d-md-none
Siirry pääsisältöön

Joulupöydän suosituin ruokalaji kinkun jälkeen on graavikala – suomalaiset haluavat jouluna enemmän kalaa

Erilaiset kalat ovat kinkun jälkeen suosituimpia joulun pääruokalajeja. Kalaruoat ovat kärjessä myös silloin, kun perinteiseen joulupöytään halutaan vaihtelua.

Kala on suomalaisessa joulupöydässä tärkeässä roolissa. Lidlin teettämään jouluruokatutkimukseen* vastanneista 64 % ilmoitti, että graavikala kuuluu joulupöytään. Joka toiseen joulupöytään kuuluu silli, lähes joka toiseen nostetaan kylmäsavustettua lohta ja kolmasosassa on lämminsavustettua lohta.

Graavikala ja silli ovat selvästi suositumpia varttuneempien, yli 60-vuotiaiden vastaajien keskuudessa. 

– Etenkin silli jakaa mielipiteitä. Yli 60-vuotiaista noin 70 prosenttia katsoo sillin kuuluvan joulupöytään kun vastaava luku 18–49-vuotiaiden keskuudessa on vain noin 40 prosenttia, Lidl Suomen valikoimapäällikkö Laura Haagmann kertoo.

Äyriäiset puolestaan ovat tulossa joulupöytään nuorten mukana: 15 % 18–29-vuotiaista vastaajista haluaa joulupöytään äyriäisiä, kun muissa ikäryhmissä ne ovat vielä tätäkin harvinaisempia. Myös perinteiseen jouluruokaan kyllästyneet liputtavat äyriäisten puolesta: neljäsosa heistä vastasi äyriäisten kuuluvan joulupöytään.

Kalan tulevaisuus näyttää kysynnän osalta hyvältä: kaikista vastaajista 16 % ja perinteiseen jouluruokaan kyllästyneistä jopa 40 % aikoo lisätä kalaruokien määrää joulupöydässä.

Tätä joulua Lidlissä valmisteltaessa varmistettiin, että suosituimpia graavi- ja kylmäsavulohituotteita riittää, mutta kalavalikoimaan lisättiin myös uusia makuja, pakkauskokoja ja muun muassa kotimaista savusiikaa.

– Lohi on suomalaisten eniten ostama kala, mutta pyrimme tarjoamaan vaihtoehtoja myös esimerkiksi siiasta, nieriästä, silakasta ja sillistä. Rapuviettelys otti jalansijan jouluvalikoimastamme viime vuonna joten sitä on varattu tälle vuodelle enemmän, Haagmann kertoo.

Mitä kalaruokia suomalaiseen joulupöytään kuuluu?

Graavikala 64 %

Silli 51 %

Kylmäsavustettu lohi 46 %

Lämminsavustettu lohi 32 %

Mäti 28 %

Lipeäkala 13 %

Äyriäiset 9 %

Tutkimustiedot perustuvat Lidlin tilamaan jouluruokatutkimukseen. Kantar TNS:n tekemä tutkimus toteutettiin lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 1003 joulua viettävää 18–79-vuotiasta suomalaista.

Lähde: www.news.cision.com/fi/lidl-suomi/r/joulupoydan-suosituin-ruokalaji-kinkun-jalkeen-on-graavikala—suomalaiset-haluavat-jouluna-enemman-

Lue myös