d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kalaruokia aloittelijalle

Lähde: Pro Kala

Aloittelevan kalakokin kannattaa ensin kokeilla reseptejä, joissa käytetään valmiiksi kypsennettyä kalaa, kuten savukalaa. Se on jo itsessään maukas ateria vaikkapa perunoiden kanssa, mutta savukalaa voi käyttää myös raakaaineena. Siitä saa helposti esimerkiksi uuniperunoille täytteen tai makua kalakeittoon.

Kala-aterian voi nauttia myös herkullisen suolaisen piirakan muodossa. Piirakkapohjan voi tehdä itse tai käyttää valmispohjaa. Kirjolohisuikaleet sopivat hyvin täytteeksi: niiden kaveriksi voi laittaa kasviksia oman maun mukaan.

Edellisenä iltana tehtyä piirasta on kätevä lämmittää vaikka lounaaksi tai välipalaksi kiireisenäkin päivänä. Suomalaiset voisivat syödä silakkaa enemmän – onhan se todella ekologinen raaka-aine! Jos silakan makua arastelee, voi silakkafileestä irrottaa nahan. Se lähtee helposti vetämällä irti. Nahaton filee on miedon makuista ja ruodotonta. Uunissa valmistettavat silakkarullat on helppo ruoka, jonka voi tehdä joko nahallisesta tai nahattomasta silakkafileestä. Makua voi muokata eri mausteita ja kastikkeen raaka-aineita käyttämällä: kokeile joskus laittaa rullien päälle vaikkapa tomaattimurskaa ja yrttejä tai kookosmaitoa ja currytahnaa!

Kirjolohipiirakka

page11image6309920

Ainekset:

  • 500 g ruis- tai ruisperunataikinaa(pakaste)
  • 300 g marinoituja kirjolohisuikaleita
  • 500 g pakastekasviksia tai vastaava määrä tuoreita kasviksia
  • 1–2 tl pippuriseosta tai sitruunapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 munaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1–2 dl tillisilppua
  • 2 dl juustoraastetta

1. Anna taikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan ja kauli tai painele se kämmenellä leivinpaperin päällä vuoan pohjan ja reunojen kokoiseksi. Nosta piirakkapohja leivinpaperin kanssa metalliseen matalaan piirakkavuokaan (halkaisija 30 cm) tai korkeareunaiseen vuokaan (halkaisija 24 cm).

2. Jos käytät tuoreita kasviksia, paloittele, esikeitä 4–5 minuuttia
ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Valuta hyvin. Anna pakastekasvisten sulaa kohmeisiksi. Levitä kasvikset ja kalasuikaleet marinointiliemineen piirakkapohjalle.

3. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon ruokakerma, tilli, mausteet ja puolet juustoraasteesta. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

4. Paista 225 asteessa 30–35
minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla (keraamisessa vuoassa paistoaika on pidempi). Anna piirakan levähtää hetki. Nosta se varovasti leivinpaperia apuna käyttäen tarjoiluvadille. Poista paperi. (Jos leikkaat piirakkaa pinnoitetussa vuoassa, pohja naarmuuntuu).

5. Tarjoa piirakka lämpimänä esim. tomaattisalaatin kera.

Savukalamousse

.

.

.

.

.

.

.

.

  • n. 200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)
  • 120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)
  • 3 rkl majoneesia
  • 0,5 dl kevätsipulia
  • 2 rkl kapriksenmarjoja
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 2 rkl tuoretta tilliä
  • mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)

1. Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

2. Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.

Lue myös