d-md-none
Siirry pääsisältöön

K-ryhmä selvitti: Jouluruokiin kaivataan vaihtelua

Vaikka joulu on edelleen suomalaisten mielissä perinteinen juhla, 80 prosenttia kertoo kaipaavansa vaihtelua joulupöytään. Uusia reseptejä kokeillaan erityisesti joulun jälkiruokatarjoiluissa. Arkiruokanakin vauhdikkaasti yleistynyt sushi hiipii myös jouluun, sitä olisi valmis kokeilemaan 15 prosenttia suomalaisista myös joulupöydässä.

Jopa 80 prosenttia suomalaisista kaipaa vaihtelua joulupöytään. Myös perinteitä halutaan säilyttää, sillä 50 prosenttia suomalaisista on valmis tuunaamaan joulupöydän tarjoiluja ja 24 prosenttia sanoo voivansa uudistaa joulupöydän tarjoiluista puolet.

”Joulun suosituimmat tuotteet pysyvät aika lailla samoina vuodesta toiseen. Kinkuista pienemmät kinkut kasvattavat osuuttaan, mutta myös kalkkunan suosio kasvaa vuosi vuodelta. Tänä vuonna odotamme, että yhä useampi ostaa kinkku- ja kalkkunaviipaleita. Perinteisten valmislaatikoiden rinnalle on nousemassa bataattilaatikko ja punajuurilaatikko, kertoo tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen.”

Jouluruokien valmisteluihin käytetty aika pysynyt samana

K-ryhmän tekemän tutkimuksen mukaan jouluvalmistelut aloitetaan ajoissa. Pyhäinpäivä marraskuun vaihteessa käynnistää osalla jo jouluvalmistelut, mutta suurimmalla osalla vastaajista valmistautuminen jouluun alkaa joulukuun alussa. Jouluruokia myös valmistellaan pitkään: 35 prosenttia vastaajista käyttää valmisteluihin 6–10 tuntia ja 29 prosenttia valmistelee joulua useamman päivän ajan. Kyselyyn vastaajat arvioivat jouluruokavalmisteluihin käytetyn ajan pysyneen viime vuosien ajan suurin piirtein samana.

Tarjoilujen valintoihin vaikuttaa eniten halu hemmotella itseä ja läheisiä. Seuraavina valintoihin vaikuttavina mainitaan perinteet, ruoan alkuperä ja hinta. 69 prosenttia suomalaisista valmistaa jouluruoat itse käyttäen puolivalmisteita ja ostaa osan valmiina. 28 prosenttia sanoo valmistavansa jouluruoat alusta asti itse.

Suosituimmat joulureseptit pitävät pintansa – uudet kokeilut tehdään jälkiruokiin

75 prosenttia sanoo kinkun kuuluvan joulupöytään, mutta vähän erikoisempiakin reseptejä ollaan valmiita kokeilemaan. Sushia olisi valmis kokeilemaan 15 prosenttia K-ryhmän tutkimuksen vastaajista. Uusia reseptejä ollaan valmiita kokeilemaan etenkin joulun jälkiruokatarjoiluissa, esimerkiksi päärynäpiirakka ja kaneli-mascarpone -reseptiä voisi kokeilla 42 prosenttia suomalaisista. 

K-Ruoka-sivujen reseptianalytiikkaa** tarkastellessa paljastuu, että glögijuustokakku on ollut joulureseptien ykkössijalla jo vuodesta 2014. Top 10 -listalta on tippunut pois vuoden 2015 jälkeen imelletty perunalaatikko. Sen sijaan bataattilaatikko, karjalanpaisti ja punajuurilaatikko ovat olleet kaikki kymmenen suosituimman reseptin listalla vuodesta 2014 lähtien. Erityisesti taatelikakun, punajuurilaatikon ja bataattilaatikon suosio on hyvässä kasvussa, kun verrataan reseptien katseluita 2014–2017. Karjalanpaistin suosio on pysynyt tasaisempana ja se kipuaa kärkisijoille vuodesta toiseen.

top 10 -joulureseptit K-Ruoka.fissä (2017*):

Mausteinen glögijuustokakku (ykkössijalla vuodesta 2014 alkaen)

Punajuurilaatikko 

Karjalanpaisti

Bataattilaatikko

Taatelikakku

Graavilohi

Mummun piimäkakku

Jouluinen piparijuustokakku

Porkkanalaatikko

sekahedelmäsoppa

Lähde: www.news.cision.com/fi/k-ryhma/r/k-ryhma-selvitti–jouluruokiin-kaivataan-vaihtelua

Lue myös