Siirry pääsisältöön

Järvikylän yrtit biohajoaviin ruukkuihin – Tavoitteena täysin muovittomat pakkaukset

Tuoreyrttien ja -salaattien markkinajohtaja Järvikylä lopettaa tänä keväänä muovin käytön ruukkujen raaka-aineena kaikissa salaateissa ja yrteissään. Kalkkipohjainen biohajoava ruukku helpottaa jätteidenkäsittelyä niin koti- kuin ammattikeittiöissäkin, kun turvepaakun voi heittää ruukkuineen biojätteeseen. Maatuvaan ruukkuun siirtyminen vähentää muovia Järvikylän tuotteissa yli 70 000 kg vuodessa.

Järvikylä-tuoreyrttejä ja salaatteja tuottavassa Famifarmissa on takana kahden vuoden tiivis tutkimus- ja testijakso, jonka tuloksena kaikissa Järvikylä-tuotteissa siirrytään muovisista ruukuista biohajoaviin ruukkuihin. Jatkossa Järvikylän yrtistä tai salaatista jääneen turvepaakun voi heittää biojäteastiaan ruukkuineen päivineen.

Uudet ruukut ja kuljetusalustat ovat 100-prosenttisesti biohajoavia ja GMO-vapaita. Ruukun kanssa samaan aikaan uudistuu myös Järvikylän tuotteiden ilme ja logo.

– Elintarvikepakkausten kierrättäminen saattaa hämmentää kuluttajaa, kun erilaisia materiaaleja on niin paljon. Uudessa pakkauksessamme opastamme selkeästi kierrättämisen: ruukku biojätteeseen ja pussi toistaiseksi vielä muovinkierrätykseen, kertoo markkinointipäällikkö Caroline Grotenfelt-FyhrFamifarmista.

Jatkossa tuoreet ja laadukkaat yrtit tunnistaa vaaleasta pussista sekä Järvikylän logosta, jossa on kuvattuna tuotteiden kotipaikka, Savossa sijaitseva Järvikylän kartano.

Koko pakkaus muovittomaksi vuoden 2019 loppuun mennessä

Famifarmin tavoitteena on siirtyä kokonaan muovittomiin pakkauksiin vielä kuluvan vuoden aikana. Kevään ruukku-uudistus on ensimmäinen vaihe, ja myöhemmin keväällä ruukkujen kuljetuslaatikoissa olevat alustat vaihdetaan ympäristöystävällisiksi. Loppuvuodesta myös tuotteiden pussi vaihdetaan muovittomaksi.

Uudet pussit tullaan valmistamaan Welmu Internationalin kehittämästä Woodly-materiaalista, jonka pääraaka-aine on havusellu. Järvikylä ottaa uuden materiaalin käyttöön pakkauksissaan ensimmäisenä tuoretuoteyrityksenä.

– Muovittoman pussin osalta kehitystyömme on loppusuoralla. Olemme ylpeitä siitä, että voimme toimia edelläkävijöinä aidosti ympäristöystävällisten pakkausten käytössä, Famifarmin toimitusjohtaja Jukka Pehkonen kertoo.

Nauti yrteistä pidempään – 5 vinkkiä yrtin valintaan ja säilytykseen

  1. Valitse kaupan yrttihyllystä kasvi, joka näyttää elinvoimaiselta ja jonka ruukku tuntuu painavalta. Näin kasvi on varmasti tuore.
  2. Varsinkin basilikat ja sitruunamelissa ovat herkkiä pakkaselle. Älä siis anna yrttien kurkistaa kauppakassista pakkassäällä, vaan pakkaa ne vaikka iltapäivälehteen tai kukkakassiin.
  3. Kastele yrtit heti kotona ja jatka kastelua muutaman päivän välein.
  4. Välimeren yrtit, kuten rosmariini, timjami, salvia, oregano ja basilika viihtyvät huoneenlämmössä ja valossa ‒ ei kuitenkaan auringonpaahteessa. Ne kukoistavat kotioloissa parhaiten maalis-syyskuussa. Useimmat yrtit säilyvät parhaiten jääkaapissa; varsinkin tilli ja ruohosipuli viihtyvät viileässä.
  5. Helppo hävikkivinkki: jos osa yrtistä jää käyttämättä, voit joko jättää sen kasvamaan näin keväällä, pilkkoa esim. salaattiin tai viherjuomaan, pakastaa tai kuivattaa.

PS. Muistathan, että yrtit voi käyttää varsineen!

Lisää yrttivinkkejä ja inspiroivia reseptejä: jarvikyla.fi/inspiroidu

Lähde: https://bit.ly/2THA7Jo

Lue myös