d-md-none
Siirry pääsisältöön

Joulukinkkukin on noussut hintakuopan pohjilta – ”Kinkku voi olla tulevaisuudessa pienempi kunkku”

Joulukinkut koristavat tänäkin vuonna monen suomalaisen juhlapöytää. Joulupöydän kunkut vievät kuitenkin joulubudjetista aiempaa isomman siivun, sillä sianlihan kuluttajahinta on noussut tänä vuonna.

Viime vuonna hinta oli alempana kuin kahtena edellisenä vuonna. Sianlihan kuluttajahinta on kuitenkin edelleen alempana kuin vuoden 2015 alussa.

Vaikka kasvikset, kalat ja siipikarjatuotteet ovat heikentäneet joulukinkun asemaa suomalaisten joulupöydissä, joulukinkkuja myydään vuosittain noin 6-7 miljoonaa kiloa. Lihatiedotuksen Kantar TNS:llä teettämän kyselyn mukaan seitsemään kotitalouteen kymmenestä ostetaan tänäkin jouluna joulukinkku.

-Kun hinnat nousevat, niin kinkku lohkaisee isomman osan joulubudjetista, sehän on selvää. Mutta kuluttajien valinta ei ole aina ihan näin suoraviivaista. Hinnan nousu laittaa miettimään, jos ostaisi pienemmän paistin tai vaikka tänä jouluna koittaisi savukalaa, LähiTapiolan kuluttajaekonomisti Hannu Nummiaro pohtii.

-Kinkku on iso perinne joulupöydässä ja varmasti sellaisena pysyy. Mutta osa kuluttajista saattaa myös laajemminkin pohtia lihansyöntiä ruokavalio- tai ympäristönäkökulmista. Kuluttajien mieltymykset elävät ja kinkku voi tulevaisuudessa olla pienempi kunkku.

Omien ruokatottumusten pohdinta on kasvanut etenkin syksyllä julkaistun hallitusten välisen ilmastopaneelin ilmastoraportin jälkeen.

Rehuohra nostaa tuotantokustannuksia

LähiTapiolan kehityspäällikkö Sami Myyrä kertoo, että myös sianlihan tuottajahinnat ovat nousseet tänä vuonna. Yksi syy nousuun on rehuohra, jonka hinta on kallistunut selvästi erityisesti syksyllä. Rehuohra on lihasikojen pääasiallinen ravinto.

– Sikatilalliset ovat todella ahtaalla tuotannon kannattavuusongelman takia. Suomalaiset ovat tottuneet liian halpaan kinkkuun, eikä sikatilalliset saa markkinoilta korvausta nousseista tuotantokustannuksista. Yhdysvalloissa sianlihantuottajat voivat suojautua näiltä taloudellisilta riskeiltä vakuutuksilla, Myyrä sanoo.

– Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, jos lupaa, että sianlihan tuottajahinnan täytyy kohta nousta. Toinen vaihtoehto on se, että tuotanto loppuu.

PTT:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteistutkimuksen mukaan teollisuuden suhteellinen osuus elintarvikkeiden, myös lihasektorin verollisista kuluttajahinnoista on kasvanut eniten vuonna 2016 verrattuna vuosiin 2008 ja 2012. Tuottajien ja verojen osuudet ovat myös hieman nousseet, kun taas kaupan osuus on laskenut.

Lähde: www.epressi.com/tiedotteet/talous/joulukinkkukin-on-noussut-hintakuopan-pohjilta-kinkku-voi-olla-tulevaisuudessa-pienempi-kunkku

Lue myös