d-md-none
Siirry pääsisältöön

Joulu murroksessa – kinkku saa seurakseen poroa, riistaa ja siipikarjaa

Kiinnostus siipikarjaan, poronlihaan ja riistaan on nousussa. Etenkin nuoret toivovat joulupöytään vaihtoehtoja kinkulle.

Kinkku kuuluu suomalaisten joulupöytään kiistatta, mutta kuinka kauan? Uusia porsaasta valmistettuja ruokalajeja ei aio joulupöytään lisätä kukaan, sen sijaan 10 prosenttia aikoo vähentää possua joulupöydästä. Sama kehitys koskee naudasta valmistettuja ruokalajeja. Tiedot selviävät Lidlin teettämästä jouluruokatutkimuksesta*.

Kalkkunaa, ankkaa tai broileria löytyy tutkimustulosten mukaan tällä hetkellä yhteensä 25 prosentista ja riistaa tai poroa yhteensä 10 prosentista suomalaisia joulupöytiä. Siipikarja ja riistaruuat kiinnostavat etenkin perinteiseen jouluruokaan kyllästyneitä: ankkaa, kalkkunaa ja riistaa on tällä hetkellä muita enemmän heidän joulupöydissään, ja he myös lisäisivät niiden määrää.

– Lihankulutuksen siirtyminen possusta vaaleaan lihaan näkyy myös ihmisten ostoskärryissä. Lisäksi toimme viime vuonna joulukauppaan laajan poro- ja riistatuotteiden valikoiman, joka sai positiivisen vastaanoton. Nämä vähärasvaiset ja sekä eläinten hyvinvoinnin että ilmaston kannalta vastuulliset lihatuotteet ovat saatavilla Lidleistä ympäri Suomen tänäkin jouluna, Lidl Suomen valikoimapäällikkö Antti Wainikainen kertoo.

Perinteiseen jouluruokaan kyllästyneistä jopa neljäsosan mielestä kalkkuna kuuluu joulupöytään, ja 14 prosenttia aikoo lisätä joulupöytään siipikarjaa. Toinen siipikarjasta kiinnostunut ryhmä ovat alle 30-vuotiaat: heistäkin yli 10 prosenttia haluaisi lisätä joulupöytään siipikarjasta valmistettuja ruokalajeja.

– Siipikarjapuolella kalkkuna nostaa suosiotaan ja tarjoamme sitä jouluksi kokonaisena, fileenä ja siivutettuna. Myös kokonainen broileri ja broilerinpaisti ovat löytäneet asiakaskuntansa. Lisäksi tarjoamme hanhea, ankkaa ja kotimaista viljasorsaa, jotka kaikki ovat oivia vaihtoehtoja joulun ajan juhlapöytiin, Wainikainen sanoo.

Riistasta valmistettuja ruokalajeja toivovat etenkin alle 30-vuotiaat: heistä 16 prosenttia lisäisi niitä joulupöytään. Perinteiseen jouluruokaan kyllästyneistä jopa viidesosa kasvattaisi riistan osuutta joulupöydässä.

Joulupöydän suosituimmat liharuoat – mitä joulupöytään kuuluu?

Kinkku 82 %

Karjalanpaisti 21 %

Kalkkuna 17 %

Riista- tai poronkäristys tai muut riistaruoat 10 %

Broileri 5 %

Naudanpaisti 5 %

Ankka 3 %

Tutkimustiedot perustuvat Lidlin tilamaan jouluruokatutkimukseen. Kantar TNS:n tekemä tutkimus toteutettiin lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 1003 joulua viettävää 18–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimustuloksista aiemmin julkaistut tiedotteet löytyvät Lidl Suomen uutishuoneesta: lue lisää joulun rahankäytöstä, suomalaisten vaihtelunkaipuusta, joulupöydän suosikkiruokalajeista ja joulukaloista.

 

Poimintoja Lidlin jouluisesta lihavalikoimasta

Deluxe Juhlapöydän kananpoika

Yrttimaustettu kokonainen kananpoika on GM-vapaata kotimaista broileria. Paino noin 1,45 kg. 4,99 € / kg. Erätuote.

Jouluaitta Maustamaton kalkkunanfilee

Kalkkunanfilee on vähärasvainen ja mehevä vaihtoehto juhlapöytään. Uutuustuote kotimaista kalkkunaa. Paino noin 1,1 kg. 12,95 €.

Deluxe Hanhenrinta

Hanhenrinta on hieno pääruoka vaihtelunhaluisen pöytään. 6,99 € / 375 g. Erätuote, saatavilla Etelä-Suomen myymälöissä.

Limited Edition Kokonainen ankka

Kokonainen ankka on komea vaihtoehto juhlapöydän keskipisteeksi. Paino noin 3,2 kg. 19,99 € / kg.

Suomalainen kokonainen heinäsorsa

Heinäsorsa on tyylikäs kotimainen valinta juhlapöytään. 19,90 € / kg.

Deluxe Riimisuolattu poron ulkofileepala

Riimisuolaus tekee poron ulkofileestä todella mehevän ja maukkaan. Uutuustuotteen lihapitoisuus on 93 %. 7,99 € / 100 g. Erätuote.

Deluxe Metsästäjän pannupihvi

Saksanhirvestä ja porsaanlihasta valmistetun jauhelihapihvin sisällä on kermaista metsäsienitäytettä. 5,99 € / 520 g. Erätuote.

Deluxe Luomupossun juhlakinkku

Luuton kotimainen luomukinkku on saatavilla Lidleistä kautta maan tänäkin jouluna. Paino noin 2,5 kg. 18,90 € / kg.

Lähde: www.news.cision.com/fi/lidl-suomi/r/joulu-murroksessa—kinkku-saa-seurakseen-poroa–riistaa-ja-siipikarjaa

Lue myös