d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kalakeitto maistuu kesälläkin

Kalakeittoreseptejä on varmasti yhtä monta kuin kokkejakin. Se on erittäin monipuolinen ruoka, jonka variaatiomahdollisuudet ovat loputtomat. Kuhaa vai lohta? Kermaista vai kirkasta lientä? Mitä kasviksia laitetaan mukaan, entä miten keitto maustetaan? Jos haluat herkutella hifistellen, voit keittää liemen itse, mutta valmiilla kalaliemituotteilla onnistuu myös tekemään maukkaan kalakeiton.

Monet yhdistävät keitot kylmiin kuukausiin, koska silloin ne lämmittävät ihanasti. Hellekelillä lämmittävälle vaikutukselle tuskin on tarvetta, mutta se ei tarkoita, etteikö keittoa voisi tehdä kesälläkin. Keitto sopii kesään jo senkin vuoksi, että helteellä nesteytys on äärimmäisen tärkeää: keiton liemi auttaa kuin vahingossa pitämään kehon nestetasapainoa yllä!

Kala kypsyy keitossa nopeasti: se kannattaa lisätä keittoon aivan viimeisenä, eikä se vaadi kuin muutaman minuutin haudutuksen. Kuumallla säällä lieden ääressä huhkiminen ei houkuttele, joten nopeasti valmistuva kalakeitto vapauttaa aikaa ulkona syömiseen ja kesästä nauttimiseen.

Reseptit

Aurinkoinen kalakeitto

1 sipuli
2 porkkanaa
1 oranssi tai keltainen paprika
1 fenkoli
1 rkl voita tai rypsiöljyä
1 tl currya tai kurkumaa
7,5 dl – 1 l kalalientä
1 tähtianis
1 – 2 appelsiinia
400 g kuha-, ahven-, siika- tai kirjolohifileetä
suolaa
tuoretta tilliä

Kuori sipuli ja porkkanat. Huuhtele paprika ja fenkoli. Leikkaa kasvikset lohkoiksi.

Kuumenna rasva kattilassa ja lisää siihen currya tai kurkumaa. Lisää kasvikset ja kääntele hetken aikaa.

Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä, kunnes kasvikset kypsyvät, 10 – 15 min.

Pese appelsiini huolellisesti ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta ja puserra appelsiinista sitten mehu. Lisää nämä keittoon.

Paloittele nahattomat kalafileet. Lisää kalapalat keittoon, samoin tuore, hienonnettu tilli. Keitä, kunnes kala kypsyy eli 3 – 4 min.

Aasialainen kalakeitto

500 g nahatonta turskafileetä (tai muuta vaaleaa kalaa)
1 porkkana
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 sitruunaruoho
4 perunaa
puolikas pieni kesäkurpitsa
1 rkl punaista thai-chilitahnaa
1 dl rypsiöljyä
5 dl rapu- tai kalalientä
4 dl kookoskermaa
1 rkl kalakastiketta (fish sauce)
limenmehua
reilusti tuoretta korianteria (thai-basilika ja minttu toimivat myös)

Poista turskafileestä mahdolliset ruodot ja leikkaa suupaloiksi.

Pilko porkkanat kuutioiksi. Hienonna sipuli, valkosipuli, inkivääri ja sitruunaruoho.

Lohko perunat ja kesäkurpitsa reilummiksi paloiksi.

Kuullota kaikki vihannekset öljyssä currytahnan kanssa.

Lisää joukkoon kala- tai rapuliemi. Anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kookoskerma ja lohkottu turska. Anna hautua muutaman minuutin kunnes kala on kypsää. Viimeistele limemehulla ja karkeaksi leikatuilla yrteillä.

Kipparin keitto

3 dl vettä
½ sipuli
muutama maustepippuri
laakerinlehti
1 porkkana
5-6 perunaa
150 g silakkafileitä
1,5 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl pakasteherneitä
5 cm pätkä purjoa
tuoretta tilliä
1 rkl margariinia
1 kalaliemikuutio
(suolaa)

Kuutioi sipuli, porkkana ja perunat ja kaada ne kiehuvaan veteen. Lisää maustepippurit ja laakerinlehti.Keitä muutama minuutti.

Lisää paloitellut silakkafileet ja maitoon sekoitettu vehnäjauho. Anna hautua hetki.

Lisää herneet, purjo ja margariini ja anna vielä hautua muutaman minuutin ajan.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää tarjolle vietäessä tillisilppu.

Lähde

Lue myös