saa olla liian kosteaa eikä liian kuivaa. Parhaan tuntuman taikinaan saat, kun sekoitat sen käsin. Pihvien ja pyöryköiden on tärkeää myös antaa paistua joka puolelta kunnolla. Syntyvä paistopinta pitää niitä omalta osaltaan myös koossa.

Leivittämisessä voi kananmunien tilalla käyttää vedestä ja perunajauhoista, maissitärkkelyksestä tai vehnäjauhoista tehtyä seosta. Seoksen voi halutessaan maustaa suolalla ja muilla mausteilla.

Monet tekevät makaronilaatikon ilman kananmunia käyttämällä munamaidon tilalla yksinkertaisesti kaura- tai soijakermaa. Kasvimaitoon sekoitettu soseutettu pehmeä tofu ajaa myös saman asian.Tätä todella helppoa reseptiä kannattaa myös kokeilla.

Omeletin tai munakokkelin voi tehdä kikhernejauhoista tai tofusta. Munaton munavoi valmistuu kikherneistä, tofusta ja margariinista. Jos haluat siihen kananmunan makua, löytyy etnisistä ja kasvisruokaan erikoistuneista kaupoista mustaa suolaa, jonka maku muistuttaa kananmunaa.

Leipominen

Jos kananmunaton leipominen ei ole sinulle ennestään tuttu juttu, on kätevintä valita valmiiksi kananmunattomat reseptit. Kananmunaa sisältävien lempireseptiesi muuttaminen munattomiksi onnistuu myös. Täältä löydät paljon tietoa siitä, miten kananmunat vaihdetaan muihin aineisiin.

Letut onnistuvat helposti ilman kananmunia! Kananmunan tilalle ei tarvitse lisätä mitään uutta ainesosaa, sillä ruokalusikallinen tai pari lisää vehnäjauhoa ajaa saman asian. Nesteeksi kannattaa valita mikä tahansa kasvimaito tai vissy, jolla saat aikaan rapeat pitsireunat. Muista myös käyttää hyvää paistinpannua, taipuisaa lastaa sekä riittävästi rasvaa. Hyvän peruslättyohjeen löydät täältä.

Pannukakku valmistuu ilman kananmunia, kun taikinaan sekoittaa soijajogurttia ja kaurahiutaleita. Ohjeen löydät täältä. Jos aiot paistaa vohveleita, on tässä hyvä perusresepti.

Kuohkean kananmunattoman täytekakkupohjan salaisuus piilee omenasoseessa ja vissyssä sekä oikeanlaisessa paistotyylissä. Omenasose antaa taikinalle pehmeyttä ja vissy puolestaan kuohkeutta. Kun kakkupohja paistetaan pannukakun tapaan uunipellillä tasona, se jaksaa nousta kuohkeaksi ja paistua läpikotaisin kypsäksi. Täältä löydät reseptit vaaleisiin ja suklaisiin täytekakkupohjiin (myös gluteeniton ohje) sekä vinkit erilaisiin täytteisiin ja kuorrutteisiin.

Myös marenkia voi tehdä ilman kananmunia. Säilykekikherneiden liemi vaahtoutuu kuin kananmunan valkuainen, joten siitä voi tehdä marenkeja tai pavlovaa.

Kananmunat voi jättää pois myös pullataikinasta, eikä niitä tarvita myöskään pullien tai joulutorttujen voiteluun. Pullataikina pysyy koossa jo pelkästään vehnäjauhojen gluteenin avulla ja saa kuohkeutensa sopivasti vaivatusta ja kohonneesta taikinasta. Pullat voi voidella sokerivedellä tai kahvilla. Pullat voi myös jättää kokonaan voitelematta ja tarvittaessa peittää leivinpaperilla, mikäli ne meinaavat palaa. Pulla- ja korvapuustireseptin löydät täältä. Täältä puolestaan löydät lisää erilaisia vinkkejä pullien voiteluun.

Mehevät kuppikakut ja muffinssit eivät nekään tarvitse kananmunia avukseen. Kuohkeudesta vastaavat mm. sokeri ja nostatusaineet sekä sopivan löysä taikina. Täältä löydät ohjeen suklaiselle ja täältä vaniljaiselle kuppikakulle.

Kokonaan vegaanisesta Kamomillan konditoria -leivontablogista löytyvät reseptit myös mm.mutakakulle, paahtovanukkaalle ja lemon curdille. Ne on totuttu valmistamaan kananmunista, mutta ne kaikki onnistuvat hyvin myös ilman.

Jos et halua itse leipoa tai tehdä ruokaa alusta saakka, löytyy kaupoista paljon kananmunattomia vaihtoehtoja niin eines- kuin leivonnaisosastoiltakin. Vegaanituotteet-sivulle on koottu käteviä ja monipuolisia listoja tuotteista, jotka eivät sisällä kananmunia tai mitään muutakaan eläinperäistä.

Lähde: www.oikeuttaelaimille.fi

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: https://oikeuttaelaimille.fi/uutisia-ja-ajankohtaista/kananmunattomia-resepteja

Lue myös